2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 1.augustā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 1.augustā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Dabas aizsardzības pārvalde izstrādā jaunu Gaujas Nacionālā parka dabas aizsardzības plānu, pret kuru saņemti arī skarto zemes īpašnieku iebildumi. Iepriekš izstrādātais Gaujas nacionālā parka dabas aizsardzības plāns nav aktuāls, tā termiņš ir beidzies, tādēļ ir nepieciešams izstrādāt jaunu. Dabas aizsardzības pārvalde atzīst, ka patlaban vislielākie iebildumi ir priekšlikumiem par mežsaimnieciskās darbības ierobežošanu. Galvenie iebildumi ir par "nesamērīgi liela atmirušās koksnes daudzuma atstāšanu mežaudzē".

Šovasar Liepāja ieguvusi vēl vienu neparastu un noslēpumainu apskates objektu, par kura eksistenci pat nenojauta daudzi liepājnieki. Latvijas Kara muzeja paspārnē tapusi vēsturiska ekspozīcija „Liepājas krasta artilērijas baterija Nr.2”, kas stāsta pat Liepāju starpkaru periodā, turklāt atver durvis līdz šim slēgtai teritorijai. Bateriju Nr. 2 atšķirībā no Ziemeļu fortiem izbūvēja tālāk no krasta līnijas un to aizsargāja augsts nocietinājumu valnis. Sprādzienbīstamības dēļ teritorija 130 gadus bijusi ļoti ierobežotas piekļuves objekts, sabiedrībai slēgts un stingri apsargāts. Tagad tas pieejams apskatei.

2018.gadā iznāca krājums „Kārsavas stāsti”, pirmo reizi grāmatā vienuviet tika apkopojot pētījumus par Kārsavas novada arheoloģiskajām vietām, muižu sistēmu, dzelzceļa vēsturi, reliģiskajām draudzēm un 20.gadsimta karu nestajām pārmaiņām. Strādājot pie pirmā krājuma, veidotāji apjautuši, ka materiāla ir tik daudz, ka ir nepieciešams veidot turpinājumu. Nu klajā nākusi grāmatā „Kārsavas stāsti II”. Otrajā rakstu krājumā pētnieki stāsta tieši par 20.gadsimtu Kārsavas pusē. Krājumā kopumā ir 20 stāsti. Grāmatā ir redzamas arī fotogrāfijas no kārsaviešu privātajiem arhīviem.

Turpinām ziņas

Lestenes Brāļu kapu ansamblis iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde iesniegusi Kultūras ministrijā rīkojuma projektu par valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa "Lestenes luterāņu baznīca" nosaukuma, sastāva, tipoloģiskās grupas un datējuma grozījumiem. Līdzās baznīcai atrodas Lestenes memoriāls, ko sāka veidot 20.gadsimta deviņdesmitajos gados kā piemiņas vietu Otrajā pasaules karā kritušajiem Latvijas karavīriem. Patlaban muzeja ēkas ir Tukuma novada pašvaldības īpašumā, ko apsaimnieko Latviešu karavīru piemiņas biedrība "Lestene". 

Aizkraukles novada dome Izglītības pārvaldes amatu sarakstā iekļāvusi jaunu štata vietu — izglītības speciālists izglītības tehnoloģiju jautājumos, informē Staburags. Apspriežot jaunās štata vietas nepieciešamību, deputātu vidū raisījās diskusijas par to, kādēļ tāda vajadzīga, jo skolās ir informātikas skolotāji un novada domē ir Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nodaļa. Tika pamatots, ka šāds speciālists nodrošinās situācijas izpēti un pedagogu izglītošanu digitālajā pratībā, jo apmēram 70% mācību līdzekļu ir digitālajā formā, turklāt pedagogu ikdienā ienāk arvien jauni digitālie mācību līdzekļi. Jaunais speciālists nodarbosies nevis ar interneta tehnoloģiju, bet ar izglītības tehnoloģiju ieviešanu. 

Un vēl

Pļaviņās, līdzās pilsētas atklātajam peldbaseinam, labiekārtots pludmales volejbola laukums un iegādāts nepieciešamais inventārs. Šo Pļaviņu jauniešu iniciatīvu centra “Ideja” ieceri Aizkraukles novada pašvaldība īstenoja ar biedrības “Daugavas Savienība” finansiālu atbalstu. Volejbola laukums ir iecienīts kā brīvā laika pavadīšanas vieta, un tur plānotas arī sacensības šajā sporta veidā.

Atstājiet komentāru