2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 9.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 9.septembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pašlaik top jauns Gaujas Nacionālā parka dabas aizsardzības plāns, pret ko iebildumi ir galvenokārt mežu īpašniekiem. Izstrādājot jauno aizsardzības plānu turpmākajiem 12 gadiem, paredzēts mainīt teritoriju funkcionālo zonējumu, ierobežojot saimniecisko darbību, tajā skaitā kaitēkļu apkarošanu. Un tieši tas neapmierina to mežu īpašniekus, kuru teritorijas ir dabas parkā. Aktīvākie mežu īpašnieki, bažījoties par savām tiesībām un mizgrauža savairošanos mežos, šovasar jau nosūtījuši vēstuli vairākām ministrijām. Tikmēr Dabas aizsardzības pārvaldē uzsver, ja līdz ar jauno dabas aizsardzības plānu tiks ierobežota kādas personas saimnieciskā darbība, no valsts puses ir jābūt adekvātai kompensācijai. Pārvalde gan pagaidām neprecizē kompensāciju iespējamo apmēru, par to jālemj valdībai. 

Cēsu novada Drabešu pagasta dīķī pirmo reizi novērotas invazīvas saldūdens medūzas. Aptuveni divu eiro monētas lieluma balti caurspīdīgās medūzas cilvēka veselībai un dzīvībai nav bīstamas. Visticamāk, ka tās izplatīsies arī citās ūdenstilpēs, tādēļ Dabas aizsardzības pārvalde aicina ziņot par citiem sugas novērojumiem, rakstot ziņu uz "invazivs@daba.gov.lv".  Pārvaldē norāda, ka cilvēku neapzināta rīcība un klimata pārmaiņas ir galvenie iemesli, kādēļ šī suga jau kopš pagājušā gadsimta izplatās aizvien tālāk no savas izcelsmes vietas – Ķīnas un Japānas, un šobrīd ir sastopama visos kontinentos, izņemot Antarktīdu. 

10. septembrī no pulksten 10.00 līdz 17.00 Rundāles pils franču dārzā norisināsies “Rudens stādu tirgus”, kas jau trešo gadu pēc kārtas priecēs dārzu mīļotājus un profesionāļus no visas Latvijas. Rudens ir piemērots laiks, lai plānotu un sāktu īstenot ieceres savos piemājas apstādījumos. Tirdziņā būs iespējams iegādāties gan augļu kokus un ogulājus, gan dekoratīvos krūmus, ziemcietes, garšaugus, telpaugus, apmeklētāju iecienītākos rožu stādus un saimniecībās izaudzētus dārzeņus. Tāpat varēs nopirkt dārza kopšanas rīkus, pītus grozus un vēja zvanus.
Turpinām ziņas

Andreja Upīša memoriālais muzejs aicina piedalīties zinātniskā konferencē “Andrejs Upīts. Atskats un izredzes”. Tā paredzēta 3. decembrī Aizkraukles kultūras centrā. Konferences mērķis ir aktualizēt interesi par latviešu rakstnieka Andreja Upīša radošās darbības un personības pētniecību, aplūkojot to no iespējami dažādāku uzskatu, autoru, pētniecisko metožu un zinātnes jomu skatupunktiem. Konferenci organizē Andreja Upīša memoriālais muzejs sadarbībā ar Aizkraukles novada pašvaldību un Aizkraukles novada kultūras pārvaldi.

No šodienas Līvānu stikla un amatniecības centrā būs skatāma Ilzes Jurovas izstāde. To paredzēts atklāt šodien pulksten 16.30. Inga Jurova ir gleznotāja un Maskavas Forštates iedzīvotāja. Projekts “Forštates stāsts”  veltīts rajonam, kur dzīvo māksliniece – Maskavas Forštatei. Viņas gleznās atainoti māju portreti. Māksliniece absolūti dokumentāli fiksējot Maskavas Forštates arhitektūru. Inga Jurova pārstāv maģiskā reālisma virzienu glezniecībā, tāpēc gleznojot reālistiskus motīvus, mākslinieci interesē metafiziskais un aiz ārējās formas slēptais lietu saturs.  Turpinot šo tēmu, izstādē “Dienasgrāmata” apskatāmi jaunākie darbi no šī cikla.

Savukārt Preiļu Galvenajā bibliotēkā  skatāma Pētera Postaža gleznu izstāde “Rainis un mūzas” no Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja krājuma. Gleznotāju Pēteri Postažu raksturo vienlaikus pamatīgums un vieglums. Reālo pasauli un iztēli viņš spēj  savienot tik viegli, jo saskata neparasto ikdienišķajā. Iespējams, ka šis neparastums atklājas tikai skatītājiem, māksliniekam tas ir veids, kā viņš pasauli redz katru dienu. Skaisti ir kūpošas tējas garaiņi, bērna smiekli, sievietes kailā mugura, tautasdziesma, plandoši brunči, upes olis. Pētera Postaža mākslu raksturo tematiska daudzveidība. Jebkas apkārtējā pasaulē – gan redzamajā, gan sajūtu līmenī esošajā – ir iemesls gleznas tapšanai. Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja kolekcijai Pēteris Postažs dāvinājis 34 gleznas.
 
Un vēl

Ņemot vērā kritisko situāciju ar sabiedriskā transporta pārvadājumiem Ogres novadā, Ogres novada pašvaldība aicina iedzīvotājus informēt pašvaldību par autobusu reisu neizpildi vai problēmām šī pakalpojuma nodrošināšanā, rakstot uz e-pastu sab.autobuss@ogresnovads.lv.  Šī informācija ir nozīmīga, lai uzlabotu sabiedriskā transporta pakalpojumus Ogres novadā. Jau ziņots, ka Ogres novada pašvaldības domes ārkārtas sēdē 1. septembrī deputāti vienbalsīgi nolēma pieprasīt Ministru kabinetam izsludināt ārkārtējo situāciju Ogres novadā saistībā ar kritisko situāciju sabiedriskā transporta nodrošināšanā Ogres novada administratīvajā teritorijā.

Atstājiet komentāru