2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 2.maijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 2.maijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00 

Rēzeknē no maija maksa par siltumenerģiju noteikta teju 200 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas  pieņemtais lēmums. Kā apliecina regulators, šis tarifs ir augstākais, kādu komisija līdz šim noteikusi kādam no regulētajiem komersantiem. No maija līdz 31.decembrim SIA "Rēzeknes siltumtīkli" noteiktais siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs būs 198,13 eiro par megavatstundu, kas ir 4,6 reizes vairāk nekā līdz šim noteiktais tarifs - 42,8 eiro par megavatstundu. Tikmēr no 2023.gada 1.janvāra tarifs paredzēts nedaudz mazāks - 195,88 eiro par megavastundu.

Savukārt Aizkrauklē no šī gada 1.jūnija siltumenerģijas tarifs varētu pieaugt 2,1 reizi - līdz 90,77 eiro par megavatstundu, liecina kompānijas paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".  Pašlaik SIA "Aizkraukles siltums" klientiem piemēro siltumenerģijas tarifu 43,55 eiro par MWh. Spēkā esošā tarifa izmaiņas ir saistītas ar kurināmā un iepirktās siltumenerģijas būtiskām izmaksu izmaiņām.

Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināļa projekts licis atkal sarosīties vietējo iedzīvotāju biedrībai, kas ilgstoši pret termināli iebildusi. Lielāko satraukumu radot drošības riski gadījumā, ja notiek kādas avārijas. 

Jau ziņots, ka Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināļa projekts ir viens no pretendentiem, ko valsts varētu atbalstīt, lai aizstātu Krievijas gāzi. Terminālis iecerēts uz ziemeļiem no Skultes ostas, uz Saulkrastu un Limbažu novada robežas. Ar krastu termināli savienotu cauruļvads, savukārt pats terminālis atrastos 2,5 kilometrus tālu jūrā. Projekta attīstītāji gan norādīja, ka varētu termināli pārcelt vēl divreiz tālāk un tad tas no krasta būtu praktiski neredzams.

Turpinām ziņas 

Mazo grantu projektu konkursā "Iedzīvotāji veido savu vidi" ir atbalstīti 19 projekti Preiļu novadā un 11 projekti Līvānu novadā. 

Preiļu novada pieprasīto grantu kopējā summa ir 9 tūkstoši 899 eiro. Tā kā ne visi projektu iesniedzēji pretendēja uz maksimāli pieejamo summu 550 eiro, tad radās izdevība atbalstīt vēl vienu projektu. Līdz ar to kopējais pieejamais finansējums Preiļu novada iniciatīvām - 9 tūkstoši 900 eiro.

Savukārt Līvānu novadā pieejamais finansējums projektiem ir 4 tūkstoši 950 eiro. Taču Līvānu novadā no pagājušajiem gadiem ir izveidojies finansējuma pārpalikums, kas deva iespēja atbalstīt vairāk projektu. Kopumā atbalstīti 11 projekti par kopējo grantu summu 5 tūkstoši 300 eiro. 

Un vēl

Neretas iedzīvotāji maijā aicināti piedalīties saulespuķu sēšanas akcijā “Saulespuķes vienotai Eiropai kopā ar Ukrainu”. Ikviens aicināts iesēt podiņā vai kastītē saulespuķes un pēc tam tās izstādīt dārzā vai dobē pie mājas. Maijā puķu sēklas var sēt tieši zemē. Akcijas rīkotāji “Latvijas pilsoniskā alianse” un “Eiropas kustība Latvijā” aicina cilvēkus dalīties sociālajos tīklos ar paveikto.

Atstājiet komentāru