2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 6.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 6.septembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Krāslavas novadā aizturēts viens Baltkrievijas un viens Ukrainas pilsonis par mēģinājumu pārvietot personas, kuras nelikumīgi šķērsojušas valsts robežu. Aizturētie – 1996. gadā dzimis Baltkrievijas pilsonis un 2000. gadā dzimis Ukrainas pilsonis – pratināšanās laikā atzinās, ka viņiem vajadzēja sagaidīt personas, kuras, visticamāk, nelikumīgi šķērsojušas valsts robežu, un pārvietot tās uz citām Eiropas valstīm. Aizturētie vīrieši Latvijā atradās bez derīgiem ceļošanas dokumentiem. Pret vīriešiem par sagatavošanos noziegumam sākts kriminālprocess. Personas ievietotas Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietā.

Preiļu novada dome piešķīrusi papildu līdzekļus skolēnu ēdināšanas izmaksu pieauguma segšanai, tādējādi līdz 30.novembrim pašvaldība nodrošinās skolēnus ar brīvpusdienām kā līdz šim. Pārtikas produktu cenu pieauguma un energoresursu cenu kāpuma dēļ, Preiļu novada dome lēmusi palielināt par 20% šā gada 27.janvāra domes sēdē apstiprinātās pārtikas produktu izmaksas par ēdienreižu sagatavošanu - vispārizglītojošo un pirmskolas audzēkņu ēdināšanai.  Tāpat dome lēmusi par papildu līdzekļu piešķiršanu arī Preiļu 1.pamatskolas un Preiļu 2.vidusskolas skolēnu ēdināšanas izmaksu pieauguma segšanai, paaugstinot vienas porcijas izcenojumus par 50% no 1,17 eiro uz 1,76 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Lai arī Dabas aizsardzības pārvaldē uzskata, ka zušu un ķīšu bojāeju Rāznas ezerā, iespējams, veicinājis skābekļa trūkums, zinātniskā institūta "BIOR" pētnieki, ņemot vērā ezera specifiku un lielumu, par to nav tik pārliecināti un šonedēļ izskatīs arī citus iespējamos zivju bojāejas iemeslus. "BIOR" laboratorijā pašlaik notiek zivju izmeklējumi, tiks pārbaudīta, piemēram, parazītu vai piesārņojošu vielu klātbūtne, elektrības ietekme un vairāki citi faktori.  Zinātniskā institūta "BIOR" veikto analīžu rezultāti par Rāznas ezera zivīm būs zināmi nedēļas beigās.

Turpinām ziņas

No 4.septembra svētdienās atjaunota vilcienu satiksme no Līvāniem uz Rīgu. Akciju sabiedrībā “Pasažieru vilciens” informē, ka vilciena atiešanas laiks no Līvānu dzelzceļa stacijas ir pulksten 16:08, bet ierašanās galapunktā – Rīgas Centrālajā stacijā ir pulksten 18:30. Pa ceļam vilciens pietur vēl deviņās pieturvietās. Plānots, ka šis vilciens kursēs līdz nākamā gada maija beigām.

Dabasgāzes sistēmas operatora “Gaso” plānotais dabasgāzes apgādes sistēmu remonts Līvānu novadā ir pārcelts uz septembra beigām. Zemā spiediena kondensātsavācēju un hidroslēgu likvidācija Rožupē sāksies 26.septembrī. Iepriekš bija plānots, ka šie darbi sāksies 5.septembrī. Pirms darbu izpildes iedzīvotāji iepriekš tiks brīdināti, jo darbu laikā uz divām diennaktīm tiks pārtraukta dabasgāzes padeve vairākām dzīvojamām mājām: "Rožu 5", "Kalnapurvs", "Rožu 4", "Dālderi", "Rožu 7", "Sumanka", "Rožu 6", "Auzas", "Rožu 8" un "Rožupes Jaujas”.
 
Un vēl

Piektdien, 9. septembrī, no pulksten 10 apmeklētājiem durvis vērs jaunā kultūrtelpa rekonstruētajā Mežotnes baznīcā. Visas dienas garumā apmeklētājiem būs iespēja apskatīt senajam Mežotnes pilskalnam veltītu izstādi baznīcas torņa starpstāvos. Drosmīgākie aicināti doties augšup pa kāpnēm uz skatu laukumu torņa galerijā, kur 27 metru augstumā būs iespēja baudīt «tāluma vitamīnu» – Zemgales līdzenuma ainavu ar rāmi plūstošo Lielupi. Piektdienas vakarā pulksten 21 kultūrtelpas zālē skanēs kora «Balsis» koncerts diriģenta Inta Teterovska vadībā.

Atstājiet komentāru