2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 18.jūlijā

Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 18.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi saspieguši vairāk kā 38 tūkstoši karavīru, Jēkabpilī, Brīvības ielas pārbūves dēļ, no šodienas paredzēti satiksmes ierobežojumi, un Entomologs Latvijā fiksējis jaunu kukaiņu sugu.

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši aptuveni 38 tūkstoši 300 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Vislielākos zaudējumus aizvadītajās diennaktīs krievi cietuši Bahmutas virzienā.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs aicina veidot spēcīgāku un "ģeopolitisku Eiropas Savienību", solot tuvāko mēnešu laikā nākt klajā ar konkrētiem ierosinājumiem mērķa sasniegšanai. Svētdien publicētā rakstā "Frankfurter Allegemeine Zeitung" Vācijas līderis aicina Eiropas Savienības dalībvalstis būt vienotām tādās jomās, kurās līdz šim viedokļi ir atšķīrušies, piemēram migrācijas politika un vienotas Eiropas aizsardzības attīstīšana. Viņš arī mudina izbeigt "atsevišķu dalībvalstu patmīlīgo blokādi Eiropas lēmumiem". Savukārt ārpolitikā, kā secina Šolcs, Eiropas Savienība nevar atļauties nacionālus veto, ja bloks vēlas, lai to uztver nopietni konkurējošo lielvaru pasaulē.

Vācija gaidāmajā ziemā nevarēs iztikt bez Krievijas gāzes, paziņojis Vācijas Federālās tīklu aģentūras vadītājs Klauss Millers, informējot, ka pašlaik gāzes krātuvju piepildījums ir 65%, tomēr ir nepieciešamas piegādes pa gāzesvadu "Nord Stream 1", kura apkopei vajadzētu beigties 21. jūlijā.

Ilgstoša sausuma dēļ Eiropas dienvidos arvien plašākās platībās deg meži, piespiežot arvien vairāk cilvēku evakuēties. Atsevišķos reģionos nerimstas karstuma vilnis, kas ir prasījis arī cilvēku dzīvību. Metereologi prognozē, ka karstums Eiropā turpināsies arī šonedēļ, vietām sasniedzot pat plu 40 grādus. Plaši mežu ugunsgrēki plosās Francijas dienvidrietumos, Spānijā, Portugālē, Grieķijā, Horvātijā un Ungārijā, tūkstošiem cilvēku evakuēti.

Tikēr Ķīnā lietusgāžu izraisītos plūdos valsts dienvidrietumos un ziemeļrietumos bojā gājuši vismaz 12 cilvēki, bet vairākiem tūkstošiem nācies pamest savus mājokļus. Kā vēsta mediji, šajos apgabalos nolijuši pat 98,9 milimetri, kas ir divreiz vairāk par jūlija vidējo mēneša normu. Spēcīgās lietusgāzes sekojušas pēc karstuma viļņa - atsevišķās valsts daļās termometra stabiņš bija sasniedzis pat +42 grādu atzīmi. Plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz ekspertu sacīto, vēsta, ka tik spēcīgas lietusgāzes ir klimata pārmaiņu dēļ

Turpinām ziņas

Jēkabpilī, Brīvības ielas pārbūves dēļ, no šodienas, 18.jūlija paredzēti satiksmes ierobežojumi no jaunizbūvētā rotācijas apļa Brīvības un Dolomīta ielas krustojumā līdz Celtnieku ielai. Satiksme tiks regulēta no abiem virzieniem līdz brīdim, kad ielas posmam tiks uzklāta visa asfalta virskārta.

Viesītē, muzejā “Paula Stradiņa skola” skatāma Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja ceļojošā izstāde “Skalpelis un spalvaskāts”, kas iepazīstina ar medicīnas darbiniekiem, kuri ārpus pamatdarba kļuvuši par atzītiem dzejniekiem un rakstniekiem. Izstādē iespējams izzināt visu Latvijas apzināto rakstnieku, kā arī slavenāko pasaules literātu biogrāfijas. Pazīstamāko Latvijas autoru darbi izcelti plašāk, kā arī aplūkojami dažādi personīgie priekšmeti, kas piederējuši Latvijas rakstniekiem. Izstāde būs skatāma līdz 16. oktobrim. 

Atkritumu apjoms, ko izved no Rīgas mežiem un parkiem, šogad ir dubultojies. Lai situāciju uzlabotu, iecerēts uzstādīt atkritumu tvertnes, kuras pašas saplacina izmesto. Bet ar laiku arī Latvijas galvaspilsētā plānots sekot daudzu citu Eiropas pilsētu dabas parku piemēram un lūgt apmeklētājiem atkritumus parkā neizmest vispār. Eiropā ir valstis, kas ļoti mazina urnu skaitu, jo urnas piesaista atkritumus. Arī Rīgā ilgtermiņā plānots gan mežos, gan dārzos, gan parkos ieviest principu – ko ienesi, to arī aiznes.

Un vēl

Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta projekta "LIFE for Species" eksperts, entomologs Nikolajs Savenkovs Latvijā konstatējis jaunu kukaiņu sugu - stiklspārņu sugu "Sesia bembeciformis". Ņemot vērā, ka suga līdz šim Latvijā nebija konstatēta, tai vēl nav oficiāla nosaukuma latviešu valodā. Jaunatklātais kukainis ir tauriņš, kas izskatā līdzīgs sirsenim, tomēr, neskatoties uz izskatu, tas ir miermīlīgs un cilvēkiem iedzelt nevar. Sugai ir slepens dzīvesveids - tā pamatā dzīvo uz dažādu sugu kārkliem. Universitātē pavēstīja, ka seši pieauguši šīs sugas īpatņi 30.jūnijā konstatēti Dienvidkurzemes novada Rucavas pagasta Papē, izmantojot feromonu lamatas. Daži īpatņi ievākti un turpmāk tie papildinās Latvijas Nacionālā dabas muzeja kukaiņu kolekciju.

Atstājiet komentāru