2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 8.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 8.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Piešķir naudu slimnīcām jaunu gultu iegādei; Jēkabpils novadā aizliegts atrasties uz ūdenstilpju ledus; un Pāvests nosodījis Eiropas Komisijas centienus padarīt oficiālo saziņu iekļaujošāku.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Darbu ir atstājuši vairāk nekā 600 pedagogu; Jēkabpils novada pašvaldība saņem atzinības rakstu par vides pieejamības nodrošināšanu; un kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Inflācija Latvijā. Kartupeļi uz pusi dārgāki, degviela – par trešdaļu; Konkursā «Supernova» pieteikumu rekords; un «Latvijas valsts ceļi» brīdina par ledus risām uz autoceļiem

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Piešķir naudu slimnīcām jaunu gultu iegādei; Jēkabpils novadā aizliegts atrasties uz ūdenstilpju ledus; un Pāvests nosodījis Eiropas Komisijas centienus padarīt oficiālo saziņu iekļaujošāku.

Saeimas Budžeta un finanšu komisija vakar atbalstīja 4 miljoni 284 tūkstoši 321 eiro pārdali no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Nacionālajam veselības dienestam gultu izveidei un atbilstošu medicīnisko iekārtu un papildaprīkojuma iegādei, kā arī skābekļa pievades vai izveides sistēmu uzlabošanai. No šiem līdzekļiem SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca" paredzēts finansējums 392 tūkstoši 192 eiro.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns valdības sēdē rosināja atļaut dievkalpojumus vadīt arī tādiem mācītājiem, kuri nav vakcinējušies vai nav pārslimojuši Covid-19. Bordāns savus apsvērumus par atļauju vadīt dievkalpojumus mācītājiem bez Covid-19 sertifikāta pamatoja ar to, ka pagājušajā gadā, kad notika Ziemassvētku dievkalpojumi un vakcinācija vēl nebija pieejama, neesot ticis konstatēs Covid-19 saslimstības pieaugums pēc baznīcu apmeklējuma. Turklāt mācītāji sadarbojoties ar valsti vakcinācijas jautājumā.

Tajā pašā laikā nevakcinētiem mūziķiem nav atļauts uzstāties. Pirms nedēļas vakcinācijas sertifikāta trūkuma dēļ koncertēt tika liegts slavenajam pianistam Vestardam Šimkum. Slavenais pianists Vestards Šimkus pēc koncerta atcelšanas Vidzemes koncertzālē "Cēsis" paziņoja, ka nolēmis pārtraukt savu profesionālo darbību, jo nevēloties vakcinēties. 

7. decembrī noslēgts apvienošanās darījums starp diviem reģiona sadzīves ķīmijas ražotājiem – Latvijā reģistrēto AS "Spodrība"un Lietuvas kompāniju "Naujoji Ringuva", informēja uzņēmums "Prudentia", kas darījumā pārstāvēja Latvijas uzņēmuma akcionāru intereses. "''Spodrība'' ir neapšaubāms līderis videi draudzīgu tīrīšanas līdzekļu ražošanā Latvijā, taču spēku apvienošana ar citu reģiona spēlētāju ļaus tam kļūt arī par reģionālo līderi. "Naujoji Ringuva" kļuvusi par 100% "Spodrības" kapitāldaļu īpašnieci.

Krievijai tiks noteiktas jaunas un bargākas Eiropas Savienības sankcijas, ja tā militāri apdraudēs Ukrainu, vakar brīdināja Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Viņa pagaidām konkrētāk neizteicās par to, kādi jaunie soda pasākumi varētu būt, tomēr Krievijas kritiķi aicinājuši Maskavu izslēgt no Beļģijā bāzētā finanšu transakciju tīkla SWIFT.

Arī ASV prezidents Džo Baidens vakar sarunā ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu uzsvēra atbalstu Ukrainas suverenitātei, aicināja Krieviju pārtraukt karaspēka savilkšanu pie Ukrainas robežas un brīdināja Putinu, ka situācijas saasināšana izraisīs nopietnas sekas. Baidens un Putins sazinājās ar videozvana palīdzību; viņu saruna ilga nedaudz vairāk kā divas stundas. Baidens aicina samazināt spriedzi un atgriezties pie diplomātijas.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis izdevis rīkojumu, kas nosaka, ka no no otrdienas 7.decembra līdz ledus izkušanai aizliegts atrasties uz ūdenstilpju ledus visā Jēkabpils novada teritorijā. Jēkabpilī aizliegts atrasties uz upes Daugava ledus, Pils un Kena parka dīķu ledus un Radžu ūdenskrātuves ledus. Viesītes apkārtnē aizliegts atrasties uz Piksteres, Saukas, Viesītes, Klauces, Ilzu (Garais) ezera un Dienvidsusējas upes ledus; Asares pagastā uz Zuju ezera ledus; Gārsenes pagastā uz Vecmuižas ezera un  Dienvidsusējas upes uzpludinājuma ledus. Kontroli par rīkojuma izpildi veic Jēkabpils pilsētas pašvaldības policija.

