2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 4.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 4.martā

Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Madonas novada dome ārkārtas sēdē vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kurā pausts nosodījums Krievijas Federācijas militārajam uzbrukumam Ukrainai un atbalsts karadarbībā cietušajai Ukrainas tautai. Rezolūcijā norādīts, ka šajā nevienlīdzīgajā cīņā Ukrainas tauta nedrīkst palikt viena. Madonas novada dome nosoda Krievijas Federācijas militāro uzbrukumu Ukrainai un tās tautai. Tāpat arī Madonas novada dome pārtrauc aktīvos sadarbības un sadraudzības līgumus ar Krievijas un Baltkrievijas pašvaldībām. Madonas novada pašvaldības dome ārkārtas sēdē nolēma  piešķirt  10 tūkstoši eiro palīdzības nodrošināšanai Ukrainas krīzē skarto iedzīvotāju atbalsta pasākumu organizēšanai Madonas novadā. 

Arī Ogres novada pašvaldības domes ārkārtas sēdē vakar deputāti pieņēma lēmumu nekavējoties izbeigt sadarbību ar Baltkrievijas pilsētām Sloņimu un Stoļinu, vienpusēji laužot ar šīm pašvaldībām noslēgtos sadarbības līgumus. Šāds lēmums pieņemts saistībā ar Krievijas bruņoto spēku iebrukumu Ukrainā, izvēršot plašu karadarbību un nodarot postījumus Ukrainas valstij un tās tautai, kā arī Baltkrievijas atbalstu Krievijas militārajai agresijai.

Nosodot Krievijas karu pret Ukrainu un izrādot atbalstu un solidaritāti Ukrainas tautai, arī Līvānu novada pašvaldība pārtraukusi iepriekš noslēgtos sadarbības līgumus ar Krievijas pilsētas Pioņerska un Baltkrievijas pilsētu - Glubokoje, Vileika, Žodina un Lida pašvaldībām.

Turpinām ziņas

Godinot Kurzemes atbrīvošanas sākuma 103. gadadienu, vakar no Rudbāržu muižas līdz memoriālajai sienai Lēnās notika ikgadējais pārgājiens “Oskaram Kalpakam pa pēdām”. Izrādot vietu, kur Rudbāržu muižā reiz atradusies pulkveža Kalpaka istaba, Kalpaka muzeja vadītājs Roberts Sipenieks atklāja kādu simbolisku un līdz šim mazāk zināmu faktu par pulkveža gaitām – Kalpaks ar savu kājnieku pulku 1918. gada martā atradies tieši mūsdienu Ukrainas teritorijā, kur 3. martā padomju Krievija atzina Ukrainas neatkarību. 

Jelgavas novada Vilces pagastā pirms pusgada uzklātais eksperimentālais “zaļais” asfalts, kura sastāvā ir arī nolietotas riepas, joprojām ir ideālā stāvoklī. Rīgas Tehniskās universitātes zinātnieki darbu turpinot, un jau rudenī tikšot izveidots vēl viens eksperimentālais posms ar uzlabotu asfalta receptūru. Šādu asfaltu neesot aizliegts ražot arī šobrīd, bet, visticamāk, plašāk tas varētu tikt izmantots pēc pāris gadiem, kad tehnoloģija būšot kārtīgi pārbaudīta un ražotāji būs atbilstīgi aprīkojuši iekārtas.

Šīs ziemas mainīgie laika apstākļi teju visos asfaltētajos ceļos izgrauzuši pamatīgas bedres. Arī uz garākā asfaltētā ceļa Jelgavas novada Vilces pagastā bedru un tag arī ielāpu netrūkst. Bedru neskarts gan palicis apmēram 350 metrus garais posms, kur pagājušā gada septembrī pirmoreiz latvijā uzklāja asfalta segumu, kura sastāvā ir 15% gumijas granulas no nolietotām riepām. 

Un vēl

No šīs nedēļas Bauskas muzejā aplūkojama mākslinieces Ievas Liepiņas gleznu izstāde “Klātbūtne”. Ieva Liepiņa ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā glezniecībā un keramikā, darbojas stājglezniecībā un monumentālajā glezniecībā, porcelāna apgleznošanā, grafikā. Izstādēs piedalās no 1989.gada. Nozīmīgākās personālizstādes galerijās “M6”, “Centrs”, “Māksla XO”, “Bastejs”, “Daugava”, “Pegazs” un “Istaba”. Izstāde Bauskas muzejā būs apskatāma līdz 27.martam.

Atstājiet komentāru