2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2022.gada 31.augustā

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada ziņas 2022.gada 31.augustā

Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aizvadītajā nedēļas nogalē Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns, Preiļu novada pašvaldības izpilddirektors Aigars Zīmelis un Attīstības, investīciju un inženiertehniskās daļas vadītāja Iveta Piziča piedalījās Utenas pilsētas svētkos, kā arī vizītes laikā nedaudz iepazina kaimiņvalsts pašvaldības darbu un apskatīja realizētos investīciju projektu objektus.  Utena ir Preiļu sadraudzības pilsēta jau kopš 1997. gada, kad starp Preiļu pilsētas domi un Utenas pašvaldību tika noslēgts sadraudzības līgums.

Augusta beigās daļēji tiks slēgta satiksme Rēzeknes ielā, kur notiks ielas braucamās daļas virsmas atjaunošana. Šonedēļ tiks frēzēta un pēc tam uzklāta asfaltbetona virsma Rēzeknes ielas posmā no Kalnu ielas līdz Kooperatīva ielai un pēc tam posmā no Kooperatīva ielas līdz Kārsavas ielai. Parakstītā remontdarbu līguma izpilde paredzēta līdz novembra beigām, bet, ja nebūs sarežģījumu, darbi tiks pabeigti jau līdz oktobrim.

Pašvaldībā notiek darbs pie nomnieku piesaistes Preiļu pilī paredzētajām restorānam. Kamēr turpinās remontdarbi pilī un pils fasādes krāsošana, pašvaldība ir uzsākusi aktīvu komunikāciju ar uzņēmējiem par restorāna veidošanu pils pirmajā stāvā. Potenciālajam īrniekam būs pieejamas vairākas ēdiena gatavošanai un uzglabāšanai piemērotas telpas, kā arī vairākas dažāda izmēra ēdamzāles vai ēdienu gatavošanas meistarklasēm piemērojamas telpas. Šobrīd tiek plānots, ka nomai varētu tikt piedāvāti arī pils augšēji stāvi ar iespēju tur veidot viesnīcu.

Turpinām ziņas

Lai veicinātu novada iedzīvotāju un teritoriju īpašnieku ieinteresētību sev piederošo īpašumu sakopšanā un noskaidrotu novada sakoptākos īpašumus, Preiļu novada pašvaldība no 2022. gada 1. jūnija līdz 8. jūlijam aicināja pieteikt īpašumus konkursam “Sakoptākais īpašums Preiļu novadā”. Atbilstoši konkursa nolikumam, konkursā varēja piedalīties privātmājas, daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, uzņēmumi un iestādes. Kopumā konkursam tika pieteikti 36 dalībnieki. Pēc pieteikumu saņemšanas konkursa komisija piecu locekļu sastāvā apmeklēja katru pieteikto īpašumu. Novada svētku laikā 20. augustā notika konkursa laureātu apbalvošana.

Ģimenes mājas pilsētas un ciemu teritorijā 1. vieta tika piešķirta īpašumam Jelgavas ielā 27, Preiļos – Patmalnieku ģimenei.  Kategorijā “Viensētas pagastu teritorijās” visvairāk punktu saņēma īpašums “Ozoli Gribinānos”, Saunas pagastā, kategorijā “Sabiedriskie objekti” 1. vietu ieņēma Vidsmuižas Svētā Gara Romas katoļu baznīca,  katgeorijā “Valsts un pašvaldību iestādes”  visvairāk punktu savāca  Aglonas vidusskola.  Ar informāciju par visiem konkursa laureātiem var iepazīties pašvaldības mājaslapā preili.lv. 

Viduslatgales pārnovadu fonds sadarbībā ar Preiļu novada biedrībām septembrī iedzīvotājiem piedāvā iesaistīties Lauku labumu brīvbodēs. Lauku labumu brīvbodes ir vieta, kur dot, mainīties, sarunāt rudens ražas augļus – to, kas izaudzis uz lauka, dārzā, kas ievākts mežā un dravā. No 1. septembra līdz 30. septembrim Lauku labumu brīvbodes darbosies Preiļos, Smelteros, Aizkalnē, Galēnos un Pelēčos. Vairāk informācijas fonda lapā vlpf.lv. 

24. augustā SIA “Preiļu slimnīca” tika uzsākts topošo māmiņu un tēvu skolas 20 lekciju cikls, kas ilgs līdz 20. septembrim. Nodarbības, kas notiek projektā “Pasākumi Preiļu novada vietējās sabiedrības veicināšanai un slimību profilaksei”, ir bez maksas. Pirmajā nodarbībā, ko vadīja zīdīšanas konsultante/dūla Anita Baltalksne, piedalījās 11 topošās māmiņas. Turpmākās nodarbības vadīs arī ginekologs Juris Kļaviņš un psiholoģe Natālija Rinča par dažādām tēmām. Plašāk ar tām var iepazīties pašvaldības mājaslapā. 

Un vēl

Valsts Kultūrkapitāla fonds šogad atbalstījis projektu “Preiļu Mūzikas un mākslas skolas materiāli tehniskās bāzes pilnveide”, piešķirot finansējumu tūkstoš 700 eiro, kas kopā ar pašvaldības līdzfinansējumu ļāva skolai iegādāties aprīkojumu mācību priekšmetu “Fotomākslas pamati” un “Animācija” uzsākšanai. 

Savukārt Erasmus+ programmas periodā 2021-2027 skolu sektorā Eiropas Komisijas īsteno iniciatīvu – Eiropas Inovatīvas mācīšanas balva, kuras mērķis ir identificēt, izcelt un izplatīt Erasmus+ projektos īstenotu izcilu, inovatīvu mācību praksi, kā arī, lai novērtētu skolotāju darbu un viņu ieguldījumu skolotāju profesijā. Šogad balvu Erasmus+ projektu kategorijā “Vidusskolas izglītība” ieguva Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas Erasmus+ projekts “The ARTICS”, kuru ģimnāzija īstenoja sadarbībā ar partnerības skolām no Grieķijas, Portugāles, Somijas, Spānijas un Itālijas.  Laureātu apbalvošanas ceremonija notiks 25. oktobrī Briselē.

Atstājiet komentāru