2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 15.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 15.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00 

Pašvaldībām būs jāinformē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija par padomju un nacistisko režīmu slavinošu pieminekļu demontāžas termiņu. Demontēšanai piedāvātās vietas ir visos Latvijas vēsturiskajos novados, 23 pašvaldību teritorijās. Demontēt paredzēts kopumā 69 pieminekļus novados un  pieminekli Rīgā, Uzvaras parkā. Zemgalē pieminekļi atrodas Jelgavas novada Jaunsvirlaukas pagastā un Bauskas novada Mežotnes pagastā.  

Latgalē šādi objekti atrodas Ludzā, Ludzas novada Rundēnu pagastā, Malnavas pagastā, Goliševas pagastā un Pasienes pagastā, Balvos, Balvu novada Baltinavas pagastā un Tilžas pagastā, Krāslavā, Krāslavas novada Šķaunes pagastā, Kombuļu pagastā un Konstantinovas pagastā, Augšdaugavas novada Naujenes pagastā, Nīcgales pagastā, Demenes pagastā, Maļinovas pagastā un Skrudalienas pagastā.

Uzsākti būvdarbi Līvānu  novadaJersikas pagastā - objektos  - Vītolu un Daugavas ielu posmos Jersikas pagastā. Būvdarbus veic SIA “LV ROADS”.  Vītolu ielā notiek ceļa seguma uzlabošana. Līdzīgus būvdarbus paredzēts veikt arī Daugavas ielā.

Šonedēļ traģisks negadījums noticis Aizkraukles novadā – cenšoties glābt savu meitu, noslīcis daudzbērnu ģimenes galva, vēsta „Degpunktā”. Notikušais sācies pavisam nevainīgi - bērni tēva pavadībā gājuši pastaigā gar Aiviekstes upe krastu. Pēkšņi meitene ielēca upē un sāka slīkt. Palīgā piesteidzās kāds garāmgājējs, kas palīdzēja izvilkt no ūdens bērnu, bet nepamanīja, ka bērna tēvs pagājis zem ūdens. Glābēji 1978. gadā dzimušo vīrieti upē meklējuši divas dienas. Vakar tas atrasts bez dzīvības pazīmēm. 

Turpinām ziņas

Meža zemeņu, melleņu, sēņu un citu dabas velšu lasīšana ierasti ir piepelnīšanās iespēja. Likums liek tām personām, kuras šādā veidā gadā nopelna vairāk par 3000 eiro, reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam un maksāt nodokļus. Taču praksē mēdz būt pretēji, un visiem Valsts ieņēmumu dienests nemaz izsekot nevar, tādēļ paļaujas uz tirgotāju godaprātu. Pilni spaiņi ar gailenēm un dažādām meža ogām šogad bagātīgi pieejami tirgos un ceļu malās pie dabas velšu lasītājiem no dažādiem Latvijas novadiem. Gailenes maksā vidēji no 4–8 eiro litrā, mellenes 5 eiro litrā, lācenes no 6 līdz pat 12 eiro litrā.

Lauksaimniekiem lielas raizes šogad sagādā kolorado vaboļu izplatība. Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre norāda, ka šogad laikapstākļi kopumā bijuši diezgan labvēlīgi kaitēkļiem. Saimnieki ziņo, ka kartupeļu laksti ir noklāti "sarkanās krellēs", turpretī Dobeles pusē lauksaimnieki sūdzas par diezgan lielu kaitēkļu invāziju arī rapša laukos. Runājot par graudaugu ražu, tiek norādīts, ka uz rekordražām necer, taču kāda tā būs rādīs pirmie kūlumi, kas graudiem varētu sākties jūlija beigās. Pagaidām kulšanas darbi notiek tikai sarkanajai auzenei Jelgavas, Jēkabpils, Burtnieku un Dienvidkurzemes novadā.

Un vēl

Šogad pirmo reizi notiks apvienotā Aizkraukles novada sporta svētki. Tie iecerēti rīt, 16. jūlijā, pasākuma atklāšana Aizkraukles stadionā plānota pulksten 11. Pasākums ieplānots plašs un vēl nebijušā formātā. Aizkraukles pilsētas stadionā pieteiktās komandas varēs sacensties netradicionālajos sporta veidos. Komandas veidos pagasta pārvalžu,  apvienību, iestāžu un organizāciju darbinieki. Tradicionālajos komandu sporta veidos savu komandu sacensībām var pieteikt ikviens. Paralēli sporta sacensībām, Daugavā norisināsies Latvijas Ūdensmotociklu sporta asociācijas Latvijas kausa 2. posma sacensības, kas tiek rīkotas sadarbībā ar Aizkraukles novada sporta centru. Starti sacensībām – pie Aizkraukles kultūras centra. Noslēgumā pilsētas stadionā būs balle, kurā spēlēs grupa “Netīšām blice”.  Visas sportiskās aktivitātes Aizkraukles novada sporta svētku ietvaros būs bez maksas.

Atstājiet komentāru