2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 31.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 31.janvārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

SIA "Preiļu slimnīca" trešā valdes locekļa amatam tiek virzīta bijusī valdes priekšsēdētāja Iveta Stare. Šodien paredzēta Preiļu slimnīcas kapitāldaļu turētāju sapulce, kurā viens no darba kārtības jautājumiem būs valdes trešā locekļa apstiprināšana amatā. Pašlaik Stare ir Preiļu novada domes deputāte, Sociālo, izglītības un kultūras jautājumu komitejas priekšsēdētāja. Laikā no 2015. līdz 2019.gadam viņa bijusi slimnīcas valdes priekšsēdētāja. Trešā valdes locekļa amatam Stare pašlaik tiks virzīta kā pienākumu izpildītāja uz noteiktu termiņu - vienu gadu. Valdē turpina darboties Skaidrīte Žukova un Aija Vanaga.

Pagājušās nedēļas nogalē 100. dzimšanas dienu svinēja Līvānu novada iedzīvotāja Anna Gaiduka. Anna dzimusi 1922.gada 27.janvārī Dunavas pagastā četru bērnu ģimenē kā vecākā. Tālākie dzīves ceļi un līkloči aizveduši uz Jersikas pagastu, kur vēl pat sirmā vecumā ir rosījusies pa savu lauku māju un regulāri apmeklējusi Jersikas/Madalienas Romas katoļu baznīcu. Pāris pēdējos gadus, kad viena vairs nevarēja tikt galā, Annas kundzi aprūpē uz Līvāniem paņēmusi krustmeita. Skaistajā dzīves jubilejā Annas kundzes sveicēju skaitā bija arī Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods un Jersikas pagasta pārvaldes vadītāja Anita Lietauniece.

Sestdien dabas liegumā "Randu pļavas", kas ir netālu no Salacgrīvas, Kuivižos, notika trešais Niedru skulptūru festivāls. Niedru skulptūru festivāla dalībnieki no niedrēm veidoja dažādas skulptūras, ko pasākuma izskaņā vērtēja žūrija. Šogad festivālā piedalījās piecas komandas. Randu pļavās niedres sastopamas ļoti lielās platībās. Taču tās jāpļauj, lai ar niedrēm neaizaugtu bioloģiski vērtīgie zālāji, bet mitrainēs tiktu saglabāti putnu ligzdošanai labvēlīgi apstākļi. Ar skulptūru veidošanu pļaušanas process tiek padarīts daudz interesantāks un vienlaicīgi sniedz būtisku ieguldījumu biotopu atjaunošanā.
 
Turpinām ziņas

Jaunais gads Daugavpils Marka Rotko centrā sācies ar dažādību izpausmes līdzekļos un vēstījuma tiešumā. No dabas elementu valdzinājuma krāsu laukumos līdz nepārprotamiem tekstu atveidojumiem. No klasiskās glezniecības līdz impulsīvām instalācijām. Tie ir pieci krasi atšķirīgi izstāžu projekti, tajā pašā laikā arī ar vairākiem vienojošiem elementiem, kā piemēram, ūdens, sievietes tēls vai tēma par brīvību. Autori – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Vācijas mākslinieki. Jaunās sezonas izstādes apmeklētājiem pieejamas līdz 10. aprīlim.

Cēsu novadā atklāts projekts “Nosūtījums uz muzeju”. Plecu pie pleca četri Cēsu novada muzeji un kultūras mantojuma institūcijas – Āraišu ezerpils arheoloģiskais parks, Cēsu Vēstures un mākslas muzejs, Eduarda Veidenbauma muzejs “Kalāči” un Piebalgas muzeju apvienība “Orisāre”, radījuši programmas cilvēku labsajūtas un labbūtības uzlabošanai muzejos. Kā informēja muzeji, katrs no tiem ir sagatavojis savai tematikai atbilstošu programmu, apmeklētājiem kopā piedāvājot bagātīgu un daudzveidīgu pieredzi. Šis ir pirmais projekts, kurš kopš novada reformas apvienojis vairākas novada kultūras mantojuma institūcijas.

Un vēl

No 4.februāra līdz 13.martam Siguldas pils kvartālā un Livonijas ordeņa Siguldas pilī būs skatāms lielo laternu gaismas festivāls "Brīnumzemē". Sigulda būs pirmā un vienīgā vieta Latvijā, kur būs iespēja redzēt rokām darinātās lielformāta zīda skulptūras. Izgaismots gaismu festivāls būs aplūkojams piektdienās, sestdienās un svētdienās no plkst.18 līdz 22. Plašajā teritorijā būs skatāmi vairāk nekā 300 dažādu krāsu un izmēru gaismas objekti, kas aizgūti no Luisa Kerola pasakas "Alise Brīnumzemē" - trusis, Češīras kaķis, milzīgas, kvēlojošas sēnes, maģisks ziedu mežs un daudzas citas pasaku radības un būtnes. Lai apmeklētu gaismu festivālu, tīmekļa vietnē brinumzemesfestivali.lv jāizvēlas konkrēts apmeklējuma laiks un jāiegādājas biļetes, lai pasākumā nodrošinātu epidemioloģiskās prasības.

Atstājiet komentāru