2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Līvānu novada aktualitātes 2022.gada 9.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Līvānu novada aktualitātes 2022.gada 9.jūnijā

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šonedēļ Līvāni svin pilsētas statusa iegūšanas 96.gadadienu. Pilsētas tiesības Līvāniem tika piešķirtas 1926.gada 7.jūnijā, Latvijas valsts prezidentam Jānim Čakstem izsludinot Saeimas pieņemto likumu “Par pilsētas tiesību piešķiršanu Ainažu, Līvānu un Madonas miestam”. 

Līvānus nodibināja 1533.gadā barons Līvens, kuram piederēja muiža ar lielām zemes platībām, atļaudams miestiņa iedzīvotājiem rentēt viņa zemi un celt mājas. 1926.gads Līvānu dzīvē un vēsturē ieņem izcilu vietu, jo Līvānu miestam tika piešķirtas pilsētas tiesības. Sakarā ar pilsētas tiesību piešķiršanu un domnieku skaita noteikšanu uz 20 cilvēkiem, notika domes sastāva pārvēlēšana. Par domes priekšsēdētāju ievēlēja Teodoru Putekli, par pilsētas galvu Voldemāru Tročimovu. Tai pašā gadā izbeidzās pilsētas finansiālās grūtības. Līvānu miests bija kļuvis par Līvānu pilsētu, kas gadu desmitu garumā ir augusi un attīstījusies. 

Patlaban Līvānu novada domes pašvaldību vada Andris Vaivods, priekšsēdētāja vietniece ir Ginta Kraukle, pašvaldības izpilddirektore Aija Usāne. Mūsdienās Līvānu novads ir viena no 42 pašvaldībām, kas saglabā savu statusu pēc 2021.gada administratīvi teritoriālās reformas. Līvānu novadu veido Līvānu pilsēta un 5 pagasti - Jersikas, Rožupes, Rudzātu, Sutru, Turku pagasts. Līvānu novada teritorijas kopējā platība 62 tūkstoši 180 hektāri. Kopējais iedzīvotāju skaits Līvānu novadā saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra jaunākajiem datiem ir 11 tūkstoši 568. 

Turpinām ar citām aktualitātēm

Šogad Līvānu novada pašvaldības mazo grantu projektu konkursā jauna kārtība – pieņemot lēmumu par finansējuma piešķiršanu, 50 procentus nosaka komisijas balsojums un 50 procentus – iedzīvotāju balsojums. Tāpēc pašvaldība aicina novada iedzīvotājus balsot par kādu no 6 projektiem, kuri tiek virzīti tālākai izvērtēšanai, jo atbilst konkursa nolikuma nosacījumiem. Balsot var līdz 16. jūnijam un balsošana ir anonīma. Balsot var vienu reizi no vienas IP adreses tīmekļvietnē visidati.lv, links pieejams pašvaldības mājaslapā livani.lv.

Septiņu gadu laikā no 2014.gada līdz2021.gadam lielākie panākumi eksportējošo nozaru attīstībā bijuši Līvāniem un Ādažiem liecina "Luminor Bank" pētījums par reģionu attīstību. Pētījuma autors ir "Luminor" bankas ekonomists Pēteris Strautiņš. Kā norāda pētījuma autors, panākumi septiņu gadu laikā mērīti gan absolūtos skaitļos, gan procentuāli, jo abi aspekti ir svarīgi - eksportā radītie papildu ienākumi ir būtiski labklājības potenciāla mērīšanai, taču arī spēja panākt strauju attīstību no salīdzinoši zema sākuma punkta ir apsveicams panākums. Kopš 2014. gada absolūtos skaitļos visspēcīgākā attīstība ir notikusi Līvānos. To galvenokārt nosaka optisko šķiedru ražošanas straujā attīstība, tomēr novadā ir pārstāvētas arī citas nozares – pārtikas pārstrāde, ieguves rūpniecība un citas. Otrajā vietā ir Liepāja, bet trešajā - Smiltenes novads. 

Un vēl

Līvānu novads aicina uz jautru un izaicinājumiem pilni Ielīgošanas auto ralliju, kura galvenā balva – degviela 100 eiro vērtībā. Pieteikšanās rallijam ir līdz 16.jūnijam, pieteikumi jāiesūta elektroniski. Plašāka informācija par ielīgošanas ralliju Līvānos pieejama pašvaldības mājaslapā livani.lv.
 
Arī Jersika aicina uz ielīgošanas pasākumu - " Trejdeviņas zāles pinu ", kas 22.jūnijā  sešos vakarā pie Jersikas tautas nama. Būs vainagu meistarklase, Jāņu un Līgu sumināšana, ugunskurs un skaistākās saulgriežu dziesmas kopā ar Jersikas senioru kori "Jersika". Ieeja pasākumā: bezmaksas.

Atstājiet komentāru