2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2022.gada 27.jūlijā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2022.gada 27.jūlijā

Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Sadarbojoties Dabas aizsardzības pārvaldei, Valsts SIA “Latvijas Valsts ceļi” un Preiļu novada pašvaldībai, pieņemts galīgais lēmums par valsts autoceļa posma “Viļāni – Maltas Trūpi – Lomi” remontdarbu tālāko turpināšanu. Tie bija uz laiku apturēti, sakarā ar nepieciešamību izvērtēt liepu koku rindas, kas aug Galēnu pagastā, pie sādžas Briškas, iepretim mājām ar nosaukumu “Liepkalni”, ainavisko un bioloģisko nozīmību. Ceļa seguma atjaunošanas darbi turpināsies jau nākamnedēļ un šis lēmums atbilst Preiļu novada vietējās sabiedrības interesēm, jo, pārtraucot ceļa posma remontdarbus, netiktu uzlabota vietējo iedzīvotāju dzīves kvalitāte, satiksmes kustības drošība un mobilitāte, kā arī nebūtu iespējams samazināt ceļa putekļainību. 

Novērtējot satiksmes drošības, iedzīvotāju labbūtības un ekonomiskos kritērijus, bioloģiskās daudzveidības, Latgales ainavas un citus aspektus, kā arī vietējo iedzīvotāju iesniegumus, Dabas aizsardzības pārvalde 21. jūlijā devusi atļauju VSIA “Latvijas Valsts ceļi” nocirst divus kokus ar spožās skudras atradnēm, ietverot nosacījumu pēc ceļa seguma atjaunošanas izveidot jaunu koku aleju ārpus ceļa nodalījuma joslas. Preiļu novada pašvaldība, izvērtējot visus aspektus un dažādās sabiedrības intereses, pieņēmusi lēmumu saskaņot VSIA “Latvijas Valsts ceļi” iesniegumu par visas koku rindas Galēnu pagasta Briškās nociršanu.

Tiek plānots, ka  stādījums tiks atjaunots līdzšinējā platībā, izmantojot vietējo sugu kokus, piemēram, liepas, ozolus. Stādījumā tizmantosti vairākus metrus augstus, jau daļēji pieaugušus kokus, lai pēc iespējas ātrāk kompensētu ainavai radīto zaudējumu. Izmaksas, kas radīsies atjaunojot koku stādījumu, tiktu segtas no Preiļu novada pašvaldības budžeta.

Preiļu novada iedzīvotāji aicināti piedalīties aptaujā par 5. augusta ielas Rušonas pagasta Kastīrē nosaukuma maiņu, jo 5. augusts atsaucas uz 1940. gadā notikušo Latvijas teritorijas prettiesisku aneksiju. Ikviens iedzīvotājs līdz 1. augustam aicināts izteikt savu viedokli par to, kāds varētu būt jaunais šīs ielas nosaukums, aizpildot elektronisko aptaujas anketu pašvaldības mājaslapā. 

Turpinām aktualitātes

SIA “Preiļu slimnīca” informē, ka ir pabeigti dzemdību nodaļas atjaunošanas 2. kārtas būvdarbi. Realizējot vērienīgos būvdarbus, pilnībā izremontētas četras palātas, ierīkoti sanitārie mezgli, ginekoloģijas procedūru kabinets, aprīkots jauns medicīnas māsu postenis un darbinieku atpūtas telpa. Trīs palātās atsevišķi ir pieejamas dušas un tualete. Katrā palātā pie gultas ir konsole, kur nodrošināta skābekļa padeve, izsaukuma poga un apgaismojums. Tāpat katrā palātā ir baktericīdās lampas, kas nav kaitīgas pacientiem un dezinficē gaisu. Kopumā ir iegūtas gaišas, tīras un mūsdienīgas telpas pacientiem, kā arī pilnībā sakārtota darba vide darbiniekiem.

SIA “Preiļu slimnīca” augustā uzsāks jauno māmiņu un tēvu skolu - 20 lekciju ciklu jaunajiem vecākiem par pirmsdzemdību periodu, bērniņa piedzimšanu un kopšanu. Nodarbības vadīs gan psihologs, gan ginekologs, gan zīdīšanas konsultants. Lekciju cikla programma slimnīcas mājaslapā. Pieteikšanās rakstot uz info@preiluslimnica.lv vai zvanot pa tālr.: 26173320. Nodarbību norises vieta: Preiļu slimnīcas poliklīnikas 1. stāva  fitnesa zāle. 

Preiļu novada pašvaldības koku ciršanas komisija saņēmusi iesniegumu par ieceri cirst kokus Preiļu novada Upmalas pagastā. Pēc koku apsekošanas komisija ir pieņēmusi lēmumu organizēt publisko apspriešanu, lai noskaidrotu vietējo iedzīvotāju viedokli. Iecerēts nocirst visus alejas vienā pusē augošos 56 kokus. Klātienes tikšanās ar iedzīvotājiem notiks 10.augustā pulksten trijos dienā Upmalas pagasta pārvaldes zālē, Upmalas pagastā. Iedzīvotāji savu viedokli par minēto koku ciršanu var izteikt no 1. augusta līdz 12. augustam aizpildot elektronisko anketu pašvaldības mājaslapā, vai klātienē Upmalas pagasta pārvaldē un Klientu apkalpošanas centrā.

Galēnu pamatskola aicina darbā vēstures un sociālo zinību skolotāju uz nenoteiktu laiku. Pieteikties amatam iespējams līdz 19. augustam, motivācijas vēstuli un CV pretendentam sūtīt uz e-pastu: galenupsk@preili.lv, tālrunis saziņai: 26357781. Papildu informācija par vakanci pašvaldības mājaslapā. 

Un vēl

Preiļu novada bērnu un jauniešu sporta skola informē, ka 16.-17. jūlijā Viļņā notika Baltijas komandu čempionāts U-18 un U-20 grupās. Latvijas komandā sastāvā startēja divi sporta skolas audzēkņi: U-18 grupā – Sofija Kirilova un U-20 grupā- Raivo Liniņš. 1. vietu 10 tūkstoši metru soļošanā izcīnīja  Raivo Liniņš un  6. vietu 5000 m soļošanā – Sofija Kirilova.

Ceturtdien, 21. jūlijā, Igaunijas pilsētiņā Jehvi notika vēl viens 2022. gada Baltijas čempionāts jaunajiem vieglatlētiem  U-16 grupai. Trīs  Preiļu novada sporta skolas audzēkņi startēja Latvijas komanda sastāvā. Nikitam Baikovam 3. vieta augstlēkšanā Daniilam Kožemjakinam – 5. vieta augstlēkšanā  6. vieta Braienam Multiņam  5000 m soļošanā.

Atstājiet komentāru