2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 2.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 2.septembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ieilgušo pasažieru pārvadājumu problēmu dēļ Ogres dome vakar ārkārtas sēdē lēma aicināt valdību novadā izsludināt ārkārtas situāciju. Ogres novada domes vadītājs Egils Helmanis domes sēdē emocionāli izteicās, ka saistībā ar pasažieru pārvadājumiem ir salauztas ogrēniešu cerības. Mēnesi pirms vēlēšanām viņš asi kritizēja partiju “Konservatīvie”, kas atbildīga par satiksmes nozari. Pretēji valsts institūciju apgalvojumam, ka situācija normalizējusies, novada mērs pauda, ka problēmas turpinās.

Tikmēr Autotransporta direkcijas pārstāve Sanita Heinsberga komentē, ka Helmaņa izteicieni un domes lēmums ir politizēta priekšvēlēšanu rīcība. Autotransporta direkcijas pārstāve apgalvoja, ka ar pasažieru pārvadājumiem Ogres novadā vakar nav bijis problēmu.

Šonedēļ līdz svētdienai Madonas un Cēsu novados Latvijas valsts mežu teritorijās notiek Nacionālo bruņoto spēku militārās mācības. Tās norisinās Jumurdas, Ērgļu un Liezēres pagastos.  Mācību laikā tiek izmantoti koplietošanas ceļi un dūmu imitācijas līdzekļi. Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret notiekošajām mācībām. Jau vēstīts, ka Nacionālo bruņoto spēku militārās mācības kopā ar NATO sabiedrotajiem notiek visā Latvijas Valsts teritorijā ar mērķi pilnveidot spējas aizsargāt Latviju. 

Liepājniekiem tiks piedāvāts sen aizmirsts pakalpojums. Plānots, ka septembra otrajā nedēļā piekrastes zvejnieks Oskars Kadeģis Liepājas Tirdzniecības kanāla malā, līdzās Jahtu ostai, pēc gandrīz septiņu gadu pārtraukuma no sava zvejas kuģa “Silje” atsāks tirgot nupat jūrā zvejotas – septembrī, oktobrī un novembrī. Lielākoties būs nopērkamas plekstes, nelielos daudzumos arī piezvejas loms – mencas, iespējams, kāds asaris, vimba.

Turpinām ziņas

Bauskas muzejā no 7. septembra līdz 30. oktobrim būs skatāma Šauļu «Aušros» muzeja veidota izstāde «Zudusī litvaku pasaule mākslinieka Gerarda Bagdonaviča zīmējumos». Ekspozīcijas atklāšana paredzēta trešdien, 7. septembrī. Izstādē eksponēti oriģināli mākslinieka zīmējumi, kas radīti no 1928. līdz1950. gadam un atspoguļo viņa ikdienas vidi un ceļojumus pa Lietuvu. Šie daiļdarbi ir svarīga liecība par litvaku jeb Lietuvas ebreju identitātes veidošanos, uzturēšanu un zaudēšanu.

Šajā un nākamajā sestdienā, 3. un 10. septembrī, Bauskas pilī notiks augu vainagu darināšanas meistarklase. Muzejā būs iespēja izgatavot vainagu no smaržīgiem garšaugiem un ārstniecības augiem, iedvesmojoties no renesanses laika mākslinieku darbiem – dzejas, dziesmām un gleznām. Meistarklasē varēs piedalīties ikviens, gan iesācēji, gan ar priekšzināšanām. Nodarbību vadīs floristikas meistare Ineta Ozoliņa-Skrūzmane. Darbošanos papildinās stāsts par renesanses laika vainagiem un tajos izmantotajiem augiem. Renesansē vainagu uzskatīja ne tikai par skaistu, dekoratīvu tērpa aksesuāru, bet arī piešķīra tam simbolisku jēgu un ticēja labvēlīgai iedarbībai. Tradicionāli vainags asociēts ar meitenēm un jaunavām, taču renesanses laikā ar to greznojās arī jauni puiši un vīrieši.

Un vēl

Valmiermuižas stallī 3. un 4. septembrī norisināsies sacensības jātnieku sportā “Valmiermuižas kauss 2022”. Sestdien, 3. septembrī, no pulksten desmitiem sacensības vērot aicināts ikviens zirgu sporta interesents, jo spraigu elementu tajās netrūks. Jātnieki no visas Latvijas, Igaunijas un citām valstīm sacentīsies dažādas grūtības pakāpes maršrutos – no 80 līdz 125 centimetriem. Savukārt svētdien, 4.septembrī, no pulksten desmitiem būs iespēja vērot vadības maršrutus un maršrutus līdz 60 centimetriem. “Svētki kopā ar zirgiem Valmiermuižā” piedalīsies vismazākie dalībnieki un sportisti, kas piedalās sacensības pirmo sezonu. Vienlaikus sacensībām norisināsies arī izjādes ar zirgiem, radošās darbnīcas un atraktīvas spēles!

Atstājiet komentāru