2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 17.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 17.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Staburaga saieta namā sestdien, 22. janvārī, pulksten trijos dienā tiks atklāta Daigas Kalniņas fotogrāfiju izstādes “Brīvības ķīlis” Barikāžu fotopiezīmes.
Šī izstāde būs unikāla, jo pirmo reizi publiski būs apskatāmas lielākā daļa Daigas Kalniņas barikāžu fotopiezīmju. Atmodas, tajā skaitā barikāžu, laikā viņa sāka strādāt profesionāli kā reportāžas fotogrāfe ar uzstādījumu — radoša dokumentālā fotogrāfija. Daigas fotodarbi izmantoti, veidojot daudzas dokumentālas fotofilmas. Līdztekus publicistikai Daigas Kalniņas fotogrāfijas iekļautas kalendāros, bukletos, grāmatās un citos iespieddarbos. Izstāde “Brīvības ķīlis” Barikāžu fotopiezīmes Staburaga saieta namā būs skatāma līdz 25. februārim. 

Šomēnes Līvānu Bērnu un jauniešu centrā tika vērtēti 50. Starptautiskās bērnu mākslas izstādes – konkursa “Lidice 2022”  Līvānu novada kārtas bērnu darbi, kura organizēta sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru. Šogad konkurss notiek attālināti. Līvānu novada kārtai darbus iesniedza 34 bērni, kuriem konkursam palīdzēja gatavoties pieci pedagogi, no piecām novada izglītības iestādēm. Konkursa  Latvijas kārtas izstāde notiks no 25.janvāra līdz 7.februārim Latvijas Dzelzceļa muzejā. 

Ķekavas novadpētniecības muzejā atklāta izstāde ''Porcelāns. Forma. Krāsa. Raksts''. Tās autors ir 18 gadus vecais Teo Ralfs Jēkabsons, kura aizraušanās ar Rīgas Porcelāna un fajansa rūpnīcā ražotajiem traukiem sākusies 2015. gadā, kad puisis redzējis, kā seno ražotni nojauc. Viņa kolekcijā ir vairāk nekā tūkstoš trauslo priekšmetu, kā arī dekori un skices. Ralfa aizraušanās ar porcelāna trauku kolekcionēšanu sākusies pirms gadiem septiņiem, vēl pusaudža vecumā, kad viņš redzējis Rīgas Porcelāna un fajansa rūpnīcas nojaukšanu. Visbiežāk senos Rīgas porcelāna rūpnīcā ražotos traukus varot atrast vecās mājās, antikvariātos un labdarības veikalos.

Turpinām ziņas

Makulatūras vākšanas kampaņā “Tīrai Latvijai” apkopoti pirmie rezultāti, cik makulatūras — nevajadzīgu papīru un kartona — Latvijas skolu jaunatne ir nodevusi pārstrādei. Pašlaik pārstrādē nogādātas pirmās 192 tonnas makulatūras. Valsts mērogā pēc savāktā makulatūras daudzuma uz vienu izglītības iestādes audzēkni izvirzījusies Aizkraukles novada Pērses sākumskola, kur katrs skolēns savācis  - 234 kilogramus. Otrajā vietā — Pūres pamatskola, kur katrs skolēns savācis - 118,62 kilogrami. Kampaņu “Tīrai Latvijai” rīko “Zaļā josta”, aicinot Latvijas izglītības iestāžu audzēkņus sacensties makulatūras un izlietoto bateriju vākšanā. Kampaņa norisināsies, un dalībnieki vēl var pagūt pieteikties līdz 15. martam.

Puse aptaujāto siguldiešu atbalsta sportošanas aizliegumu pašvaldības kapsētā, tāpēc Siguldas novada dome negrasās mainīt saistošos noteikumus, kas tajā skaitā paredz liegumu kapsētās nodarboties ar sporta nodarbībām, lasāms pašvaldības mājaslapā. Siguldas nodoms aizliegt sportot kapsētās balstās pieredzē, kad kapsētas blakus teritorija bija iekļauta akcijā "Izskrien Latviju", kā rezultātā nomaldījušies aktīvisti un sportisti lēca pāri kapu kopiņām un skrēja pa tā jau šaurajiem celiņiem. Tāpat pašvaldība saskārusies arī ar driftētājiem kapsētas teritorijā. Savukārt pašvaldības lietu ministrija norādījusi, ka nav pret šādiem noteikumiem, taču aicinājusi pašvaldību sportošanas aizliegumu kapsētās panākt ar citiem līdzekļiem, nemainot saistošos noteikumus.

Un vēl

Latvijā konstatēti 28 ar ozolu akūto kalšanu slimi koki, liecina trīs gadu laikā, sadarbojoties vairākām institūcijām, veikts pētījums. Speciālisti nerekomendē inficēto koku nociršanu vai izvākšanu, bet gan turpināt novērot slimības attīstību. Valsts augu aizsardzības dienestā informē, ka 2017. gadā pirmo reizi Latvijā laboratoriski apstiprinātas aizdomas par divu baktēriju, kas izraisa ozolu akūto kalšanu, klātbūtni ozolos Talsu paugurainē. Pētījumā secināts, ka ozolu akūtā kalšana ir kompleksa saslimšana, kas sastopama visā Latvijas teritorijā, tā var attīstīties vairāku atšķirīgu faktoru, ne tikai baktēriju, ietekmē. Teritoriju īpašniekiem, kur aug ozoli, būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība vecākiem kokiem ar lielāku caurmēru, ko potenciāli var skart akūtā ozolu kalšana.

Atstājiet komentāru