2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 4.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 4.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Jelgavas novada dome apstiprinājusi pašvaldības budžetu, kura ieņēmumi ir par aptuveni 11,5 miljoniem mazāki nekā izdevumi. Starpība starp ieņēmumiem un izdevumiem tiks segta no 2021.gada budžeta līdzekļu atlikuma, kas bijis lielāks nekā septiņi miljoni eiro, un aizņēmuma valsts kasē. Jelgavas novada konsolidētā budžeta ieņēmumi prognozēti nepilnu 49 miljonu eiro apmērā, bet izdevumi – 60,5 miljonu eiro apmērā. Pašvaldības ieņēmumu lielāko daļu veido iedzīvotāju ienākuma nodoklis – 43,59% no pamatbudžeta kopējiem ieņēmumiem. Kā otrs galvenais ieņēmumu avots prognozēts nekustamā īpašuma nodoklis – 8,76% no pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumiem. Kā norāda pašvaldībā, par budžeta prioritārajām jomām noteikta sociālā aizsardzība un spēja nodrošināt pašvaldības finanšu stabilitāti ilgtermiņā.

Arī  Preiļu novada dome ārkārtas sēdē pieņēmusi Preiļu novada pašvaldības 2022. gada budžetu. Administratīvi teritoriālā reforma, epidemioloģiskā situācija pasaulē, straujais energoresursu kāpums u.c. apstākļi apvienotā Preiļu novada domei budžeta plānošanu un sastādīšanu padarījusi gana sarežģītu. Pašvaldības pamatbudžeta naudas līdzekļu atlikums uz 2022. gada 1. janvāri bija 2 miljoni 803 tūkstoši 264 eiro. Budžeta ieņēmumi 2022. gadā plānoti 21 miljons 93 tūkstoši 86 eiro, bet kopējie pamatbudžeta izdevumi – 23 miljoni 896 tūkstoši 350 eiro apmērā.

Pieņemts arī Aizkraukles novada pašvaldības 2022. gada budžets – pirmais apvienotajam novadam.  
Pamatbudžeta izdevumi paredzēti 44 miljoni 247 tūkstoši 737 eiro apmērā, savukārt ieņēmumi plānoti 39 miljoni 7 tūkstoši 383 eiro. Starpība – 5 miljoni 240 tūkstoši 354 eiro – tiks finansēta no gada sākumā esošā līdzekļu uzkrājuma pašvaldības kontos un aizņēmumiem projektu īstenošanai.
 
Turpinām ziņas

Pagājušajā gadā Latvijas reģionos bijusi vērojama krasa cenu atšķirība dažādiem tehniskajiem pakalpojumiem lauksaimniecībā. Piemēram, ja siena presēšana rituļos Zemgalē izmaksāja 4,32 eiro/gabalā, tad Kurzemē šis pakalpojums bijis par 39% dārgāks, liekot šķirties no 6 eiro par vienu siena rituļa presēšanu. Tehnisko pakalpojumu cenas aizvadītajā gadā pieauga un to atšķirības reģionos fiksētas gana krasas. Vairākus gadus pēc kārtas tieši Pierīgā populārāko pakalpojumu cenas bijušas visaugstākās, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Ekonomikas nodaļas speciālistu veiktais cenu apkopojums. Kopumā no apkopojumā apskatītajiem 48 pakalpojumiem cena 2021. gadā augusi 42.
.
Februārī Madonas novadā norisinās akcija, kurā iedzīvotāji tiek aicināti iesaistīties, dāvinot jauniešu un multifunkcionālajiem centriem lietas, kas visvairāk tiem ir nepieciešamas. Akcijas laikā uzrunāti visi Madonas novadā esošie bērnu un jauniešu centri un noskaidrotas lielākās to vajadzības. Ik nedēļu februārī Madonas novada Facebook lapā tiks izceltas bērnu un jauniešu centru lielākās vajadzības un vēlmes, lai pastāvīgi veicinātu iedzīvotāju iesaisti un vēlmi dāvināt.

Un vēl

Starp ievērojamākām rūpnīcām pasaulē ir arī viena Latvijas ražotne, kas atrodas Liepājā. Aptuveni piecus futbola laukumus gara ēka - varētu šķist, ka tajā ražo automašīnas vai lidmašīnas, taču patiesībā tur slēpjas vietējais Liepājas uzņēmums “Lauma Fabrics”. Uzņēmuma rūpnīcu uzcēla 1969. gadā, lai nodrošinātu tekstilizstrādājumus visai Padomju Savienībai. Šobrīd tā ir 115 tūkstoši 645 kvadrātmetrus plaša. Latvijas uzņēmums ir viens no vadošajiem elastīgās trikotāžas, mežģīņu, izšuvumu, lentu ražotājiem Eiropā un lielākais apakšveļas materiālu ražotājs Austrumeiropā.

Atstājiet komentāru