2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 11.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 11.jūlijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Visā Latvijā, bet jo īpaši Rēzeknes, Ludzas, kā arī Ventspils, Kuldīgas un Talsu novadā vēl joprojām ir ļoti plaši izplatīts Āfrikas cūku mēris. Pārtikas veterinārā dienesta dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītājs Mārtiņš Seržants skaidro – vasarā cūkkopjiem īpaši svarīgi piedomāt par piesadzību, lai cūku mēri neievestu savā mājas cūku populācijā. Šogad Āfrikas cūku mēris konstatēts 449 mežacūkām 24 Latvijas novados. 

Jelgavas reģionālais Tūrisma centrs jūlija nedēļas nogalēs ikvienu aicina piedalīties pārgājienu cikla "Sajūti vasaru Jelgavā!" pārgājienos, baudīt vasaru un iepazīt Jelgavas vēsturi. Sākot ar 10.jūliju, trīs nedēļas nogalēs noritēs viens tematisks pārgājiens gida pavadībā, kurā pilsētas iedzīvotāji un viesi, iepriekš piesakoties, var piedalīties bez maksas.

Latvijas Kara muzejs izveidojis filiāli Liepājā un tur tapusi vēsturiska ekspozīcija Liepājas vecajā Krasta artilērijas baterijā. Ekspozīcija nedublējas ar līdzīgiem citiem militāriem objektiem Karostā, piemēram, Karostas cietumu, jo paši betona mūri ir atšķirīgi, stipri atšķirīgi, un šeit ir aplūkots periods, kas nav nekur citur atspoguļots. 19.gadsimta beigās Liepājas Karostā celtais militārais komplekss ar nosaukumu “artilērijas baterija numur divi” uzskatāma par visnoslēpumaināko vietu Liepājā. Plašākai sabiedrībai ir bijusi slēgta, tikusi stingri apsargāta 130 gadus. Tagad izveidota muzeja ekspozīcija.

 Turpinām ziņas

Ar plašu pasākumu programmu sestdien noslēdzās Pļaviņu 95 gadu jubilejas svētki, kas notika teju nedēļas garumā, sākoties Rīgas ielā un aptverot visu pilsētu, informē Staburags. Ikviens bija aicināts apmeklēt brīvdabas kino, deju studijas “Dancing Crystal” koncertu, ekskursiju un teātra izrādi Gostiņos, Piektdienas Pēcpusdienas Pikniku Pļaviņu Pļavā, mākslinieku plenēru, atrakcijas un aktivitātes bērniem, vizināšanos ar kuģīti pa Daugavu, amatnieku un mājražotāju tirdziņu, “kāzu” svinības par godu dzimtsarakstiem darbības simtajai gadadienai Pļaviņās, dziedātāju, dejotāju koncertu, keramikas cepļa atvēršanu, kā arī citas lustes.

Neretas apvienības svētkos atvērta Mazzalves pagasta Vēstures istaba. Tās izveidošanā lielu darbu ieguldījusi Anita Vectirāne. Viņa savākusi, apkopojusi dažādus materiālus par pagasta vēsturi un mazzalviešiem. Iespējams, ka daudziem pirmatklājums būs fotogrāfa un gaišreģa Eižena Finka saistība ar Mazzalves pagastu.

Un vēl

Bauskas pils muzejā no šodienas, 11.jūlija, aplūkojama Ligitas Caunes personālizstāde “Ar Itāliju sirdī”. Izstādē s eksponēti četrpadsmit mākslinieces gleznas, kas atspoguļo ainas no Itālijas. Mākslas darbu autore ir aizrautīga ceļotāja, tādēļ vairākas izstādes veltītas ceļojumiem pa Itāliju, Austriju, Izraēlu, Jordāniju, Maroku, Angliju, Skotiju un Dubaiju. Bauskā mākslinieces darbi būs skatāmi pirmo reizi. Ceļojumos tvertos mirkļus māksliniece atainojusi akvareļa un flomāstera zīmējumos un eļļas studijās, kas tapuši no 2012. līdz 2021.gadam.

Jau ziņots, ka Ligita Caune dzimusi Sēlijas pilsētā Viesītē mazbānīša mašīnista Alfrēda un mājsaimnieces Martas Vecumnieku četru bērnu ģimenē kā jaunākais bērns. Mācoties Viesītes vidusskolā sastapa pedagogu, mākslas zinātnieku Arkādiju Kasinski, pateicoties viņam nolēma turpmāko dzīvi darboties mākslas jomā.

Atstājiet komentāru