2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 25.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 25.jūlijā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Biedrības "Sabiedrība par atklātību Delna" jaunākajā pašvaldību izvērtējumā "Pašvaldību atklātības indekss II" vislabākos rezultātus uzrādījušas Rīgas, Bauskas un Rēzeknes pašvaldības. Vismazāk punktu izvērtējumā ieguva Valmieras, Valkas, Ventspils un Varakļānu pašvaldības. Lielākajai daļai pašvaldību piešķirts vidējs vērtējums - no maksimālajiem 40 punktiem iegūti 15,5-22 punkti. 

Pētījumā tika vērtētas pašvaldību mājaslapas, jo tās ir galvenais informācijas kanāls. Kopumā secināts, - lai arī lielākās pašvaldības daļā gadījumu ir saņēmušas lielāku punktu skaitu, arī daļa mazāko pašvaldību ir novērtētas līdzvērtīgi. Rezultāti vairumā gadījumu uzrāda pozitīvu tendenci - pašvaldības ir gatavas ieklausīties un pilnveidot savas mājaslapas, tomēr process ir pakāpenisks. Gandrīz neviena pašvaldība nav pievērsusies ar topošo lobēšanas likumu saistītajam jautājumam - pašvaldību vadītāju dienasgrāmatām, kas ir būtisks atklātības veicināšanai. 

Investējot 1,2 miljonus eiro, zemnieku saimniecība "Kalmes" būvēs slaucamo govju fermu, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā publiskotais iepirkuma paziņojums. Slaucamo govju fermas būvniecība saskaņā ar tehnisko specifikāciju plānota Preiļu novada Rožkalnu pagastā - "Lazdāni", savukārt pašu projektu paredzēts īstenot līdz 2024.gada 15.martam sadarbībā ar Eiropas Lauksaimniecības Fonda lauku attīstībai pasākuma "Ieguldījumi materiālajos aktīvos" aktivitātē "Atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās". Saimniecība saņēmusi trīs piedāvājumus. Slaucamo govju fermas būvniecībai "Kalmes" izvēlēts uzņēmums SIA "Ošukalns celtniecība", kura piedāvātā līgumcena bez pievienotās vērtības nodokļa bija 1,172 miljoni eiro. 

Turpinām ziņas

Konstatējot Āfrikas cūku mēri gandrīz 90 mirušām mežacūkām viena mēneša laika Rēzeknes, Ludzas un Balvu novados, Pārtikas veterinārajā dienestā vērtē – slimība izplatās tikpat strauji kā pirms astoņiem gadiem, kad Latvijā konstatēti pirmie gadījumi. Tolaik krietni sarukusī mežacūku populācija atjaunojusies un Āfrikas cūku mēris piedzīvo otru vilni. PVD atgādina, ka lauksaimniekiem biodrošības noteikumi šobrīd jāievēro īpaši stingri.

Visā Latvijā vēl vismaz mēnesi turpināsies pārbaudes par kokiem bīstamās bakteriālās iedegas pazīmēm. Īpaša uzmanība pievērsta apvidiem Augšdaugavas, Dienvidkurzemes novados, Bauskas un Jelgavas pusē, kur šīs slimības perēkļi konstatēti iepriekšējos gados. Līdz šim pārbaudītajos kokos bakteriālā iedega nav atrasta. Iedzīvotāji aicināti ar izpratni izturēties pret inspektoriem, kuri uzmanīgi apskata augļu kokus un krāšņumaugus privātdārzos, komercdārzos un parkos.

Latvijā patlaban norisinās intensīva zālāju pļaušana, sākusies arī labības novākšana, tādēļ Zemkopības ministrija atgādina pļaušanas pamatprincipus, kas pasargās putnu un dzīvnieku mazuļus no iekļūšanas pļaujmašīnās un kombainos. Ministrijā uzsver, ka galvenais pamatprincips - nepļaut platību - pļavu, lauku - apļveidā virzienā no āra uz iekšu, jo putnu un dzīvnieku mazuļi slēpjas vēl nenopļautajā platībā un būtībā atrodas slazdā. Šādā gadījumā var atstāt "dzīvības saliņu", kas izveidojusies platības vidū, nenopļautu vai arī pabeigt pļaušanu nākamajā dienā. Vēlamas ir divas pļaušanas shēmas: slejās vai no lauka vidus uz malām. Šādi pļaujot, putni un dzīvnieki var paspēt paglābties no pļaušanas tehnikas. 

Un vēl

Valsts policija šogad jau vairākas reizes ir piefiksējusi gadījumus, kad sēņotāji un ogotāji ir nomaldījušies no ceļa un viņiem nepieciešama palīdzība izkļūt laukā. Tāpēc policija sniedz padomus, kas dabas velšu meklētājiem jāņem vērā. Pirms došanās mežā jābrīdina līdzcilvēki par savu prombūtni, atrašanās vietu un aptuveno atgriešanās laiku. Tāpat nedrīkst aizmirst paņemt līdzi pilnībā uzlādētu mobilo telefonu, lai varētu sazināties. Likumsargi aicina sēņotājus un ogotājus parūpēties, lai varētu atgriezties pa to pašu ceļu – mēģināt iegaumēt, kur ieiets mežā, kā arī piefiksēt kādas raksturīgākās iezīmes vai redzēto.  Savukārt gadījumos, ja uz mežu dodas kāds vecāka gadagājuma cilvēks vai personas ar veselības problēmām, policija aicina līdzcilvēkus būt atbildīgiem un doties līdzi vai arī atrunāt no došanās mežā vieniem.

Atstājiet komentāru