2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 3.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 3.jūnijā

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinājusi jaunus SIA “Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus. No 1.jūlija ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,42 eiro kubikmetrā, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs – 2,36 eiro kubikmetrā. Jaunos tarifus plānots piemērot Aizkraukles novada Pļaviņu pilsētā, kā arī Aiviekstes, Klintaines un Vietalvas pagastā. Ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi, salīdzinot ar spēkā esošajiem, kopumā pieaugs par 1,04 eiro kubikmetrā. SIA “Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” kopējās ūdenssaimniecības pakalpojumu izmaksas jaunajos tarifos pieaugušas par 47%, salīdzinot ar spēkā esošajos tarifos iekļautajām. 

Pļaviņu evaņģēliski luteriskajai baznīcai Sakrālā mantojuma finansēšanas programmā šogad piešķirti 27 tūkstoši eiro jumta krāsošanai. Kopumā šajā programmā sadalīts viens miljons eiro, ko izmantos 29 objektu konservācijai un restaurācijai. Kopumā no četrām konfesijām saņemti iesniegumi par 61 dievnamā nepieciešamo darbu gandrīz 5 miljonu eiro apjomā. Finansējumam šogad pieteikušās Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca ar 33 objektiem par 3 miljoni 726 tūkstoši 949 eiro, Romas katoļu baznīca ar 14 objektiem par 753 tūkstoši 837 eiro, Latvijas pareizticīgo sinode ar 10 objektiem par 407 tūkstoši 845 eiro un vecticībnieku draudzes ar četriem objektiem par 38 tūkstoši 629 eiro.

Kā liecina vakar, 2. jūnijā Aizkraukles iecirknī saņemtais iesniegums, 27. maijā no Aizkraukles Vēstures un mākslas muzeja “Kalna Ziedos”, iespējams, nepilngadīga persona nozaga ziedojumu lādīti 28 eiro vērtībā. Policijā par notikušo sākts kriminālprocess. Muzeja darbinieki stāsta, ka lādītes cena bijusi 28 eiro, un tajā, bijis aptuveni 20 eiro. Muzeja direktore Dzintra Cepure atzīst, ka par zādzību jūtas ļoti sarūgtināta. Todien muzejā notika skolēnu ekskursija. Lādīte atradās dežuranta uzraudzībā, bet tieši tajā brīdī, kad dežurants pavadīja vienu personu uz citu muzeja telpu, lādīte pazudusi. Notiek izmeklēšana.

Turpinām ziņas

Ceturtdien Ķemeru Nacionālā parka dabas centrā tika atklāta Latvijā pirmā mobilā dabas klase. Tā ir inovatīva, auditoriju iesaistoša un mūsdienīga dabas izglītības ekspozīcija, kas izveidota pārvietojamā, īpaši pārbūvētā un aprīkotā mikroautobusā. Mobilais dabas klases risinājums ļaus pilnveidot sabiedrības dabas izglītības iespējas. Mobilajā dabas klasē aktivitātes veidotas kā darbnīcas un dabas izglītības spēles. To tematika iepazīstina ar piecām dažādām ekosistēmām – mežiem, saldūdeņiem, jūras piekrasti, zālājiem un purviem, šo ekosistēmu dažādo elementu savstarpējo saistību, potenciālajiem draudiem, apsaimniekošanas veidiem un nozīmi, kā arī katra cilvēka iespējām iesaistīties dabas vērtību saglabāšanas pasākumos.

Rīt, 4.jūnijā un 25.jūnijā aicina piedalīties ekskursijā «Iepazīsti lielāko ezeru Latvijā» - apkārt Lubāna ezeram, kurās aicina dioties ar ekskursantu transportu. Brauciena laikā varēsiet uzzināt kāds bija Lubāns toreiz un tagad. Iepazīties ar interesantiem faktiem par Lubāna mitrāja dabas liegumu un ezera apkārtnes putnu pasauli. Maršruts ved apkārt Latvijas lielākajam ezeram – Lubānam, kas plešas 14 km garumā, 9 km platumā. Lubāns un zivju dīķi ir viena no svarīgākajām caurceļojošo ūdensputnu atpūtas un barošanās vietām Latvijā, migrāciju laikā šeit vienlaicīgi var novērot vairāk kā 20 tūkstoši ūdensputnu. “Lubāna mitrāja” teritorijā novērotas 257 putnu sugas no kurām 190 sugas ligzdo. Ekskursijas notiks no maija līdz septembrim divas reizes mēnesī

Un vēl

Šopavasar Sabilē plašākai publikai atklājies kāds neparasts talants – deviņgadīgs puika, kuram ļoti patīk grāmatas. Lai neaimirstos lasītie stāsti viņš tos zīmē. Grāmatu jau ir tik daudz, ka nupat tās sabilnieki varēja novērtēt izstādē. Deviņgadīgajam Edvardam Treiģim patīk ne tikai grāmatu pasaule, bet arī vilcieni un pasaules kartes, un, tieši burtojot kartes un vilcienu instrukcijas, viņš pats iemācījās lasīt. Savas grāmatas veidot viņš sāka pandēmijas laikā. Izstādē ilustrētās grāmatas ir par Dogmenu un "Grega dienasgrāmatas". Iedvesmojoties no Dogmena, Edvards veidos savu grāmatu par Kaķmenu.

Atstājiet komentāru