2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 18.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 18.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aizkraukles novada civilās aizsardzības komisijas sēdē vienojās noteikt paaugstinātas ledus periodu visās novadā esošajās ūdenstilpēs, informē Staburags. Ar pašvaldības priekšsēdētāja Leona Līduma rīkojumu tas stājas spēkā no 18. februāra, un līdz ledus izkušanai uz ledus atrasties nedrīkst. Pie ūdenstilpēm paredzēts arī izvietot brīdinājumus par drošību un atbildību. Pļaviņās ik pavasari tā ir ierasta prakse, bet tagad tas paredzēts visā pašvaldībā. Novērots, ka lielākoties uz ledus kāpj bērni un makšķernieki, kuri to aktīvi darīja šajās dienās. Tomēr ledus jau kļuvis nedrošs un uz tā nevajadzētu atrasties. 

Pēdējo dienu lietavas palielina ūdens līmeni arī upēs. Andris Ambainis informēja, ka Pļaviņās šobrīd viss vēl mierīgi, bet, nokrišņiem turpinoties, situācija var pasliktināties. Plūdu draudiem Pļaviņas gatavojas ik pavasari, bet Aizkraukles novada pašvaldība to dara pirmo reizi, tāpēc komisijas un pašvaldības pārstāvji pārrunāja rīcību palu apdraudējuma gadījumā. Pļaviņu pārvaldei ir liela pieredze šādā situācijā un jau gadiem ierasts rīcības plāns. Gatavību rīkoties plūdu gadījumā apstiprina arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Aizkraukles un Zemessardzes 55. bataljons.

Siguldas novadā netālu no Allažmuižas mājām “Klūdziņas” izveidojies ceļa iegruvums. Sociālajā tīklā “Twitter” pašvaldība informēja, ka ceļa nogruvums izveidojies saistībā ar ūdens līmeņa celšanos. Siguldas novada pašvaldības policija sadarbībā ar citiem pašvaldības speciālistiem slēgusi ceļu. Tiek apzinātas iespējas satiksmes atjaunošanai.

Turpinām ziņas

Vecumnieku evaņģēliski luteriskā draudze ir paveikusi nozīmīgu darbu baznīcas vēsturiskās ēkas fasādes sakārtošanā. Restaurēti visi logi un četras ārdurvis, uzbūvēti sliekšņi. Atjaunošanu veica kvalificēti speciālisti, bet metodika tika saskaņota ar Latvijas Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi, jo ēka ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis. Draudze piedalījās biedrības «Bauskas rajona lauku partnerība» projektu konkursā programmā «LEADER» un saņēma finansējumu no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai . Projekta budžets – 49 tūsktoši 728 eiro. No tiem 90% jeb 44  tūkstoši 755 eiro ir programmas «LEADER» piešķirtais finansējums, bet 10% jeb 4 tūkstoši 972 eiro – Vecumnieku novada pašvaldības līdzfinansējums. 

Aizkraukles pilsētas bibliotēkas lasītavas izstāžu zālē skatāma Tautas lietišķās mākslas studijas “Gundega” izstāde “Zīda kaislības”. Tautas lietišķās mākslas studija “Gundega” savu darbību kā pulciņš sāka 1972. gadā Poligrāfiķu kultūras namā. 1986. gadā kolektīvs ieguva Tautas lietišķās mākslas studijas nosaukumu un “Gundegas” vārdu. No 2000. gada studiju vada tekstilmāksliniece Baiba Osīte. Studijas darbība ir vērsta divos virzienos — aušana un gleznošana uz zīda un lina.. Studijā top segas, dvieļi, lakati, jostas, etnogrāfiskie brunči. Izstāde “Zīda kaislības” Aizkraukles pilsētas bibliotēkas lasītavas izstāžu zālē apskatāma līdz 26. februārim.

Un vēl

No sestdienas, 18.februāra Līvānu  novadā uz šķīdoņa laiku nolemts slēgt kustību transportam ar kopējo masu lielāku par 3,5 t, 5,0 t vai 7,0 t (atkarībā no ceļa stāvokļa) uz pagasta nozīmes ceļiem Līvānu novada Turku, Rožupes, Sutru, Rudzātu un Jersikas pagastos. Transporta kustība tiks ierobežota, uzstādot attiecīgās ceļa zīmes transporta kopējās masas ierobežojumam. Iespējama atsevišķu ceļu slēgšana visam auto transportam un traktortehnikai, izņemot operatīvo transportu. Līvānu novada pašvaldība aicina kravu pārvadātājus (mežu izstrādātājus, zemniekus) plānot kravu izvešanu, ņemot vērā augstāk minētos ierobežojumus. Uz ierobežojumu laiku nekāda veida atļaujas netiks izsniegtas. Ierobežojumu ievērošanu kontrolēs Valsts policija.

Atstājiet komentāru