2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 17.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 17.jūnijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ceturtdien Ogres novada domes deputāti ar 17 balsīm "par", četrām balsīm "pret" un vienam deputātam balsojumā atturoties nolēma dot atļauju karjera "Granāti" darbībai, iekasējot no SIA "Granāti pluss" 100 tūkstoši eiro drošības naudu. Pret šī karjera darba uzsākšanu protestē Tīnūžu iedzīvotāji, kuri bažījas, ka "Granātu" darbības rezultātā tuvākās apkārtnes iedzīvotāju īpašumos pazudīs ūdens no urbumiem. Lēmuma pieņemšanas brīdī iedzīvotāji piketēja pie Ogres novada domes, tomēr deputātu vairākums atbalstīja karjera darbību. Pēc pieņemtā lēmuma tiks sagatavots pašvaldības un SIA "Granāti pluss" līguma projekts, par kuru domes deputātiem vēl būs jālemj.

Liepājā, Svētā Jāzepa Romas katoļu katedrāles tornī, no 15. jūnija apskatāma Liepājas cietuma ieslodzīto mākslas darbu izstāde. Tās ekspozīcija veidota ar mērķi savākt ziedojumus, ar kuru palīdzību iecerēts iegādāties jaunas grāmatas un ar tām papildināt ieslodzījuma vietas bibliotēkas krājumus. Darbi izstādei tapuši dažādās tehnikās – skatāmi gan gleznojumi, gan zīmējumi, pērļojumi, adījumi un pat viens kuģa makets. Turklāt neviens mākslas vai rokdarbu pedagogs uz cietumu pie ieslodzītajiem nenāk – visas savas prasmes viņi apgūst no internetā atrodamām video pamācībām. Ekspozīcija katedrāles tornī būs apskatāma līdz 15. jūlijam.

Turpinām ziņas

Biedrība “Pērses krasts” sākusi īstenot projektu “Mana adrese: KOKNESE” ar mērķi stiprināt ģimenes vērtības un paaudžu sadarbību. Tā pamatā ir vietējās novadpētniecības aktivitātes, kas saistītas ar kultūras mantojuma apzināšanu un nodošanu tālāk. Projekta atklāšanas pasākums – Kokneses dzimtu stāstu radošais vakars – notiks šodien, 17. jūnijā pulksten piecos pēcpusdienā radošajā mājā “Baltaine”. Uz to aicinātas ģimenes visās paaudzēs. Paredzēta iepazīšanās, informācija par projektu, dzimtas stāsti, tikšanās ar vietējās vēstures pētnieku. Būs arī darbnīcas tradicionālo prasmju apgūšanai, kā arī dažādas spēles un rotaļas radošās mājas pagalmā. 

Preiļu Galvenajā bibliotēkā skatāma Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja izstāde “Dzimtu stāsti”. Tajā apskatāmi materiāli un fotoattēli par 1941. gada 14. jūnijā no Preiļu pagasta izsūtīto Volontu un Vanagu dzimtu vēsturi, sniegta plašāka informācija par katru no ģimenes locekļiem, viņu atmiņu stāstījumi. Izstāde būs skatāma līdz 31. jūlijam.

Uzņēmuma “Aizkraukles siltums” skurstenis tumšajā diennakts laikā tagad iepriecina ar krāsu spēli. Noteikumi paredz, ka skurstenim nakts laikā jābūt izgaismotam. Vecās lampas un to instalācija bija savu nokalpojusi. Ierīkojot jauno apgaismojumu, uzņēmums pacentās radīt savdabīgu apskates objektu. Skursteņa virsotnē uzstādītas astoņas lampas, kurām var mainīt dažādu krāsu kombinācijas.

Un vēl

Ūdens līmenis Pededzē pie Litenes turpina palielināties, sasniedzot 4,61 metru virs novērojumu stacijas nulles punkta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati par 16. jūniju. Patlaban ir applūdušas zemākās vietas un palienes, un turpinās applūst plašākas teritorijas. Ņemot vērā minēto, izsludināts oranžais brīdinājuma līmenis, kas nozīmē, ka iedzīvotājiem ir jābūt gataviem pasargāt sevi un savu īpašumu, jo iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana. Var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Iespējams, būs nepieciešama evakuācija. Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās.

Daudzviet Latgalē, Vidzemē un Zemgales austrumu daļā applūst palienes un zemākās vietas. Saskaņā ar meteorologu prognozēm ūdens līmeņa paaugstināšanās turpināsies arī piektdien, taču ūdens līmeņa kāpums būs lēnāks, turklāt vietām ūdens līmenis sācis svārstīties vai pazemināties. Upju lejteču posmos un lielajās upēs ūdens līmeņa paaugstināšanās būs ilgstošāka.


Atstājiet komentāru