Valdība atbalstījusi aptuveni 1,6 miljonus eiro novirzīšanu dažādiem militārās infrastruktūras projektiem. Tajā skaitā, lai uzlabotu pievedceļus, kas nepieciešami Zemessardzes 56. nodrošinājuma bataljona infrastruktūras attīstībai, no ministrijas budžeta piešķirs Jēkabpils novada domei 880 tūkstoši 48 eiro.

Un vēl

Pāvests Francisks nosodījis pretrunīgi vērtētos Eiropas Komisijas centienus padarīt oficiālo saziņu iekļaujošāku, salīdzinot nesen atsauktās vadlīnijas par tādu terminu lietošanu kā “Ziemassvētki” un “kristietis” ar vēsturisku diktatūru. Pāvests norādījis, ka vēstures laikā daudzas jo daudzas diktatūras ir mēģinājušas darīt šāda veida lietas – Napaleons, nacisti, komunistiskais režīms, taču tas ir kaut kas tāds, kas visā vēsturē nav izdevies. Pāvests nosodīja to, ko viņš sauca par “atšķaidītu sekulārismu”, un mudināja ES pārdomāt tās ideālus.

Pāvesta kritika izskanējusi pēc tam, kad Eiropas Komisija pagājušajā nedēļā pēkšņi atcēla savu 30 lappušu garo rokasgrāmatu, kuras mērķis bija nodrošināt, lai neviens eiropietis nejustos izslēgts no ES komunikācijas pēc daudzu galēji labējo un konservatīvo politiķu kritikas vētras, jo īpaši saistībā ar ierosinājumu, ka darbiniekiem jāizvairās pieņemt, ka visi ir kristieši un ka visi svin Ziemassvētkus.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Darbu ir atstājuši vairāk nekā 600 pedagogu; Jēkabpils novada pašvaldība saņem atzinības rakstu par vides pieejamības nodrošināšanu; un kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Patlaban sarežģītā situācija veselības nozarē Covid-19 izplatības dēļ ir uzlabojusies, tomēr aizvien būtu vēlams ievērot individuālos drošības pasākumus un vairāk uzturēties savos kontaktu burbuļostā norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule. Viņa arī uzsver, ka ir ļoti svarīgi turpināt vakcinēties pret vīrusu, jo pagājusī nedēļa nāca ar ne pārāk labām ziņām – pirmreizējā vakcinācija riska grupās ir sabremzējusies. Tāpat atbalstāma Covid-19 vakcinācijas "būsteri" jeb papilddevu saņemšana.

Covid-19 pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikāta neesamības dēļ kopš 15.novembra darbu ir atstājuši vairāk nekā 600 pedagogu. Latvijas Pašvaldību savienības padomniece izglītības un kultūras jautājumos Ināra Dundure uzsver, ka pedagogu trūkuma problēma Latvijā ir bijusi aktuāla jau vismaz desmit gadus, bet pēdējos mēnešos to īpaši paspilgtinājusi prasība pedagogiem obligāti būt vakcinētiem vai pārslimojušiem Covid-19. Pēc Dundures teiktā, sākotnēji izskatījās, ka Covid-19 dēļ noteiktās prasības lielāku pedagogu atbirumu radīs pirmsskolas izglītības iestādēs, bet beigās šī prognoze nepiepildījās - bērnudārzu personāls sarosījās un salīdzinoši aktīvi devās vakcinēties. Sadalījumā pa mācību priekšmetiem, piemēram, matemātikā valstī trūkst 42 pedagogi, latviešu valodā - 41, fizikā - 23. Pedagogu deficītu pašvaldības risina kā nu kura, nereti mainot mācību procesa principu - pārejot uz sistēmu, ka vienu priekšmetu audzēkņi apgūst vairākas stundas pēc kārtas.

