2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 13.septembrī

Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 13.septembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Smiltene pētīs savu skolu tīklu. Sadarbībā ar Vidzemes Augstskolas pētniekiem iecerēts ne tikai izvērtēt skolu tīkla ietekmi uz sociālekonomisko un kultūras vidi. Mērķis nav tikai izskaitļot, kura skola būtu slēdzama, bet pierādīt, ka skolai ir daudz plašāka loma vietējā kopienā. Smiltenes novadā ir viena profesionālās izglītības iestāde – tehnikums, viena vidusskola un virkne pamatskolu un bērnudārzu. Tā kā novads vēlas sagatavot izglītības nozares stratēģiju laika posmam līdz 2028. gadam, izlemts, ka vispirms nepieciešama pamatīgāka situācijas izpēte, tāpēc kopā ar Vidzemes Augstskolu uzsākts plašāks kvalitatīvs un kvantitatīvs pētījums. 

Militāro tehnoloģiju pasaulē savu vietu šobrīd mēģina iekarot Liepājas uzņēmums "Global Wolf Motors", kura ražotajam produktam Eiropā pagaidām neesot analogu. Izveidots visurgājēja elektriskā skrejriteņa modelis ar lielu jaudu, ātrumu un augstiem nobraukuma rādītājiem ar vienu uzlādi. Šobrīd par to interesi sācis izrādīt arī mūsu valsts aizsardzības resors, kas atzinīgi vērtē uzņēmuma paveikto un saskata tam lielas attīstības perspektīvas. Būtiski, ka tas izstrādāts Latvijā, un arī tikpat kā visas komplektējošās daļas tam tiek ražotas tepat uz vietas.

Jaunķemeru pludmalē notikusi talka, kuras dalībniekiem bija jāizrok un jāizravē tur augošā krokainā roze. Pagājušā gadsimta vidū krāšņā roze ievesta Latvijā, lai nostiprinātu kāpas. Taču tagad eksperti to atzinuši par invazīvo augu, kura izplatība jāierobežo. Krokainās rozes, kuras bieži mēdz dēvēt arī par mežrozītēm, no citām šīs sugas šķirnēm atšķir īpaši biezas lapas. To ziedēšanas laiks ir garš, un neviens vien talcinieks ir priecājies par to krāšņajiem ziediem, bet bērni labprāt nogaršo arī vitamīniem bagātos augļus. Izravēto rožu vietā stādīt neko nav paredzēts, jo atbrīvoto vietu ieņemšot vietējās graudzāles un ķērpji.

Turpinām ziņas

Šonedēļ Aizkraukles novadā Zemessardzes 55.tais kājnieku bataljons militāro mācību “Namejs 2022” laikā īstenos lauka taktisko vingrinājumu. Tā laikā tiks pārbaudīta karavīru, rezerves karavīru un zemessargu spēja veikt uzdevumus hibrīdkara un konvencionālā apdraudējuma apstākļos. Uzdevumu izpildes laikā šajā apvidū šonedēļ pārvietosies militārā tehnika, karavīri un zemessargi formas tērpos ar strēlnieku ieročiem. Mācību uzdevumu izpildes laikā tiks lietota mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību. Tomēr, atrodot mācību vietās nezināmus priekšmetus, tos aizliegts aiztikt vai pārvietot. Militāro mācību laikā tiks ievērotas ugunsdrošības un dabas aizsardzības prasības, izmantotās teritorijas pēc uzdevumu izpildes nepieciešamības gadījumā tiks sakoptas.

Aizstājot iepriekšējās paaudzes angiogrāfijas iekārtu, Liepājas Reģionālajā slimnīcā uzstādīta viena no modernākajām, kā arī pacientiem un personālam draudzīgākajām angiogrāfijas iekārtām “Philips Azurion 7 M20”. Iekārtas programmu klāsts sniedz iespēju veikt kardioloģiskos un radioloģiskos izmeklējumus rentgenstaru kontrolē ar augstu klīnisko ieguvumu un precizitāti. Angiogrāfijas procedūras ir efektīvas radioloģijas metodes, kas vienlaikus dod iespēju atrast asinsvadu sašaurinājumus un nekavējoties veikt to ārstēšanu. Jaunā iekārta no iepriekšējās paaudzes angiogrāfijas iekārtas atšķiras ar to, ka apvieno vairākas iekārtas vienā.

Un vēl

Ceturtdien, 15. septembrī, pulksten 16 Latvijas Permakultūras biedrība visus interesentus aicina uz Ražas svētkiem, kas notiks Aizkraukles bibliotēkas lasītavas telpās.  11.martā te tika atvērts sēklu maiņas punkts. Šis būs sezonas noslēguma pasākums. Sanākušajiem būs iespēja pastāstīt, kā šovasar veicies
ar dārza darbiem, kāda raža ienākusies un vai izdevies ievākt arī sēklas. Līdzi var ņemt pašu lolotas sēklas, ziemcietīgus augus, ko varētu piedāvāt maiņai citiem audzētājiem. Noteikti var padižoties ar kādu augli vai dārzeni, kas izaudzis pašu dārzā un sagādājis audzētājiem pārsteigumu.

Atstājiet komentāru