2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 11.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 11.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Grūtības ar mobilitātes iespējām izjūt iedzīvotāji Ropažu novadā, kur pēc novadu reformas nav nodrošināta sabiedriskā transporta satiksme starp administratīvo centru un visiem pagastiem. Garkalnē uzrunātie cilvēki atzīst, ka, braucot ar pārsēšanos, sanākot tērēt gan laiku, gan naudu. Tikmēr Autotransporta direkcijā par šo problēmu līdz šim neviens nav vērsies. Savukārt Ropažu novada domes vadītāja Vita Paulāne skaidro, ka sabiedriskā transporta plānošana notikusi vēl pirms novadu reformas, tāpēc starp visiem pagastiem transports nekursē. Pēc pērn ieviestās Administratīvi teritoriālās reformas Ropažu novads, kurā ietilpst bijušais Garkalnes, Stopiņu un Ropažu novads, ir teju vienīgais Latvijā, kurā nav tiešas sabiedriskā transporta satiksmes ar visiem bijušajiem administratīvajiem centriem. 

Tikmēr Latvijas pašvaldību Savienībā atzīst, ka palielinās nemiers par sabiedriskā transporta pieejamību, skaidrojot – lai autobusu kursēšanu varētu nodrošināt tādā pašā režīmā kā pērn, trūkst gandrīz 14 miljonu eiro. Savienības padomnieks tautsaimniecības jautājumos Aino Salmiņš norāda, ka ir virkne pagastu Latvijā, kuri ir noslēgti no sabiedriskā transporta tīkla. Tomēr valstij nav informācijas, cik tādu pagastu varētu būt. Viņš atzina, ka uzlabojusies sabiedriskā transporta pakalpojuma kvalitāte, tomēr problēmjautājums saglabājas sabiedriskās transporta pieejamība attālākos reģionos. 

Preiļu novada domes ārkārtas sēdē  pieņemts lēmums par izmaiņām Preiļu novada pagastu pārvaldēs. Tika nolemts Aizkalnes, Pelēču, Stabulnieku, Silajāņu, Galēnu un Sīļukalna pagastos samazināt pagastu pārvalžu vadītāju amata likmes no 1 likmes uz 0,5 likmi. Līdz ar to, darbinieku skaits pagasta pārvaldēs kopumā samazinājās par 3 darbiniekiem. Visi sešu pagasta pārvalžu vadītāji likumā noteiktajā kārtībā ir brīdināti par darbinieku skaita samazināšanu. Visas trīs pārvaldnieces, kuru pārziņā tagad būs divi pagasti, norāda, ka ir atvērtas sadarbībai ar pagastu iedzīvotājiem un laipni aicina iedzīvotājus griezties pārvaldē ar saviem jautājumiem un priekšlikumiem. Ar pārvaldes vadītāju kontaktiem var iepazīties tūimekļa vietnē preili.lv.

Turpinām ziņas

Par Pļaviņu apvienības Klintaines pagasta pakalpojumu centra vadītāju apstiprināta Eva Zeipe-Mača, kura jau sākusi veikt šo darbu. Līdz šim viņa bija Pļaviņu Sociālā dienesta vadītāja un tagad mainījusi darba jomu. Zināms, ka šim amatam bija pieteikušies vairāki kandidāti un pēc izvērtēšanas par piemērotāko atzīta Eva Zeipe-Mača. Aiviekstes un Vietalvas pagastiem arī turpmāk būs viens pārvaldnieks.

“Iztēles jautājums” — ar tādu nosaukumu Jaunjelgavas bibliotēkā apskatāma Valentīnas Žukures darbu izstāde. Māksla vienmēr viņai bijusi līdzās un ikdienai piešķīrusi košākas krāsas. Valentīna studējusi arhitektūru, septiņus gadus nostrādājusi Alūksnē, kur bijusi pilsētas arhitekte. Tā kā profesija savā ziņā arī ir māksla, interese par gleznošanu nav nejauša. Agrāk tapa gan zīmējumi, gan darbi akvareļtehnikā, bet tā bija nodarbe savam priekam. 2019. gada beigās sākusi izkopt šķidrā akrila tehniku, kas vēl ir relatīvi jauns mākslas virziens. Sākoties pandēmijai, radās vairāk brīva laika šo tehniku izkopt profesionālāk. Šī ir jau trešā personālizstāde Jaunjelgavā. 

Līdzās Aizkraukles pilsētas stadionam, basketbola laukumos, uzliets ledus un izveidota slidotava, kas ir atvērta slidot gribētājiem. Ja snigs, darbdienās sniegu tīrīs sporta centra darbinieki, bet brīvdienās sniegs jātīra pašiem. Pie sporta halles ledus laukuma šogad nebūs. Kādreiz slidu nomu pie sporta halles nodrošināja veikals “Fans”, taču pagaidām nav zināms, vai slidas šogad varēs iznomāt. Par to notiek pārrunas ar sporta centra darbiniekiem. Kad būs pietiekami bieza sniega kārta, iepretim sporta hallei tiks izveidota arī slēpošanas trase, un sporta hallē tās darba laikā varēs iznomāt slēpes.

Un vēl

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, izvērtējot teritoriālo nodaļu klātienes pakalpojumu izmantošanas tendences un darba apjomu, no šī gada 15. janvāra pārtrauks pakalpojumus Līvānu filiāle. Jau ziņots, ka pagājušā gada nogalē Līvānu novada pašvaldība Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei ir nosūtījusi vēstuli ar lūgumu pārskatīt lēmumu par Līvānu filiāles slēgšanu.  Vēstulē pašvaldība vērsa uzmanību, ka Līvānu novadā ir ne vien liels skaits iedzīvotāju darbspējīgajā vecumā un ievērojams skaits ražošanas uzņēmumu, bet arī cilvēku ar invaliditāti un senioru, kuriem nokļūšana uz blakus pilsētās esošajām filiālēm sagādās grūtības. Lūgums netika uzklausīts. Līvānu novada iedzīvotājiem tuvākās Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālās nodaļas ir Jēkabpilī un Preiļos.

Atstājiet komentāru