2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 13.maijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 13.maijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Vakar Aizkrauklē, Jaunceltnes ielā 11, klātesot Zemessardzes 3. Latgales brigādes, 55. kājnieku bataljona, būvfirmas “Arčers” un Aizkraukles pašvaldības pārstāvjiem simbolisko kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm iemūrēja topošās bataljona ēkas pamatos, ziņo Staburags. Atšķirībā no šaurības vecajās telpās, jaunajā bāzē lielākas un plašākas būs telpas bataljona štābam, apmācībām, kā arī neliela sporta zāle un vieta atpūtai. Līdz ar to daļu apmācību varēs veikt uz vietas, kas ietaupa laiku un resursus. Arī teritorija šeit būs plašāka, lai ērtāk izvietotu un apkoptu transportu, būs arī nojumes autotransportam un plašākas noliktavas, kas ikdienā zemessardzei ļoti nepieciešamas. 

Cēsīs, veicot ceļu remontdarbus, paredzēts likvidēt aleju un nocirst gandrīz 200 koku. Vietējie iedzīvotāji tam iebilst un ir vīlušies, ka iecere ar viņiem netika apspriesta. Tikmēr Dabas aizsardzības pārvalde norāda, ka vēl ir iespējams veikt izmaiņas un panākt, lai daļa koku tiktu saglabāta, jo, vizuāli apskatot, šķietami, ka dažu koku nociršanas plāniem nav pamatojuma. Taču Dabas aizsardzības pārvalde šajā situācijā iejaukties nevar, jo koki nav sasnieguši tādus izmērus, lai to ciršana būtu jāsaskaņo ar pārvaldi, taču uzsver, ka vēl ir iespējams veikt izmaiņas un panākt, lai daļa koku tiktu saglabāta. Lai to panāktu vietējiem iedzīvotājiem jāvēršas pašvaldībā, kas var savu lēmumu mainīt.

Turpinām ziņas

Latvijā noslēgusies meiteņu līderības un uzņēmējdarbības programmas “Future Heroes” otrā sezona. Meitenes no dažādām Latvijas vietām piedalījās astoņās prasmju darbnīcās, kuras vadīja pieredzējuši eksperti, kā arī mentoru vadībā darbojās desmit komandās un sešus mēnešus veidoja projektus, kas risināja sabiedrībai nozīmīgas problēmas. Zelta godalgu ieguva projekts “Baltic without plastic”, kas aktivizēja sabiedrības izpratni par Baltijas jūras piesārņojumu un popularizēja ilgstpējīgu dzīvesveidu. Šajā komandā darbojās arī Pļaviņu vidusskolas 7.b klases skolniece Amanda Rudzīte. Balvā meitenes ieguva mācību braucienu uz Londonu, ko nodrošina Britu padomes pārstāvniecība Latvijā. Komandai būs iespēja piedalīties “Atbildīgu ideju tirgū 2022”.

Šogad Baznīcu nakts un Atvērto baznīcu diena iecerēta sestdien, 28. maijā. Kā liecina apkopotā informācija, Baznīcu nakts mājaslapā baznicunakts.lv, no Aizkraukles novada šim pasākumam jau pieteikušās Kristus Spēka Aizkraukles evaņģēliski luteriskā baznīca, Jaunjelgavas Mārtiņa Baltā evaņģēliski luteriskā baznīca, Ērberģes evaņģēliski luteriskā baznīca, Seces evaņģēliski luteriskā baznīca, Kurmenes Svētā Pētera Romas katoļu baznīca, Neretas evaņģēliski luteriskā baznīca, Jaunjelgavas baptistu draudze un Iršu Svētā Mārtiņa Romas katoļu draudze. 

Sestdien, 14. maijā, pulksten 19 Liepājā notiks Eiropas ”Muzeju nakts” akcijas velo brauciens no Liepājas Universitātes uz Redanu, kas ir 19. gadsimta beigās celtā Liepājas Jūras cietokšņa daļa, kur notikušas Latvijai nozīmīgas cīņas 

Un vēl 

No 29. līdz 31. jūlijam jau 28. reizi notiks starptautiskiem Siguldas Opermūzikas svētki. Par centrālo notikumu svētkiem izraudzīts Edmunda Freiberga veidotais Džakomo Pučīni operas "Bohēma" oriģināliestudējums, kurā galveno lomu Mimī izdziedās Maija Kovaļevska. Šogad svētkus papildinās arī kostīmu mākslinieces Ievas Kundziņas darināto unikālo kostīmu izstāde no operas izrāžu iestudējumiem.

Foto: Spodra Purviņa

Atstājiet komentāru