2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 5.augustā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 5.augustā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pēc grupas "Saucējas" iniciatīvas vakar un šodien Ļaudonas pagastā norisinās pirmais starptautiskais tradicionālās āra dziedāšanas festivāls "Dabā", kas pulcē dziedātājus, mūziķus un folkloras pētniekus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas. Festivāla mērķis ir vērst uzmanību uz ārā dziedamo tautasdziesmu repertuāru un tā ciešo sasaisti ar dabas ainavas veidoto akustisko vidi. Galvenās aktivitātes - āra dziedāšanai veltīts simpozijs, kas norisinājās vakar un šodien notiks akustiskais koncerts Sāvienas pilskalnā.

Jaunjelgavas kultūras centrā apskatāma Aizkraukles Mākslas skolas Jaunjelgavas klases audzēkņu darbu izstāde no skolas fondiem. Tā ir gaidāmās 30 gadu jubilejas ieskaņa, kas ievada svētku desmitgadi, kopš klase dibināta. Aizkraukles Mākslas skola atklāta 1992. gadā, gadu vēlāk — Jaunjelgavas klase. Jaunjelgavā bērni tāpat kā Aizkrauklē apgūst vienotās programmas obligātos mācību priekšmetus — zīmēšanu, gleznošanu, kompozīciju, veidošanu, mākslas pamatus. Jaunjelgava ir vienīgā vieta, kur izveidota Aizkraukles Mākslas skolas klase.

No 16. līdz 17. augustam Liepājā notiks izglītības konference Mākslai ir nozīme! Konferenci rīko Skola2030 kopā ar sadarbības partneriem, lai iedvesmotu skolotājus un dotu telpu pieredzes apmaiņai. Konferences mērķis – uzsvērt kultūras un mākslas izglītības īpašo nozīmi plašākā kontekstā, veicināt skolotāju profesionālo sadarbību. Konferencē notiks darbnīcas, meistarklases un diskusijas, būs iespēja satikt pieredzējušus kultūras un mākslas profesionāļus, iepazīties ar kolēģiem no visas Latvijas, likt pamatus turpmākām sadarbībām. Vairākas no sesijām tiks raidītas arī tiešsaistē. Jau šobrīd dalību konferencē pieteikuši ap 300 skolotāji un izglītības iestāžu vadītāji no visas Latvijas

Turpinām ziņas

Latvijas mežos ir pieaugusi mežacūku populācija un arī Āfrikas cūku mēra izplatība. Pārtikas un veterinārais dienestā par situāciju Latgalē saka kodolīgi – dramatiska. PVD Ziemeļlatgales pārvaldē atzina, ka situācija šobrīd ir dramatiska. Ziņojumi par atrastām mirušām mežacūkām ir katru dienu. Lielākā daļa no visām atrastajām beigtajām mežacūkām, par ko ir ziņots, ir tieši Ziemeļlatgales uzraudzības teritorijā. Tā ir Balvu, Rēzeknes un Ludzas puse. PVD norāda, ka šogad pusgada laikā Latvijā ir konstatēts vairāk Āfrikas cūku mēra gadījumu nekā visa pagājušā gada laikā. Dienestā atgādina, ka biodrošības noteikumi mājas cūku turētājiem šobrīd jāievēro īpaši stingri.

Vēl nav atrasts vainīgais, kurš jūnija vidū aizbēra Durbes upes izteku no Durbes ezera, notiek izmeklēšana, taču Valsts vides dienests jūlija nogalē patvaļīgas darbības atklāja atkārtoti – kāds nelikumīgi atracis izveidoto upes iztekas aizsprostu. Izvērtējot riskus un veicot hidroloģisko parametru aprēķinus, dienests lēmis upes atrakšanu veikt pēc mazūdens perioda beigām septembra nogalē, tādā veidā pēc iespējas mazāk kaitējot zivju resursiem. Šobrīd Vides dienests veicis akmeņu krāvuma atjaunošanu ar mērķi samazināt pārmērīgu ūdens aizplūšanu no Durbes ezera.

Un vēl

Iekšlietu ministrijas īpašumā, pagalmā pie Valsts policijas Madonas iecirkņa logiem uz garāmgājējiem noraugās metāla cilnī atveidots miliča tēls. Cilnis ir daļa no pieminekļu ansambļa, kas izveidots padomju laikos, bet deviņdesmitajos gados tas piedzīvojis pārmaiņas. Madonā izvērtēts, ka piemineklī iegravētajam tekstam nav padomju varu slavinošas nozīmes, bet vēsturnieki domā citādāk. Pašvaldība esot gatava to demontēt, taču darbības jāsaskaņo ar valsts iestādēm. Šāda veida objekti, iespējams, atrodas vēl daudz kur citur Latvijā, un informācija par tiem Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes Kultūras priekšmetu aprites departamentam  tikai tagad sāk pienāk. Līdz ar to pastāv iespēja, ka 69 objektu saraksts ar obligāti nojaucamajiem pieminekļiem var tik papildināts.

Atstājiet komentāru