2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 6.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2021.gada 6.decembrī

Jēkabpils Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Nekoptās lauksaimniecībā izmantojamās zemes īpatsvars Latvijā saglabājas aptuveni 10% apmērā, liecina Lauku atbalsta dienesta publiskotā informācija par šī gada lauksaimniecībā izmantojamās zemes platību apsekošanu. Kopumā patlaban Latvijā ir 2,2 miljoni hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes, no kuras 89,7% jeb 1,973 miljoni hektāru tiek kopta, savukārt 10,3% jeb 227 360 hektāri tiek uzskaitīti kā nekopti. Apkopotā informācija liecina, ka visvairāk lauksaimniecībā izmantojamās zemes patlaban atrodas Dienvidkurzemes novadā, kur tā ir 135 tūkstoši 149 hektāri.  Vismazāk lauksaimniecībā izmantojamās zemes reģistrēta Liepājā, kur tā ir trīs hektāri. No tiem visa platība atzīta kā kopta.

Lēmuma pieņemšanu par Varakļānu novada administratīvās teritorijas piederību Vidzemei vai Latgalei Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas deputāti, skatot priekšlikumus likumprojekta "Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā" trešajam lasījumam, uzticēja nākamajam Saeimas sasaukumam. Kā skaidroja komisijas priekšsēdētājs Juris Pūce no Attīstībai Par, 13.Saeimas sasaukumā nav iespējams politiski vienoties par Varakļānu administratīvās teritorijas piederību Vidzemei vai Latgalei, tādēļ lēmuma pieņemšana šajā jautājumā ir jāatliek līdz 2023.gada 1.janvārim. Jau ziņots, ka Satversmes tiesa atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei, līdz ar to pašlaik Varakļānu novada pašvaldība turpina darbu kā patstāvīga teritoriālā vienība.

No 1. decembra līdz 2022. gada 29. janvārim Līvānu novada Centrālās bibliotēkas apmeklētāji var skatīt unikālus Līvānu stikla un amatniecības centra stikla pūtēju izstāžu darbus. Izstādē skatāmi Līvānu stikla un amatniecības centra stikla pūtēju Aleksandra Logvina un Valērija Veisa dažādu formu darbi. Izstādes laikā tiek demonstrēta arī jaunā īsfilma "Stikla pūšanas tradīcija Līvānos", kur skatītājiem piedāvāts ieskats Līvānu stikla tapšanas procesā. 

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada pašvaldība par gandrīz 690 tūkstoši eiro remontēs Mūzikas skolu. Sākotnēji tika izstrādāts projekts, kas paredzēja veikt remontu par 430 tūkstoši 371 eiro. Veicot iepirkumu procedūru, projekta īstenošanas summa palielinājās līdz 687 tūkstoši 105 eiro. Izmaksas pieaugušas saistībā ar būvdarbu sadārdzināšanos. Ņemot vērā, ka remontam vajadzīgs vairāk līdzekļu, nekā sākotnēji bija plānots, Aizkraukles novada dome lēma Valsts kasē aizņemties 618 tūkstsoši 394 eiro. Mūzikas skolai paredzēts nomainīt jumtu un veikt iekšdarbus. Visās klasēs un kāpņutelpās tiks veikts kosmētiskais remonts.

 Aizkraukles novada dome apstiprinājusi arī Aizkraukles novada pašvaldības administrācijas amatu sarakstu, kas stāsies spēkā no nākamā gada 1.janvāra. Pašvaldībā tiks izveidotas arī jaunas nodaļas. Tām lielākoties jau apstiprināti vadītāji, un viņu pirmais pienākums ir izvēlēties darbiniekus un veidot komandu. Aizkraukles novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Kaspars Sniedzītis norāda, ka pašvaldībā būs vairākas nodaļas, dažas no tām izveidotas jaunas. Katrai nodaļai apstiprināts darbinieku skaits, un lielākoties izvēlēti arī vadītāji. Jaunais administrācijas modelis būs spēkā no nākamā gada 1.janvāra, bet līdz 31.decembrim visi darbinieki strādās līdzšinējās darbavietās. 

Un vēl

No 11. līdz 18. decembrim Jaunjelgavas kultūras namā izsludināta labdarības akcija “Ziemassvētki — brīnumu laiks!”. Tās laikā cilvēki aicināti ziedot dāvaniņas trūcīgām ģimenēm ar bērniem — sporta inventāru, attīstošas spēles un rotaļlietas, kā arī grāmatas un saldumus. Labdarības akcija 18. decembrī noslēgsies ar mūziķaa Kaspara Markševica koncertu

Foto: Spodra Purviņa

Atstājiet komentāru