2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 22.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 22.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aizkrauklē, Jaunceltnes ielā 11, sākti būvdarbi Zemessardzes 55. kājnieku bataljona jaunās bāzes izveidei, informē Staburags. Pārcelties uz turieni zemessargi varētu nākamgad. Šobrīd bataljons izvietots Aizkraukles pilsētas centrā Spīdolas ielā 20. Gan ēkas, gan nelielā teritorija pie tās neatbilst bataljona vajadzībām. Nekustamo īpašumu Jaunceltnes ielā Zemessardzes vajadzībām nedaudz vairāk kā trīs hektāru platībā Aizsardzības ministrija iegādājās pirms pāris gadiem. Bāzes izveides mērķis ir nodrošināt Zemessardzes attīstību atbilstoši valsts aizsardzības vajadzībām. Iegādātais īpašums Jaunceltnes ielā 11 ir krietni plašāks ar vairākām būvēm un nepieciešamajām komunikācijām.

Jau vairāk kā desmit gadus notiek Līvānu novada biedrības “Baltā māja” labdarības akcija, kurā top pirmie adītie  zābaciņi Līvānu novada jaundzimušajiem  mazuļiem. Katram krāsainajam zābaciņam tiek piestiprināta kartiņa ar vēlējumu „Mazais, audz stiprs, vesels un laimīgs!”. Zābaciņus jaunajiem vecākiem nodod Līvānu dzimtsarakstu nodaļā, jaundzimušā līvānieša reģistrēšanas brīdī. Pa šiem gadiem jau uzadīti vairāk kā tūkstotis zābaciņu un labais darbs turpinās.

Pēc vairākiem gadiem, Talsu novada Dundagas pusē varētu tapt vēja parks, ko plāno būvēt SIA Eolus. Pagaidām tā teritorija ir aptuvena, jo process ir pašā sākumposmā, bet būvniecības iecere aizņemtu aptuveni 22 kvadrātkilometru lielu teritoriju. Un tajā būtu ap 40 vēja elektrostaciju. Vēja parks plānots Dundagas pagasta dienvidaustrumu daļā. Sākotnēji identificētajā teritorijā ietilpst 103 zemes vienības, kas pieder gan juridiskām, gan fiziskām personām un pašvaldībai. Lielu daļu teritorijas aizņem meži, kā arī lauksaimniecībā izmantojamas zemes. Uzņēmējs norāda, ka vēja parkam darbojoties, lauksaimniecība un mežizstrāde, mežsaimniecība var notikt, jo vēja turbīna aizņem pavisam nelielu zemes gabaliņu, savukārt, tas pienesums tautsaimniecībā ir liels.

Turpinām ziņas

Aizkraukles novadā marta trešajā nedēļā kopumā reģistrēti 383  saslimšanas gadījumi ar Covid-19, kas ir par 125 gadījumiem mazāk kā marta otrajā nedēļā, kad tika fiksēti 508 saslimšanas gadījumi. Divu nedēļu laikā jeb 14 dienās Aizkraukles novadā reģistrēti 893 saslimšanas gadījumi ar Covid-19. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Aizkraukles novadā ir 3040,8 saslimušie. Pagājušās nedēļas laikā Aizkraukles novadā samazinājusies kumulatīvā saslimstība ar Covid-19, jo pirms nedēļas šis rādītājs bija 3871,7.

Līvānu novadā marta trešās nedēļas laikā kopumā reģistrēti 192 saslimšanas gadījumi, kas ir par 33 gadījumiem mazāk kā marta pirmajā nedēļā, kad tika fiksēti 225 saslimšanas gadījumi. Savukārt pēdējo divu nedēļu laikā – 415. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Līvānu novadā ir 3901,8 saslimušie. Pēdējās nedēļas laikā Līvānu novadā kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir pieaugusi, jo pirms nedēļas kumulatīvais rādītājs bija zemāks -  3864,2.

Preiļu novadā marta trešās nedēļas laikā kopumā reģistrēti 302 saslimšanas gadījumi, kas ir par 150 gadījumiem mazāk  kā marta otrajā nedēļā, kad tika fiksēti 452 saslimšanas gadījumi. Savukārt pēdējo divu nedēļu laikā – 754. 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Preiļu novadā patlaban ir  4499,1 saslimušie. Pēdējās nedēļas laikā Preiļu novadā samazinājusies saslimstība ar Covid-19, jo pirms nedēļas šis rādītājs bija 5441,9.

Un vēl

Pakāpeniski sākas kūtsmēslu un cita organiskā mēslojuma izkliedēšanas darbi uz lauksaimniecības zemes. Valsts vides dienests norāda, ka organisko mēslojumu izkliedēt uz lauksaimniecības zemēm nedrīkst svētdienās un svētku dienās. Kā katru pavasari, Latvijā, saglabājoties labvēlīgiem laika apstākļiem, pakāpeniski sākas kūtsmēslu un cita organiskā mēslojuma izkliedēšanas darbi uz lauksaimniecības zemēm. Šī darbība var radīt īslaicīgu, labsajūtu traucējošu smaku, tomēr nav uzskatāma par vides pārkāpumu, ja tiek ievērotas vides prasības. Lai ierobežotu iespējamu smaku emisiju no lauksaimniecībā izmantojamajām zemēm, kūtsmēslus vai citu organisko mēslojumu izkliedēt drīkst jebkurā nedēļas dienā, bet to nedrīkst darīt svētdienās un valsts noteiktās svētku dienās.

Atstājiet komentāru