2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 15.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 15.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Latvijā reģistrētas aptuveni 85 taurgovis, kuru liktenis sarežģīto prasību dēļ ir neskaidrs, tomēr jautājums nonācis Saeimas komisijas redzeslokā un parādījusies cerība, ka dzīvnieki nebūs jānogalina neizpildāmo prasību dēļ. Saimniecības "Jungas" iežogotajās pļavās un mežos dzīvo sešas taurgovis. Šie dzīvnieki pēc likuma būtu jāatzīmē ar krotālijām ausīs, kā arī regulāri jāveic asinsanalīzes, taču saimniekam tas neesot pa spēkam, jo dzīvnieki mīt savvaļā. Tagad par taurgovju populācijas saglabāšanu sākušās diskusijas arī Saeimā un ir cerība, ka taurgovis tiks noteiktas kā savvaļas suga.

Kādas vairāk nekā piecu gadsimtu laikā bijušas cilvēku tiesības, savstarpējās attiecības un tradīcijas Aizputē, nu stāsta dokumentu norakstu krājums "Aizputes pilsētas grāmata". Tās oriģināls glabājas Herdera institūtā Vācijā. Izdevuma digitālā kopija Aizputes novadpētniecības muzejā nonākusi jau pirms kāda laika, bet tagad tā ir iztulkota latviski. Tā ir unikāla vēstures liecība un atklāj arī līdz šim neapzināto. Grāmata īpaša ar to, ka ļoti daudzi dokumenti līdz šim nav tikuši ne tulkoti, ne publicēti, ne izmantoti zinātniskiem mērķiem un izpētei.

T urpinām ziņas

Aizkraukles novadā pagājušās nedēļas laikā no 7. līdz 14.februārim ar covid-19 saslimis 921 iedzīvotājs,  kas ir par 200 gadījumiem vairāk kā februāra pirmajā nedēļā, kad tika fiksēts 721 saslimšanas gadījums. Savukārt pēdējo divu nedēļu laikā saslimuši – tūkstoš 636. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Aizkraukles novadā ir 5 tūkstoši 570,9 saslimušie. Pagājušās nedēļas laikā Aizkraukles novadā turpināja paaugstinājusies saslimstība ar Covid-19, jo vēl pirms nedēļas kumulatīvā saslimstība bija 3 tūkstoši 779,8.

Savukārt Līvānu novadā pagājušās nedēļas laikā ar Covid-19 saslimuši 343 cilvēki, kas ir par 30 gadījumiem vairāk kā februāra pirmajā nedēļā, kad tika fiksēti 313 saslimšanas gadījumi. Savukārt pēdējo divu nedēļu laikā – 651. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Līvānu novadā ir 6 tūkstoši 120,7 saslimušie. Pēdējās nedēļas laikā Līvānu novadā saslimstība ar Covid-19 turpinājusi pieaugt, jo pirms nedēļas kumulatīvā saslimstība bija 5 tūkstoši 396,8.Preiļu novadā pagājušās nedēļas laikā no 7.līdz 14.februārim ar Covid-19 saslimis 441 cilvēks, kas ir par 59 gadījumiem vairāk kā februāra pirmajā nedēļā, kad tika fiksēti 264 saslimšanas gadījumi. Savukārt pēdējo divu nedēļu laikā – 709. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Preiļu novadā patlaban ir  4 tūkstoši 230,6 saslimušie. Arī  Preiļu novadā pagājušās nedēļas laikā turpināja pieaugt saslimstība ar Covid-19, jo pirms nedēļas kumulatīvā saslimstība bija 2 tūkstoši 816,4.

Un vēl

Šo pavasari jūras ērgle Milda ligzdā Dienvidkurzemes novada Durbē sagaida kopā ar K kungu – tā putnu draugi iesaukuši jauno ērgļu tēviņu, kurš sāka aplidot Mildu pēc tam, kad pērn ligzda piedzīvoja dramatiskus notikumus. Ērgļu mamma palika atraitne. Mildas ilggadējais dzīvesbiedrs Raimis pēkšņi pazuda, un perējums aizgāja bojā. Šajās dienās Milda kopā ar K kungu sākusi būvēt ligzdu. Jūras ērgļu vērotāji priecājas, ka Durbes ligzdā šopavasar atkal kūsās jauna dzīve. Jau ziņots, ka ligzdošanas sezonā jūras ērgļu ligzdas tiešraidi ik gadu skatās tūkstošiem vērotāju visā pasaulē.
    

Atstājiet komentāru