2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2022.gada 20.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2022.gada 20.jūlijā

Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada pašvaldības kapitālsabiedrība “PREIĻU SAIMNIEKS” izsludinājusi pieteikšanos uz  trim vakantiem amatiem: Siltumapgādes daļas vadītājs, Ūdensapgādes un kanalizācijas ārējo tīklu un sistēmu daļas vadītājs, un  parādu piedzinējs.  Katram amatam nepieciešams pilnas slodzes darbinieks uz nenoteiktu laiku.  Pieteikšanās visām vakancēm ir līdz 17. augustam, pieteikumus var iesniegt klātienē vai sūtot pa pastu uz adresi: Liepu iela 2, Preiļi, Preiļu novads, LV-5301 vai iesūtīt e-pastā: psaimnieks@preili.lv. Papildu informācija par vakancēm, zvanot pa tālruni 29258316 un internetvietnē preilusaimnieks.lv. 

Šobrīd Preiļu novadā uzturas nedaudz vairāk kā 100 kara bēgļi no Ukrainas - skaits pa nedēļām mēdz svārstīties, jo periodiski parādās aktīva tranzīta plūsma, personas, kuras uzturas šeit pāris naktis, tālāk dodoties prom no Latvijas. Kopumā pašvaldībā tikuši reģistrēti apmēram 250 Ukrainas civiliedzīvotāji. Šobrīd pieejamās mītnes ir noslogotas, bet pašvaldība turpina meklēt risinājumus un aktīvi iesaistīties dažādu ikdienas jautājumu risināšanā, lai šiem cilvēkiem nodrošinātu labus dzīves apstākļus. 

Daļa kara bēgļu raduši mājvietu iedzīvotāju izīrētos mājokļos, apsverot iespēju uz dzīvi šeit palikt ilgtermiņā, jo māju, kur atgriezties, viņiem vairs nav.  Kopš kara sākuma Ukrainā, Preiļu novadā uzņemti dažādu jomu un vecumu pārstāvji, to vidū bērni pirmsskolas un skolas vecumā, topošie mediķi, pedagogi, seniori u.c. Šajā laikā Preiļu slimnīcā dzimusi ukraiņu meitenīte, tāpat patvērumu te radušas vēl citas topošās māmiņas, kuru ģimenēs tuvākajā laikā gaidāms mazulis. 

Pašvaldība bēgļu uzņemšanas un integrācijas jautājumos cieši sadarbojas ar Viduslatgales pārnovadu fondu, kā arī tādām organizācijām kā Latvijas Bērnu fonds un ziedot.lv. Paredzēts, ka augustā Preiļos ieradīsies delegācija no sadraudzības pilsētas Ņižinas (Ukrainā), tāpat sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām tiks rīkotas dažādas aktivitātes, lai palīdzētu patvēruma meklētājiem integrēties sabiedrībā.

Turpinām aktualitātes

Preiļu pašvaldība uzsākusi projekta “Aglonas nūjošanas-slēpošanas trases apgaismojuma ierīkošana Preiļu novada Aglonas pagastā” īstenošanu, kura laikā trasē tiks izbūvēts apgaismojuma tīkls. Aglonas nūjošanas-slēpošanas trase tapusi 2013. gadā. Tās konfigurācija ir ar pacēlumiem, nobraucieniem un ir izmantojama gan slēpotājiem, gan nūjotājiem. Slēpošanas, nūjošanas trases brīvdienās un vakaros izmanto pieaugušie aktīvā dzīves veida cienītāji, bet skolēni to izmanto sporta stundās un brīvajā laikā. Pēc šī projekta īstenošanas nūjošanas-slēpošanas trasi varēs izmantot arī tumšajā diennakts laikā. 

Preiļu novada pašvaldība jau ir  noslēgusi sadarbības līgumus – par būvdarbu veikšanu  ar SIA “OMS” un par veicamo būvdarbu būvuzraudzību ar  SIA “EnergoUP”. Projekts tiek īstenots ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu.

Latvijas Zaļais punkts un vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide”,  sadarbībā ar “Tet” un “Maxima Latvija” no maija visā Latvijā īsteno kampaņu “Elektrotehnikas šķirošanās tūre”. Kopā ar SIA “Preiļu saimnieks” aicina Preiļu iedzīvotājus piedalīties nolietotās un vairs nevajadzīgās elektrotehnikas šķirošanas kampaņas otrajā posmā, kas līdz 31. jūlijam notiks atkritumu šķirošanas laukumā Preiļos, Rīgas ielā 4. Ikviens kampaņas dalībnieks, kurš nodos kādu iekārtu, varēs piedalīties izlozē par vērtīgām balvām – jaunu telefonu, grīdas tīrīšanas robotu, TV vai veikalu Maxima dāvanu karti 100 eiro vērtībā.

31. jūlijā pulksten 10 pirmo reizi Aglonā,  Radošo industriju centrā notiks pasākums “Vasaras dižošanās”, kura laikā notiks darbnīcas, izstādes, maiņa, pirkšana un pārdošana. Līdz 27. jūlijam amatnieki, rokdarbnieki, mājražotāji un visi tie, kuri kaut ko radījuši un izaudzējuši paši savām rokām, aicināti pieteikties dalībai, aizpildot tiešsaistes anketu Preiļu novada pašvaldības mājaslapā. Pasākumā tiek gaidīti arī tie, kuri vēlas piedāvāt aktivitātes bērniem un jauniešiem. Papildu informācija, zvanot pa tālruni - 20610484 (Ingūnai).

Un vēl

Šis ir pirmais gads pēc administratīvi teritoriālās reformas, kad visām Preiļu pašvaldībā deklarētajām daudzbērnu ģimenēm, kuru bērni apmeklē kādu no Preiļu novada pašvaldības izglītības iestādēm, ir iespēja pieteikties pabalstam mācību līdzekļu iegādei. Līdz šim šāds materiālais atbalsts nebija pieejams bijušā Riebiņu, Aglonas un Vārkavas novada iedzīvotājiem, bet Preiļu novadā tas tika ieviests 2019. gadā. Pabalsts ir vienreizējs un tā apmērs katram skolēnam ir 40 eiro. Lai pieteiktos pabalstam, ģimenes aicinātas vērsties pie savas pilsētas vai pagasta sociālā darbinieka. Papildu informācija – preili.lv. 

Atstājiet komentāru