Eiropas un arī Latvijas lauksaimniekiem jādomā, kā saimniekot gudrāk un zaļāk, pēc iespējas samazinot augu aizsardzības ķīmisko līdzekļu lietošanu. To sauc par integrētu augu aizsardzību. Nākotnē tā ieņems aizvien nozīmīgāku un pat obligātu lomu lauksaimniecībā.  Valsts augu aizsardzības dienests regulāri rīko izglītojošos pasākumus, lai lauksaimniekus jau laicīgi sagatavotu šīm pārmaiņām. Eiropas Savienības apņemšanās līdz 2050. gadam panākt klimatneitralitāti paredz, ka cilvēku saimnieciskā darbība vairs nedrīkstētu radīt pārmaiņas klimatā. 

Ir "ļoti mazticams", ka esošās Covid-19 vakcīnas nesniegtu nekādu aizsardzību pret omikrona paveidu, un nav konstatēts, ka tas izraisītu smagāku saslimšanu nekā iepriekšējie Covid-19 paveidi, paziņojis Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ārkārtas situāciju direktors Maikls Raiens. Viņš pavēstīja, ka vēl ir daudz jānoskaidro par omikrona paveidu, kuram ir daudz mutāciju, tomēr provizoriski dati rāda, ka tas neizraisa smagāku saslimšanu nekā delta un citi paveidi. Raiens sacīja, ka cīņā pret visiem Covid-19 paveidiem "vislabākais ierocis ir vakcinēšanās".

Turpinām ziņas

Starptautiskajā personu ar invaliditāti dienā, Jēkabpils novada pašvaldība saņēma  Labklājības ministrijas atzinības rakstu par labās prakses īstenošanu vides piekļūstamības nodrošināšanai viesnīcā Brīvības ielā 187, Jēkabpilī. Par viesnīcu ēka tika pārbūvēta pašvaldības projektā un pašlaik ir nodota nomā SIA “RN Komponents”. Tajā atrodas viesnīca “RŪMĪ HOTEL”.

Gandrīz puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju dāvanas Ziemassvētkiem plāno iegādāties internetā, noskaidrojis tirdzniecības centrs internetā 220.lv sadarbībā ar pētījumu kompāniju “Norstat Latvija”*. Tikmēr, vērtējot ģimenes locekļu prasmes par iepirkšanos tiešsaistē, aptaujas respondenti atzīst, ka ģimenē tās vislabākās ir bērniem un mammām, ko pārliecinoši uzsver respondenti vecumā virs 50 gadiem.  Analizējot aptaujas rezultātus, jāsecina, ka Ziemassvētku dāvanas internetā visvairāk plāno iegādāties iedzīvotāji vecumā no 18-29 gadiem jeb 65% no šīs vecuma grupas respondentiem, kā arī iedzīvotāji vecumā no 30-39 gadiem (61%). 

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē Latvijā gaidāmi nokrišņi un apledojums. Sākot ar piektdienas vakaru, gaisa temperatūra svārstīsies ap nulli, prognozē sinoptiķi. Ceturtdien gaidāms saulains laiks un mērens austrumu, dienvidaustrumu vējš. Naktī dažviet Vidzemē un Latgalē gaisa temperatūra vēl noslīdēs zem -20 grādiem; maksimālā temperatūra dienā būs -3..-9 grādi, valsts austrumos līdz -13 grādiem.

Sagaidāms, ka piektdienas vakarā, kā arī sestdien un svētdien gaisa temperatūra visā Latvijā būs -4..+4 grādu robežās. Nedēļas nogalē pārsvarā būs apmācies un mitrs laiks, gaidāms sniegs, lietus un atkala, kā arī migla. Piektdien pūtīs brāzmains dienvidaustrumu vējš, sestdien un svētdien dominēs lēns vējš. Plašākais apledojums veidosies piektdien un naktī uz sestdienu, kad daudzviet līs sasalstošs lietus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Inflācija Latvijā. Kartupeļi uz pusi dārgāki, degviela – par trešdaļu; Konkursā «Supernova» pieteikumu rekords; un «Latvijas valsts ceļi» brīdina par ledus risām uz autoceļiem

Patēriņa cenas šogad novembrī, salīdzinot ar 2020.gada novembri, palielinājās par 7,5%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tajā skaitā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 5,6%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija svaigiem dārzeņiem (par 11,1%) un kartupeļiem (par 50,2%). Dārgāks bija siers un biezpiens (par 8,2%) un piena produkti (par 10,9%). Cenas pieauga miltiem un citiem graudaugiem (par 18,8%), maizei (par 2,9%), rīsiem (par 20,3%), kā arī makaronu izstrādājumiem (par 8,7%). Savukārt lētāka bija cūkgaļa (par 5,7%), augļu un dārzeņu sulas (par 5,3%), brokastu pārslas (par 4,8%). Savukārt ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā palielinājās par 18,7%, ko noteica degvielas cenu pieaugums par 39,1%. 

