2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 28.jūnijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 28.jūnijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Septiņi no 15 Valkas novada pašvaldības domes deputātiem pieprasa domes priekšsēdētāja Venta Armanda Kraukļa atbrīvošanu no amata, liecina domnieku parakstītais iesniegums. Iesniegumu par neuzticības izteikšanu parakstīja deputāti, kas domē ievēlēti no diviem sarakstiem un pirmajā jaunā sasaukuma domes sēdē 2021.gadā neatbalstīja Kraukli domes priekšsēdētāja amatā. Iesniegumā domes deputāti apgalvo, ka Krauklis ir izdarījis vairākus pārkāpumus. Viņš esot vairākkārtēji pārkāpis likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" un turpinājis izdarīt pārkāpumus arī pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja piespriesto administratīvo sodu saņemšanas. Mērs arī esot vairākkārtēji vienpersoniski pieņēmis lēmumus rīkoties ar pašvaldības mantu, vienlaikus būdams interešu konfliktā un radot zaudējumu pašvaldībai, no pašvaldības domes deputātiem slēpis informāciju par jautājumiem, kas ir domes deputātu kompetencē. 

Aizkraukles novadā šovasar trīs ilggadējie skolu direktori izvēlējušies samazināt darba slodzi un atstāt direktora amatu, bet vakanču aizpildīšana gan īsti nesokas. Divām skolām tiks izsludināts atkārtots konkurss uz vakantajiem direktoru posteņiem. Latvijas Izglītības vadītāju asociācijā lēš, ka skolu vadības vakances varētu būt vairākos desmitos skolu, tomēr, salīdzinot ar pedagogu trūkumu, tā parasti neesot problēma. Kā skaidroja Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas prezidents Rūdolfs Kalvāns, tad skolu direktoru  vidējais vecums esot ap 50 gadiem. Tomēr, atšķirībā no katastrofālā pedagogu trūkuma, direktoru vakances parasti tukšas nepaliekot. Lielā mērā tas gan esot atkarīgs no pašvaldības attieksmes un komunikācijas, īpaši lauku reģionos. 

Pirmdien, 4. jūlijā, Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienā Cēsīs tiks atklāts holokaustā iznīcinātās vietējās ebreju kopienas piemiņai veltīts vides mākslas darbs "viens deviņi četri viens ceļš", informēja projekta kuratore Elīna Kalniņa. Vides mākslas darba autori mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo vēsta: ""viens deviņi četri viens ceļš" mērķis ir ievietot ebrejus atpakaļ tagadnē, vēsturē un Cēsu ikdienas dzīvē, ļaujot viņu piemiņai atgriezties pie savām kādreizējām mājām. Darbu veido betona skulptūras. Tās ir novietotas dažādās Cēsu pilsētas ielās, kur pirms holokausta dzīvoja ebreji. Mākslas darba atklāšana notiks 4. jūlijā pulksten 18.00 pilsētas Rožu laukumā.

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada dome apstiprinājusi jaunus centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas tarifus Skrīveros, Zemkopības institūtā un Klidziņā, kuri stāsies spēkā šī gada 1. Augustā.  No 1.augusta noteikti sekojoši tarifi - centralizētās ūdensapgādei – 1,90 eiro par kubikmetru bez PVN un 
Centralizētajiem kanalizācijas pakalpojumiem – 2,31 eiro par kubikmetru bez PVN.

Rundāles pils muzeja izstāžu zālē pils staļļos no 6. jūlija līdz 31. augustam varēs aplūkot izstādi “Baroka tēlniecības mistika: Johans Georgs Pinzels un citi 18. gadsimta Ļvivas meistari”. Izstādē būs iespējams apskatīt vēlā baroka laikmeta tēlnieka Johana Georga Pinzela, kā arī citu Ļvivas reģiona meistaru koka skulptūras. Visi izstādītie darbi ir no Borisa Vozņicka Ļvivas Nacionālās mākslas galerijas kolekcijas krājuma, un līdz maija beigām tie bija redzami izstādē Nacionālajā muzejā – Lietuvas Dižkunigaitijas valdnieku pilī Viļņā. Tā kā kara apstākļos skulptūru nogādāšana atpakaļ Ļvivā ir riskanta, Rundāles pils muzejs ierosināja tās uz laiku izvietot savās telpās, dodot iespēju Latvijas iedzīvotājiem un arī apmeklētājiem no ārvalstīm iepazīt svarīgu Ukrainas kultūras mantojuma daļu.

Un vēl

Reizi gadā Grebļukalnā Pasienes pagastā notiek naktstauriņu vērošana. Šis dabas liegums ir lielākā tauriņu populācijas vieta Baltijas valstīs, kur līdz šim atklātas aptuveni tūkstoš 500 tauriņu sugas, turklāt vairums no tām redzamas tikai naktī. Pierobežas joslā kopā ar ekspertiem šogad tauriņus pētīja apmeklētāji gan no visas Latvijas, gan arī ārzemēm. Šogad, pateicoties karstumam, novēroto naktstauriņu daudzveidība bija krietni lielāka. Lieguma teritorija Pasienes pagastā aizņem vairāk nekā 200 hektārus, un no visiem šeit ekspedīcijās atklātajiem tauriņiem 80% ir aktīvi un barojas tieši naktī.


Atstājiet komentāru