2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 8.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 8.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Kooperatīvā sabiedrība "VAKS" Viļānos pie dzelzceļa plāno izbūvēt graudu pārkraušanas punktu. Tas nepieciešams, lai pēc iespējas efektīvāk un arī videi draudzīgāk nogādātu vietējo zemnieku saražotos un iepirktos graudus tālāk uz ostu eksportam. Par kooperatīvās sabiedrības iecerēm ir satraukta daļa vietējo iedzīvotāju, kas neatbalsta šo projektu. Kooperatīva vadība norāda, ka iedzīvotāju satraukumam pagaidām nav pamata. Lai saņemtu atļauju, sabiedrībai būs jāvēršas vides pārvaldē, kur būs nopietns projekta izvērtējums.

Izcilā latviešu mākslinieka, scenogrāfa Ilmāra Blumberga 65 darbi, kas aptuveni 10 gadus gulējuši noliktavā, tagad apskatāmi Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars". Viņa atstāto radošo mantojumu sabiedrībai neļauj aizmirst Blumberga fonds, sarīkojot izstādi "3 cikli". Blumberga izstāde "3 cikli" apmeklētājiem Liepājā bez maksas būs apskatāma līdz aprīļa sākumam.

Savukārt Bauskas novada muzejā aplūkojama izstāde “Februāris. Mīlestības un karnevāla laiks.”, kurā ikviens var iepazīties ar tērpiem no Latvijas Nacionālās operas un baleta izrādēm. Iekārtotajā ekspozīcijā apskatāmi tērpi no Georga Frīdriha Hendeļa operām “Alčīna”, “Alkīds un Galateja” , Pētera Čaikovska operas “Jevgeņijs Oņegins”, Antonīna Dvoržāka operas “Nāra”, Volfganga Amadeja Mocarta operas “Figaro kāzas”, Zigmāra Liepiņa operas “Parīzes Dievmātes katedrāle” un citām izrādēm. Izstāde muzejā būs apskatāma līdz 27.februārim.

Turpinām ziņas

Neretas kultūras namā un Lielzalves muižā prezentēta novadpētnieces Lidijas Ozoliņas grāmata ”Mikus Skruzītis — nepiedodami aizmirstais” un Jāņa Brūtgāna atmiņu grāmata ”Mana Sēlija” ar apgāda ”Laika grāmata” redaktores Ligitas Kovtunas piedalīšanos. Pasākumā piedalījās arī īpaši viesi – gan literatūras un valodniecības, gan kultūras jomas, gan pašvaldības pārstāvji. Muzikālu noskaņu radīja Neretas kultūras nama sieviešu vokālais ansamblis ”Kadence”.

Slēpošanas, biatlona sporta bāzē “Jankas - Jaujas”, Pļaviņās 11. februārī notiks S! - Fischer 2022 Ziemas skolēnu čempionāta otrais posms. Starta laiks pulksten 13, reģistrācija no pulksten 12. Aicina visas Latvijas skolas būt aktīvas, piedalīties sacensībās un cīnīties par čempionāta galveno balvu – tūkstoš 500 eiro inventāra iegādei no Fischer Latvia.

Lai pasažieri paspētu pārsēsties no maršruta Rīga–Rēzekne vilciena autobusā un otrādi, no 14. februāra maršruta Aizkraukle–Aizkraukles stacija–Aizkraukle reiss Aizkraukles autoostā katru dienu tiks uzsākts pulksten 12.25, līdz šim tika uzsākts pulksten 12.10. Autobuss no pieturas “Aizkraukles stacija” izbrauks pulksten 13.10.

Un vēl

Šodien Kurzemes un Zemgales upēs turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās, straujāka tā ir Zemgalē. Vietām applūst palienes, gaidāma plašāku teritoriju applūšana. Valsts centrālās daļas upēs vietām gaidāma arī ledus iešana. Kurzemē un Zemgalē spēkā hidrologu izsludinātais dzeltenās pakāpes brīdinājums.

Kopš 5.februāra lielākais ūdens līmeņa kāpums reģistrēts Bārtā – 1,6-2,5 metri. Ventā pie Latvijas un Lietuvas robežas ūdens cēlies par 1,7 metriem, savukārt pie Kuldīgas ūdens līmenis paaugstinājies par 1,4 metriem. Durbē pie Cīravas ūdens līmenis bija cēlies par 1,4 metriem. Arī Usmas ezerā ūdens līmenis sasniedzis 1,4 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta, vairs tikai par 11 centimetriem atpaliekot no 2012.gada janvāra plūdu rekorda.

Tikmēr Vidzemes un Latgales upēs pārsvarā saglabājas stabils ūdens līmenis. Iespējams, februāra otrajā pusē arī Latvijas austrumu daļā laiks būs pietiekami silts, lai kūstošā sniega dēļ strauji celtos ūdens līmenis upēs un sāktos ledus iešana. Sniega sega, kas klāj Vidzemi un Latgali, satur daudz ūdens, tādēļ straujas pavasara atnākšanas gadījumā iespējami lieli pali, turklāt upēs vietām saglabājas ledus sastrēgumi, zem kuriem sadzīti vižņi.

Atstājiet komentāru