2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 1.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 1.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Apšuciemā gaida ierodamies 10 ukraiņu bēgļu ģimenes – sievietes un bērnus. Viņu vīri Latvijā ir jau labu laiku, jo strādā netālu esošajā būvobjektā Ķesterciemā. Vietējo atsaucība, iekārtojot mītnes vietu un gādājot visu nepieciešamo bēgļiem. Ķesterciemā "Albatros Home" būvlaukumā strādā 18 celtnieki no viena ciema Ukrainā. Lai iekārtotu pagaidu mājas ukraiņu ģimenēm, uz bijušo Apšuciema skolu Engures, Tukuma, pat Jūrmalas iedzīvotāji ved visu, kas var noderēt. Te iekārtotas istabiņas un pat bērnistaba. 

Sarežģīta situācija izveidojusies Ventspils novada Popē, kur Latvijas lielākajam muižas ēku kompleksam daudzu gadu garumā tā arī nav atrasts saimnieks. Patlaban Latvijas likumi neparedz veidu, kā sakārtot vecus bezsaimnieka īpašumus. Senās celtnes, nesagaidījušas savus apsaimniekotājus, lēnām sabrūk, un to vidū ir arī valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi. Nekustamā īpašuma valsts kadastra sistēmā ir fiksētas tūkstošiem ēku ar statusu “nenoskaidrota piederība”. Šādas būves vairumā gadījumu tiek lietotas bez tiesiska pamata. Arī Ventspils novada Popes muižas vēsturiskā kompleksa ēkās, kas ir bez saimnieka, dzīvo cilvēki. Jau gadiem ilgi viņu vēlme ir, lai īpašumtiesību jautājums tiktu sakārtots, taču pašvaldības iesaisti tā arī nav sagaidījuši.

Turpinām ziņas

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, Aizkraukles novadā februāra pēdējā nedēļā kopumā reģistrēti 799  saslimšanas gadījumi ar Covid-19, kas ir par 87 gadījumiem mazāk kā februāra trešajā nedēļā, kad tika fiksēti 886 saslimšanas gadījumi. Savukārt pēdējo divu nedēļu laikā – tūkstoš 678 saslimušie. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Aizkraukles novadā ir 4 tūkstoši 867,4 saslimušie. Pagājušās nedēļas laikā Aizkraukles novadā samazinājās kumulatīvā saslimstība ar Covid-19, jo vēl pirms nedēļas šis rādītājs bija 6 tūkstoši 146,4.

Līvānu novadā februāra pēdējā nedēļā kopumā reģistrēti 310  saslimšanas gadījumi, kas ir par 26 gadījumiem vairāk kā februāra trešajā nedēļā, kad tika fiksēti 284. Savukārt pēdējo divu nedēļu laikā – 593 saslimušie. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Līvānu novadā ir 5 tūkstoši 575,4 saslimušie. Pēdējās nedēļas laikā Līvānu novadā kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir samazinājusies, jo pirms nedēļas šis rādītājs bija augstāks – 5 tūkstoši 876,3.

Preiļu novadā februāra ceturtajā nedēļā kopumā reģistrēti 410 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, kas ir par 139 gadījumiem mazāk kā februāra trešajā nedēļā, kad tika fiksēti 549 gadījumi. Savukārt pēdējo divu nedēļu laikā reģistrēti 962 saslimušie. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Preiļu novadā patlaban ir  5 tūkstoši 740,2 saslimušie. Pēdējās nedēļas laikā Preiļu novadā samazinājās saslimstība ar Covid-19, jo pirms nedēļas 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 bija augstāka – 5 tūkstoši 919,2.

Un vēl

Sunākstē slēgts vienīgais vietējais pārtikas veikals Ēlvi”, informē Staburags. Sunākstes pagasta pakalpojuma centra vadītāja Ināra Vītola uzskata, ka viens no iemesliem, kādēļ veikals pārtrauc savu darbību, ir sliktais ceļu stāvoklis. Uzņēmējam tie rada apgrūtinājumus un zaudējumus. Šobrīd nav signālu, ka vietā varētu atvērt kādu citu veikalu. Iegādāties nepieciešamo sunākstieši varēs, izmantojot autoveikalu pakalpojumus. Jau ilgāku laiku Sunākstē divas reizes nedēļā, otrdienās un piektdienās, un Zilkalnes apkaimē trešdienās un sestdienās piestāj autoveikals. Tagad šo grafiku papildinās SIA “Aizkraukles sabiedrība” autoveikala izbraukumi pirmdienās.

Atstājiet komentāru