2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 12.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 12.jūlijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Saistībā ar jukām, kas izveidojās pēc vairāku autobusu reisu slēgšanas Preiļu novadā, pie vainas ir komunikācijas problēmas, uzskata Autotransporta direkcijā. Preiļu novada dome ir neapmierināta, jo par izmaiņām uzzinājusi no iedzīvotājiem, nevis direkcijas. Iedzīvotāji sūdzas Preiļu novada domē, ka laikus nav brīdināti par 14 reisu likvidāciju. Arī Latgales plānošanas reģionā atzina, ka šo gadu laikā pasažieru vajadzības ir mainījušās. Pirms jaunās lotes stāšanās spēkā Autotransporta direkcijai vajadzēja vairāk komunicēt un skaidrot lēmumus.

Tikmēr Autotransporta direkcijā atzīst, ka ir problēmas, taču uzsver, ka informēšana jāveic pasažieru pārvadātājam. Pārvadātājs SIA “Tukuma auto” rakstiskā atbildē norādīja, ka informāciju no Autotransporta direkcijas par reisu slēgšanu saņēmuši vien pusotru nedēļu, pirms sāka darboties Preiļu novadā. Tā tikusi nosūtīta arī pašvaldībai un Preiļu autoostai.

Ceturtdien, 14. jūlijā sāksies ūdens līmeņa pazemināšana Pļaviņu HES ūdenskrātuvē, kas ilgs līdz 28. augustam. Efektīvi izmantojot pazeminājumu, notiks gan HES remontdarbi, gan VSIA “Latvijas Valsts ceļi” remontēs tiltu pār Pērses upi. Iepriekšējie darbi ar ilgtermiņa pazeminājumu vasaras laikā notika pirms 11. No 14. jūlija līdz 28. augustam, lai veiktu aktuālos remontdarbus, Pļaviņu HES ūdenskrātuvē tiks pazemināts un noturēts ūdens līmenis līdz atzīmei 69,14 metri, kas ir par 1,64 m zemāk par pieļaujamo minimālo ūdens līmeni HES ikdienas ekspluatācijas laikā. 

Liepājas būvvaldes komisija ekspluatācijā pieņēmusi restorāna ”Parka paviljons” ēkas jaunbūves projektu, kas atrodas Jūrmalas parkā. Ēka īpaša ar to, ka tās projekts izstrādāts, vadoties pēc arhīvos pieejamajiem vēsturiskajiem materiāliem, par pamatu ņemot ēkas vizuālo izskatu, kāds tas bija redzams fotogrāfijās pirms Otrā pasaules kara. Vēsturiskā ēka celta 1903. gadā, bet pēc vairākiem ugunsgrēkiem, ēka gājusi bojā. Ēkas jaunbūves projektu izstrādājis arhitekts Andis Kalniņš, izvērtējot pieejamo vēsturisko informāciju par kādreizējo kafejnīcu. Ēkas galvenās fasādes veidotas analogi vēsturiskajām ar vitrīnstiklu un dekoratīvām koka līstīšu uzlikām, kādi tie redzami senajās fotogrāfijās. 

Turpinām ziņas

Madonas novada pašvaldības dome apstiprinājusi Madonas novada ģerboņa attēla projektu. Domes apstiprinātajā jaunā Madonas novada ģerboņa metā apvienojas visi nozīmīgākie elementi ar kuriem gan vietējiem novada iedzīvotājiem, gan viesiem asociējas Madonas novads. Gailis attēlots sarkanā – Vidzemes kultūrvēsturiskā apgabala krāsas laukā.  Ģerboņa apakšējā daļā zaļā laukā attēlotas trīs sniegpārslas. Sniegpārsla kā elements izvēlēta sasaistē ar Madonas kā ziemas galvaspilsētas/reģiona statusu. 

Āraišu dzirnavās 31. jūlijā kā ik gadu godina jaunās ražas rudzu maizi. Šogad svētkiem plašāks skanējums, iesaistot arī Latvijā darītu sidru no vietējiem āboliem, kas simbolizē seno un jauno tradīciju savienošanos. Rudzu rupjmaize ir senu Latvijas kulināro tradīciju nesēja. Savukārt, sidrs ir jauns Latvijas identitātes produkts, jo tikai pirms aptuveni 30 gadiem Latvijā sāka veidoties sidra kultūra. Svētki notiks Āraišu dzirnavu kalnā – tās ir vecākās holandiešu tipa vējdzirnavas Latvijā, kurās joprojām var malt miltus un iepazīt latviskās maizes tradīcijas. 

Piektdien, 15.jūlijā, sāksies vilku medību sezona, kuras laikā būs atļauts nomedīt 280 plēsējus. Valsts mežu dienestā norāda, ka vilku populācijas stāvoklis Latvijā ir stabils, un medības to nepasliktina. Vilku medību sezona ilgs līdz noteiktā nomedīšanas apjoma izmantošanai, bet ne ilgāk kā līdz 2023.gada 31.martam.

Un vēl

Šovasar, 5. un 6. augustā, pēc divu gadu pauzes Bauskas pilskalnā norisināsies festivāls “Bauska TASTE”, kurš iemantojis daudzu vietējo un arī pilsētas viesu atzinību. Šonedēļ izziņota mākslinieku programma abām skatuvēm. Papildus koncertiem dažādām muzikālajām gaumēm apmeklētājiem būs iespējams nobaudīt labākās festivāla garšas ēdināšanas zonā, veldzēties ar atspirdzinošiem dzērieniem “Bauskas alus dārzā”, saposties dizaina tirdziņā “Tasterāde”, nodoties nesteidzīgai atpūtai ģimenes vai draugu lokā. Festivāla teritorijā tiks iekārtota arī atsevišķa bērnu zona, kurā par vienreizēju samaksu jaunākie atpūtnieki varēs baudīt daudzveidīgas un aizraujošas aktivitātes divu dienu garumā.

Atstājiet komentāru