2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 22.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 22.aprīlī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments vakar lēma atstāt negrozītu Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru daļēji apmierināts Viļānu novada Dekšāres pagasta iedzīvotājas Dzidras Bruzgules nemantiskā kaitējuma atlīdzinājuma pieteikums par Valsts policijas darbinieku saimniecībā nogrieztām kaņepēm. Policijai būs jāizmaksā pensionārei tūkstoš 500 eiro liela kompensācija.

Jau ziņots, ka 2018. gada augustā Viļānu novada Dekšāres pagastā pie saimnieces Dzidras Bruzgules atbrauca Valsts policijas darbinieki. Bija ierosināts kriminālprocess, un neviens negribēja pensionārei noticēt, ka kaņepes viņas dārzā ne tikai atbaida Kolorado vaboles, bet arī ir veselīga pārtika. Policisti izrāva 363 kaņepju stādus un aizveda uz ekspertīzi, lai noskaidrotu, vai šīs kaņepes satur narkotiskas vielas. Tās neatrada un kriminālprocesu izbeidza.  Bruzgule pēc piedzīvotā vērsās tiesā, pieprasot kompensēt zaudējumus. 

Pavasaris Kuldīgā atkal priecē ar skatu, kad savā nārsta ceļā vimbas cenšas lecot pārvarēt Ventas rumbu, lai tiktu uz labākām nārsta vietām. Lai šādu skatu redzētu arī nākamās paaudzes, daudz tiek darīts zivju resursu saudzēšanai. Šis dabas radītais maģiskais skats Kuldīgā katru gadu pievilina daudz interesentu. Lai saudzētu zivju resursus, rumbas apkārtnē makšķerēt vairs nedrīkst, bet lejpus tiltam līdz pat Abavas ietekai Ventā noteikta licencētā makšķerēšana. Vimbu lēkšana pār rumbu būs vērojama aptuveni līdz maija sākumam.

Jelgavā pastaigām atvērta Jāņa Čakstes bulvāra lejas promenāde Driksas upes krastā pēc tīrīšanas un mazgāšanas. Promenādē uzliktas atkritumu urnas un soliņi. Drīzumā plānota strūklaku “Ūdenskritumi” Jāņa Čakstes bulvārī, skulptūras-strūklakas “Jelgavas students”, kā arī skulptūras-strūklakas “Trīsvienība” Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalmā ieslēgšana. Pašlaik notiek strūklaku un brīvkrānu tehniskā apkope. Vienlaikus notiek gatavošanās pontonu uzstādīšanai zem Driksas upes tilta.

Turpinām ziņas

30. aprīlī un 1. maijā Siguldas svētku laukumā notiks jau 18. Latvijas stādu parāde. Pasākumā piedalās stādu audzētāji tikai no Latvijas, popularizējot un izceļot nacionālo stādu audzēšanas nozari un godinot tajā strādājošos. Šogad Latvijas stādu parādē dosies ap 150 stādu audzētāju no visiem valsts reģioniem, veidojot plašāko nacionālo stādu gadatirgu, apmeklētājiem būs iespēja iegādāties amatnieku ražojumus, dārza tehniku, piedalīties labdarības izsolē, kur tiks piedāvāti retie augi. Ieeja un stāvvietas visai ģimenei - bez maksas. 

Savukārt Cēsu Pils parka estrādē 30. aprīlī tiks dots starts vienam no senākajiem un tradīcijām bagātākajiem skrējieniem Latvijā - Apkārt Cēsīm. Tā būs skaistas tradīcijas atjaunošana, kas kopš 1979.gada teju ik gadu 30 gadu garumā pulcēja gan spēcīgākos skrējējus, gan dažāda vecuma skriešanas entuziastus no visas Latvijas. Tradicionāli skrējiens notiek skaistajā Cēsu apkārtnē 10 un 5 kilometru distancēs dažādās vecuma grupās. Skrējienu organizē Cēsu novada pašvaldība sadarbībā ar sporta klubu „Ašais".

Un vēl

Šomēnes Pētera. Barisona Aizkraukles Mūzikas skola svin 55 gadu jubileju un šodienen, 22. aprīlī, Aizkraukles kultūras centrā skanēs dzimšanas dienas koncerts. Uz to aicināti ne tikai tie, kuru ceļš jebkad bijis saistīts ar šo visskanīgāko skolu Aizkrauklē, bet ikviens interesents, kurš vēlas būt klāt šajā īpašajā brīdī un izbaudīt lielisku koncertu. Aizkraukles Mūzikas skola dibināta 1967. gada 1. aprīlī, bet 1979. gadā skolai piešķirts komponista Pētera Barisona vārds. Komponista dzimšanas diena ir 18. aprīlī, tad parasti skolā notiek atskaites koncerti, un arī jubilejas koncerts skanēs tieši Barisona dzimšanas dienas nedēļā.  Koncerts Aizkraukles kultūras centrā skanēs šodien pulksten sešos vakarā. Ieeja tajā – bez maksas.

Atstājiet komentāru