2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 6.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 6.jūnijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00 

Limbažu muzejā apmeklētāji līdz rudenim aicināti atgriezties kādreizējā PSRS vadītāja Leonīda Brežņeva laikos, ieskatoties tā laika pastā, frizētavā, sadzīves pakalpojumu kombinātā un pat iepazīstot dzīvokļu iekārtojumu. Projektā septiņu līdz astoņu gadu intervālā Brežņeva laikiem atsevišķās izstādēs sekos Krievijas cara Nikolaja II, brīvlaišanas un mērnieku laiki, kā arī materiāli par Atmodu un mūsdienām. Pēc projekta noslēguma šis materiālu kopums veidos vienu no 10 nodaļām kopīgā grāmatā par novada vēsturi. 

Valsts augu aizsardzības dienests šonedēļ saņēmis ziņas par konstatētiem cilvēka veselību apdraudošās zeltvēdera mūķenes savairošanās gadījumiem Zemgalē – Zaļenieku, Jaunbērzes un Īslīces apkārtnē. Kaitēklis ne tikai apgrauž daudzu lapu koku lapas, bet apdraud arī cilvēku veselību. Tauriņa kāpuru kutikulu sedz kupls apmatojums. Kāpuri matiņus izmanto savai aizsardzībai, tos nometot. Šie matiņi ir ļoti sīki, asi un satur toksīnu, kas cilvēkam izraisa ādas un arī acu iekaisumu, bet cilvēkiem ar noslieci uz astmu var izraisīt nopietnus elpošanas traucējumus. Strādājot zeltvēdera mūķenes savairošanās vietās, ieteicams uzvilkt aizsargbrilles, respiratoru, cimdus un ciešu, sausu apģērbu.

Dabas aizsardzības pārvalde līdz 2.jūnijam ir saņēmusi 29 pieteikumus par augkopībai nodarītajiem postījumiem 10 tūkstoši 788 eiro apmērā. Pagaidām pārvalde pieņēmusi sešus lēmumus par kompensācijas piešķiršanu. Postītā platība ir 37,61 hektāri. Pieci pieteikumi vēl tiek izvērtēti. No sešiem pieteikumiem, kurus izvērtējot, lemts par kompensācijas piešķiršanu, četri ir piekritīgi pārvaldes Latgales reģionālajai administrācijai, viens - Pierīgas reģionālajai administrācijai un viens - Vidzemes reģionālajai administrācijai.Visbiežāk postītie ir ziemas kvieši, kā arī salīdzinoši lielā platībā ziemas rapši, kur postījumus nodarījušas zosis.

Turpinām ziņas

Aizkrauklē, laukumā pretī Aizkraukles novada vidusskolai un sporta centram, atsākti multifunkcionālā veloparka izbūves darbi. Tos plānots pabeigt šovasar.   Laukumā būs asfaltēta velotrase jeb pamptreks un skeitparks. Velotrase paredzēta visu vecumu un jebkuras fiziskās sagatavotības braucējiem un visam, kas ripo – riteņiem, skrejriteņiem, skeitborda dēļiem, skrituļslidām. Savukārt skeitparkā braucēji varēs izpausties mazliet ekstrēmākā gaisotnē. Par veloparka izbūvi Aizkraukles novada pašvaldība noslēgusi līgumu ar SIA “We Build Parks”. Kopējās būvdarbu izmaksas ir 235 tūkstoši 385 eiro ar PVN.

Tāpat arī pagājušajā nedēļā uzsākta Aizkraukles pagasta administratīvās ēkas, kurā ir arī kultūras nams, vienkāršota atjaunošana. Ēkai nomainīs jumta stikla konstrukcijas, šiem darbiem paredzēts tērēt vairāk nekā 48 tūkstošus eiro. Ēkā jumta stikla konstrukcijas paredzēts nomainīt pret šūnu polikarbonāta, saglabājot esošās virsgaismas konstrukcijas  jeb stikla jumtiņu.

Un vēl 

33 kaislīgi makšķernieki 4. jūnija agrā rītā pulcējās pie slipa Lielupē, Pilssalas pusē, lai piedalītos Jelgavas atklātajās sacensībās makšķerēšanā no laivām “Lielupes zandarts 2022”. Galveno balvu un apliecinājumu “Lielupes zandarts 2022” par lielāko noķerto zandartu ieguva jelgavnieks Aivis Ostrovskis, kuram izdevās no Lielupes izvilkt 75 centimetrus garu un četrus kilogramus smagu zandartu. Uzvarētājs sacensībās piedalījies otro reizi – debija viņam bija pērnā gada rudenī “Lielupes līdakā”, bet toreiz nav veicies, tāpēc tagad jo lielāks prieks par noķerto zivi un galvenās balvas iegūšanu.

Atstājiet komentāru