Latviešu uzņēmuma "We Build Parks" komanda kopā ar sniega parku pasaules industrijas līderi Vācijas uzņēmumu "Schneestern" būvēs sniega trases vairākām Pekinas ziemas olimpisko spēļu sacensībām. Sniega trašu būvē "We Build Parks" bija iesaistīta arī 2018.gada Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs. Lai veidotu trases Pekinas ziemas olimpisko spēļu sacensībām, piecu latviešu komanda uz Ķīnu dosies 2. janvārī. Jau ziņots, ka Pekinas ziemas olimpiskās spēles 2022.gadā risināsies no 4. līdz 20. februārim.

Vācijas Bundestāgs šodien par jauno kancleru ievēlējis sociāldemokrātu (SPD) līderi Olafu Šolcu, kurš šajā amatā nomanīs 16 gadus pie varas bijušo Angelu Merkeli. Aizklātajā balsojumā 736 vietu parlamentā Šolcs saņēma 395 no 707 nobalsojušo deputātu balsīm. Viņa ievēlēšanai bija nepieciešamas 369 balsis. Šolcs pēc balsojuma Bundestāgā devās pie prezidenta Franka Valtera Šteinmeiera, kur viņš īsā ceremonijā oficiāli tika iecelts par Vācijas devīto kancleru.

Austrālijas premjers Skots Morisons apstiprinājis, ka viņa valsts amatpersonas neapmeklēs 2022. gada ziemas olimpiskās spēles Pekinā, raksta "The Guardian". Iepriekš arī ASV apstiprinājušas Pekinas spēļu diplomātisko boikotu. Tagad Vašingtonai pievienojusies Austrālija.

Turpinām ziņas

Noslēgusies pieteikšanās Latvijas Televīzijas dziesmu konkursam "Supernova 2022". Pārspēts līdzšinējais pieteikumu skaita rekords – šogad iesniegtas 130 dziesmas. Konkursa uzvarētājs iegūs iespēju piedalīties starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā, kas notiks 2022. gada maijā Turīnā, Itālijā.

Ziemassvētku laikā reliģiskās darbības vietas varēs darboties ilgāk, atsaucoties uz Tieslietu ministriju, ziņo Romas Katoļu baznīca. Šobrīd reliģiskās darbības vietas darbību drīkst sākt plkst. 6.00 un tās drīkst darboties līdz plkst. 21.00. Savukārt Ziemassvētku laikā no 19. līdz 24.decembrim tās varēs darboties bez darbalaika ierobežojuma. 25. un 26.decembrī dievnami varēs būt atvērti no plkst. 6.00 līdz plkst. 24.00, bet naktī no 6. uz 7.janvāri – bez darbalaika ierobežojuma. Tai pat laikā dievnamos arī šai laikā ievērojamas visas pārējās ārkārtas situācijas laikā noteiktās prasības. 

Un vēl

Uz daudziem valsts asfaltētajiem autoceļiem, īpaši uz galvenajiem autoceļiem patlaban ir izveidojušās ledus risas. To rašanos ietekmējusi zemā gaisa temperatūra, kura iestājās pēc vairāku dienu ilgstošas snigšanas. Latvijas valsts ceļi informē, ka  zemās temperatūrās ledus risas no autoceļa brauktuves nav iespējams ne notīrīt, ne nokausēt. Patlaban valsts ceļu tīkla uzturētājs monitorē situāciju, kā arī posmus ar risām šodien nokaisīja ar smilts sāls maisījumu, lai maisījumā esošais sāls sāktu iedarboties uz risu virsmu un slīdamība mazinātos. Nedēļas nogalē meteoroloģiskā prognoze paredz temperatūras paaugstināšanos, tad brauktuves tiks attīrītas no ledus risām.

Atstājiet komentāru