2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2021.gada 8.decembrī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2021.gada 8.decembrī

Radio1 Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada bērnu un jauniešu sporta skola no 2. decembra  uzsākusi ziemas sporta inventāra bezmaksas nomu. Nomas punktā pieejamas distanču slēpes gan pieaugušajiem, gan bērniem, tādēļ ziemas priekus baudīt aicina arī ģimenes. Vienlaicīgi iespējams izsniegt apmēram 60 inventāra komplektus. Nomas punkts darbojas darbadienās no 14.00 līdz 21.00, bet brīvdienās no 11.00 līdz 18.00. Trasē apgaismojums ir ieslēgts līdz 22.00, bet izsniegšanas punkts darbu beidz plkst. 21.00, atbilstoši noteikumiem. Tā kā notiek Bērnu un jauniešu sporta skolas telpu renovācija, slēpes tiks izsniegtas stadiona tribīnēs ar ieeju no Sporta ielas puses. Papildu informācija par nomas punktu un tā aktualitātēm, sazinoties ar Preiļu novada sporta skolu pa tālruni: 29556446.

Preiļu novada pašvaldības dome pieņēmusi lēmumu aizstāt pašvaldības brīvpusdienas ar karti pārtikas iegādei Preiļu novada pašvaldības vispārizglītojošo skolu skolēnus, kuri izglītības programmu apgūst attālināti vai kuri atbilstoši Slimību un profilakses centra noteiktajam ir atzīti par kontaktpersonām vai ar Covid-19 inficētām personām, periodā no 2021. gada 1.septembra līdz mācību gada beigām, izņemot tālmācības un neklātienes izglītojamos. Lēmums tika pieņemts uzklausot bērnu vecākus, izglītības iestāžu vadītājus un pedagogus. 

13. decembrī SIA “Preiļu slimnīca”  (Raiņa bulvāris 13) Konferenču telpā laika posmā no plkst. 8.00 līdz 12.00 būs iespēja ziedot asinis.  Valsts asins donoru centrs  lūdz visus donorus, gan pastāvīgos, gan arī tos, kas vēl domā par iesaistīšanos asinsdonoru kustībā, būt īpaši aktīviem un atsaucīgiem, lai varētu nodrošināt nepieciešamo pieprasījumu pēc asins komponentiem.  Šobrīd tiek gaidīti visu asinsgrupu donori. Lai ziedotu asinis, nepieciešams ņemt līdzi pasi vai ID karti un bankas konta numuru. Papildu informācija valsts asnisdonoru centra mājaslapā.

Visu novembri aktīvie iedzīvotāji tika aicināti piedalīties Jauniešu centra “ČETRI” rīkotajā izaicinājumā “103 km Latvijai”, kura laikā dalībnieku uzdevums bija, skrienot, pastaigājoties, soļojot vai braucot ar velo,  sasniegt 103 kilometrus. Visu novembri izaicinājuma dalībnieki dalījās ar saviem rezultātiem, nu kilometri ir saskaitīti un noskaidroti izaicinājuma rezultāti.  Izaicinājumā kopumā piedalījās 45 dalībnieki, kopā pievarot 5 tūkstoši 712 kilometrus. Trīs no akcijas dalībniekiem 103 km sasniedza vienā dienā, dodoties 18. novembra patriotiskajā velobraucienā. Kopumā mēneša laikā vislielāko skaitu kilometru sasniedza dalībnieks ar 18. kārtas numuru, pieveicot – 473 km. Ar visiem izaicinājuma rezultātiem var iepazīties jauniešu centra četri Facebook lapā.  

Turpinām aktualitātes

Tuvojoties Ziemassvētkiem, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs sagatavojis vairākus svētku noskaņu raisošus piedāvājumus gan pieaugušajiem, gan bērniem. Preiļu Kultūras nama vestibilā skatāma muzeja krājuma 1950.–1980. gadu rakstaino dūraiņu un 1930. gadu Ziemassvētku pastkaršu virtuālā izstāde “Priecīgus Ziemassvētkus!”. Savukārt uz displeja pie ieejas muzeja ekspozīcijā ir iespēja noskatīties muzeja speciālistu sagatavotās video pamācības Ziemassvētku rotājumu – puzuru, bitīšu un eņģelīšu – pagatavošanā. Pie Kultūras nama paviljonā izvietotajā ekspozīcijā “Gadskārtu ozols” var apskatīt 1950.–1970. gadu eglīšu rotājumus. Ekspozīcija brīvi pieejama jebkurā diennakts laikā, tumsā tā tiek izgaismota. 

Skolēnu klasēm muzejs piedāvā arī tiešsaistes nodarbību “Nāk no pļavas, Tiru, viru, Vienā kājā karājas…”, kuras laikā bērniem ir iespēja muzejpedagoga pavadībā iemācīties pagatavot vienkāršu puzuri no mājās pieejamiem materiāliem. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, sazinoties pa tālruni: 25640398.

No 10. līdz 26. decembrim Vecvārkavas estrādē no plkst. 16.00 ikviens tiek aicināts apmeklēt “Ziemassvētku brīnumciemu”, kurā lieliem un maziem tiks piedāvāta iespēja atklāt zvaigžņu noslēpumus “Zvaigznāju observatorijā”, klausīties Meža veča pasakas un fotografēties Ziemassvētku fotostūrī. Būs arī dažādi uzdevumi un pārsteigumi, brīnumu un svētku sajūtas radīšanai. 

Un vēl

Preiļu novadā šīs nedēļas izskaņā iedzīvotāji aicināti apmeklēt Ziemassvētku egles iedegšanas Preiļu pilsētā, Aglonā, Riebiņos. Aglonā Lielā egle tiks iedegta 10.decembrī plkst. 16.00 pie  Aglonas kultūras centra. Apmeklētājus sagaida izgaismotie vides objekti un Aglonas Kora skolas dziedošo rūķu priekšnesumi. 

11. decembrī  no plkst. 15.00 Preiļos, Svētku laukumā norisināsies Preiļu pilsētas egles iedegšanas akcija ,,Katru gad’ no jauna…”. Kopā ar Ziemassvētku vecīti tiks iedegta Preiļu pilsētas galvenā egle.  Arī šogad pie eglītes būs dzejoļi, dziesmas, dejas un prieks. 

Preiļu novada Sīļukalna kultūras namā 12. decembrī notiks Adventes pasākums, 15.00 uzstāsies Sīļukalna vokālais ansamblis, pēcāk ar Adventa laika pārdomām dalīsies prāvests Aivars Kursītis un tiks atklāta Ziemassvētku izstāde – tirdziņš.  16.00 pie Sīļukalna kultūras nama tiks iedegta Ziemassvētku egle. 

Riebiņu kultūras centrs aicina 12. decembrī no plkst. 17.00 doties pastaigā pa Riebiņu centru, jo laukā skanēs Ziemassvētku eglītes stāsti, būs iespēja satikties ar dziedošajiem rūķiem no grupas “Bez nosaukuma”, svētku gaismiņās iemirdzēsies Lielā egle. 

Atstājiet komentāru