2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 25.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 25.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Liepājā un Dienvidkurzemes novadā kopā līdz šim reģistrēti vairāk nekā 630 ukraiņu bēgļu, no kuriem darbu pilsētā atraduši nepilni divi desmiti. Jāpiebilst, ka Liepājā bēgļiem paredzētu vakanču netrūkst – to skaits Nodarbinātības valsts aģentūras datu bāzē ir vairāk nekā 160 – lielākoties privātajā sektorā.

Aizkraukles novada bāriņtiesa pārcēlusies uz jaunām telpām – tagad tā darbojas Gaismas ielā 4A, bijušās vakara vidusskolas ēkā. Pēc novada apvienošanas bāriņtiesai bija nepieciešamas lielākas telpas, līdz ar to no marta sākuma tā pārcelta uz bijušās vakara vidusskolas telpām Gaismas ielā 4A. Šajā ēkā daļa telpu atvēlēta arī mākslas skolai. Savukārt pašvaldības ēkā, kurā līdz šim bija bāriņtiesa, tagad strādā Aizkraukles novada pašvaldības Juridiskā nodaļas darbinieki.

30.aprīlī Madonā norisināsies ikgadējais Stādu gadatirgus, kas jau ir kļuvis par tradīciju un īstu pamudinājumu uzsākt praktiskus pavasara darbus piemājas dārzos vai laukos. Tirgotāju pieteikšanās dalībai Stādu gadatirgū sāksies pirmdien, 28.martā. vairāk informācijas par pavasara gadatirgu Madonā pieejama pašvaldības tīmekļa vietnē.

Turpinām ziņas

Ziemas peldētājām Rojas pludmalē pavisam nejauši izdevies atrast kuģa vraku. Pagaidām to norobežo bojas, lai iedzīvotāji negūtu traumas. Pagaidām nav zināms, cik kuģa vraks ir sens. Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde atklāja, ka vraks jau bijis izskalots pirms vairākiem gadiem un visticamāk, pēc laika vraks atkal nonāks zem smiltīm. Cik vērtīgs tas, pārvalde vēl nezina, taču, ja vraks ir sens, tam labāk atrasties zem ūdens.

Kukaiņu proteīna izmantošana ierastajos pārtikas produktos pagaidām vēl nav mūsu ikdiena, tomēr zinātnieki uzsver, ka tas ir tikai dažu gadu jautājums. Attīstīt pārtikas ražošanu ar kukaiņu proteīna piedevām sākusi arī jaunā uzņēmēja no Tukuma. Kā pirmās tapušas šokolādes konfektes ar augļu pildījumu, kurām pievienoti 7% miltu melnuļu kāpuru pulvera. 

Pēc ANO paspārnē esošas lauksaimnieku organizācijas aplēsēm kukaiņus pārtikā izmanto aptuveni divi miljardi iedzīvotāju. Latvijā pārtika ar kukaiņu proteīna pulveri vismaz pagaidām ir eksotika. 

Un vēl

No 1. aprīļa Rundāles pils muzeja franču dārzs sāks aktīvo tūrisma sezonu. Līdzās gadalaikam atbilstošajiem ziediem, kas apmeklētājus priecēs no aprīļa vidus līdz pat rudenim, būs arī iespēja piedalīties tradicionālajos Rundāles pils muzeja dārza pasākumos, kā arī pielikt savu roku dārza uzkopšanas talkās. Šogad notiks vairāki tradicionālie dārza pasākumi – pavasara un rudens stādu tirgi, kā arī galvenais vasaras notikums – Dārza svētki. Pavasara stādu tirgus tiks rīkots 7. maijā, kad iepirkšanos varēs apvienot ar atpūtu dārzā un tulpju ziedu apbrīnošanu.

Atstājiet komentāru