2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 28.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 28.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Saistībā ar stiprā vēja radītajiem postījumiem sestdien ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma 363 izsaukumus. Glābšanas dienests devās 305 izsaukumos, lai novāktu nolūzušus kokus. 58 reizes VUGD devies novērst bojātu konstrukciju radīto apdraudējumu. Visvairāk izsaukumu saņemts Rīgā un Pierīgā - 164, savukārt Zemgalē saņemti 92 izsaukumi, Vidzemē - 48, Kurzemē - 33 un Latgalē - 31.

Tukumā, Raudas ielā, ārstniecības iestādei bija norauts jumta segums 100 kvadrātmetru platībā. Savukārt Jelgavā, Palīdzības ielā, ieslodzījuma vietas teritorijā no jumta bija norauta skārda loksne 200 kvadrātmetru platībā.

Rīgas ielā Iecavā vējš nolauza divus kokus, kas uzkrita uz automašīnas, žoga un pārvietojamās tualetes. Lāčplēša ielā Aizkrauklē un Zaļajā ielā Dobelē no piecstāvu dzīvojamās mājas jumta un Brīvības ielā Jelgavā no piecstāvu dzīvojamās mājas kāpņu telpas jumtiņa ugunsdzēsēji glābēji noņēma vēja atrautas konstrukcijas.

Sestdien negadījumu Ventspils ostā piedzīvojis prāmis Stena Baltica, ko spēcīgais vējš iepūta krastā, kas gan neliedza pēc kāda laika turpināt reisu. Spēcīgajā vējā prāmis no ostas devās prom buksieru pavadībā, tomēr izvairīties no sadursmes ar krastu nav izdevies. Par laimi, nopietni bojājumi prāmim sadursmē nav nodarīti, krasta nostiprinājumi cietuši vairāk.  Ventspilī vēja ātrums sestdienas pēcpusdienā sasniedza 27,8 metrus sekundē (m/s), liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra publiskotā informācija. 

Projektā  “Industriālās zonas, biznesa attīstības centra un uzņēmējdarbības izveide Madonas novadā”  ir noslēgušies būvdarbi Sauleskalna teritorijā, tādējādi uzlabojot uzņēmējdarbībai piemērotu vidi un palielinot darbavietu skaitu Madonas novadā. Projekta gaitā izbūvēti un ekspluatācijā pieņemti vairāki objekti – asfaltēti vairāki laukumi, uzbūvētas vairākas noliktavu ēkas  un nojume. Būvdarbus veica SIA “Jēkabpils būve” un SIA “Latgalija”” par kopējo līgumcenu 4 miljoni 119 tūkstoši 977 bez PVN.

Bauskas novada muzejā nupat atklāta un līdz maija nogalei ir skatāma Jāņa Bites rotaļlietu kolekcijas izstāde «Rotaļlietu stāsti». Muzeja lielajā zālē izvietoto kolekciju veido ap tūkstoš 500 priekšmeti, kuri ražoti laikā no 1890. līdz 1991. gadam. Baušķenieks Jānis Bite rotaļlietu kolekcionēšanai pievērsās par godu savam pirmdzimtajam dēlam Jēkabam. Viņš vēlējies dēlam parādīt savas bērnības rotaļlietas un vēlme izvērtās seno rotaļlietu kolekcionēšanā.

Turpinām ziņas

Šopavasar koksnes stādu tirgū ir priedes stādu deficīts, jo strauji audzis pieprasījums, liecina Meža konsultāciju pakalpojumu centra apkopotā informācija. Arī bērza stādus pagaidām kokaudzētavas vairumā nepiedāvā, jo nezināmu iemeslu dēļ lielas platības bērza stādu ir gājušas bojā. Pieprasījums pēc bērza stādiem ir lielāks, nekā audzētāji spēj nodrošināt. Savukārt egļu stādi ir pieejami vairākās kokaudzētavās. 

Latvijā pagājušajā gadā pieaudzis cūku, zirgu un mājputnu skaits, kamēr samazinājies slaucamo govju, aitu un kazu skaits, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. 2021.gada beigās, pēc provizoriskiem datiem, Latvijā bija 393 tūkstoši 500 liellopu, kas ir par 1,4% mazāk nekā gadu iepriekš. Vienlaikus cūku skaits pagājušajā gadā pieaudzis par 6,6%, sasniedzot 327 tūkstoši, kamēr aitu skaits samazinājies par 1,7% un bija 90 tūkstoši 300, bet kazu skaits sarucis par 0,7% un bija 11 tūkstoši 400. Savukārt zirgu skaits pagājušajā gadā Latvijā audzis par 2% un gada beigās sasniedzot 8 tūkstoši 400. Tajā pašā laikā mājputnu skaits pieaudzis 0,3%, sasniedzot 5,85 miljonus.

Un vēl

Preiļos 23.aprīlī norisināsies “Lielais Jurģu tirgus”. Tajā aicināti piedalīties amatnieki, mājražotāji, dārzkopji un zemnieki. Pieteikšanās līdz 20.aprīlim. Pieteikuma anketu var atrast un elektroniski iesniegt, kā arī  iepazīties ar nolikumu “Par mājražotāju, amatnieku, zemnieku un dārzkopju gadatirgus rīkošanu” var Preiļu novada pašvaldības mājaslapā preili.lv.

Atstājiet komentāru