2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 20.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 20.septembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Madona novada pašvaldība īsteno projektu “Auto un moto apmācības laukuma, stāvlaukuma un pievedceļu pārbūve sporta un atpūtas bāzē “Smeceres sils”. Projektā paredzēts izbūvēt auto un moto apmācības laukumu, kurā būs izvietotas transportlīdzekļu braukšanas iemaņu apgūšanai paredzētās figūras, marķētu stāvlaukumu 50 automašīnām pie administrācijas ēkas, papildus paredzot stāvvietas invalīdu transportam, sakārtot pievadceļus un izbūvēt LED apgaismojumu, lai uzlabotu piekļuvi sporta bāzei un palielinātu pakalpojuma kvalitāti. Ņemot vērā, ka bāzē “Smeceres sils” tiek organizētas liela mēroga sporta sacensības, jaunizbūvēto laukumu būs iespējams izmantot kā papildus stāvlaukumu. Būvdarbus veic SIA “LV ROADS”. Projekta kopējās izmaksas 343 tūkstoši 463 eiro bez PVN.

Turpinās būvdarbi projektā „Tilta pār Vesetas upi Pārupes ielā, Jaunkalsnavā pārbūve”. Lai nodrošinātu tilta drošu ekspluatāciju un nenāktos uzstādīt masas ierobežojumus, kas ietekmētu pārvietošanos pāri tiltam strādājošos uzņēmumus un pagasta iedzīvotājus, nepieciešama tilta pārbūve. Projektā paredzēts nojaukt esošo tiltu un jauna tilta būvniecība. Jaunā tilta konstrukcijas nestspēja paredzēta atbilstoši patreiz spēkā esošajā standartā noteiktajām slodzēm. Jaunajam tiltam paredzētais brauktuves platums ir 7,5 m un ietves platums 1,5 m. Kopējais tilta garums – 26,5 m. Darbus veic SIA “BŪVINŽENIERIS”. Projekta kopējās izmaksas ir 873 tūkstoši 727 eiro.  

Valsts meža dienests šogad ir saņēmis informāciju par 51 apstiprinātu vilku uzbrukumu un vienu ziņojumu par suņu uzbrukumu. Kopumā 51 vilku uzbrukumā ir nogalinātas 203 aitas, četri liellopi, divas kazas un divi suņi. Tāpat ir savainotas 84 aitas, pazudušas 87 aitas un viena kaza. Valsts meža dienests saņēmis arī vienu ziņojumu par suņu uzbrukumu, kurā nogalinātas divas aitas. Visvairāk plēsēju uzbrukumu šogad konstatēts Cēsu novadā - 23 uzbrukumi, Smiltenes novadā - astoņi uzbrukumi, Alūksnes novadā - četri uzbrukumi un Kuldīgas novadā - četri uzbrukumi.

Turpinām ziņas

Šo apkures sezonu ikviens iedzīvotājs gaida ar bažām, jo energoresursu cenu kāpums ir neizbēgams. Maksa par apkuri no 1. novembra būtiski palielināsies arī Aizkrauklē, bet, tā kā valsts iedzīvotājiem automātiski kompensēs daļu apkures maksas, šajā apkures sezonā iedzīvotāji maksās 120 eiro par patērēto megavatstundu. Pērn apkures sezonā šī maksa bija 43,55, patlaban tā ir 90,77 eiro par megavatstundu. SIA “Aizkraukles siltums” valdes loceklis Edgars Bricis informē, ka patlaban dabasgāzes cena ir 240 eiro par megavatstundu, taču tai ir tendence samazināties, šķeldas iepirkuma cena biržā ir sasniegusi 49 eiro par megavatstundu, tā savukārt vēl paaugstinās. 

Aizkraukles novada pašvaldības SIA “Aizkraukles siltums” ziņo, ka plānoto remontdarbu dēļ Aizkraukles pilsētas dzīvojamās mājās no 25. līdz 30. septembrim nebūs karstā ūdens — informē Aizkraukles novada pašvaldība. Lai veiktu plānotos remontdarbus, katlumājā Rūpniecības ielā 2 Aizkrauklē nākamajā nedēļā tiks apturēta siltumenerģijas ražošana. Līdz ar to šajā laika posmā dzīvojamām mājām Aizkraukles pilsētā tiks pārtraukta karstā ūdens padeve. Remontdarbu laikā, lai palielinātu katlumājas jaudu, paredzēts ierīkot dūmgāzu kondensatoru, kas apkures iekārtām papildus varētu dot divu megavatu jaudu, tādējādi samazinātos dabasgāzes patēriņš. 

Un vēl

Sestdien, 24. septembrī, pulksten 19 Liepājas muzeja dārzā notiks rudens saulgriežu uguns rituāls. Rudens saulgrieži bija diena, kad mūsu senči svinēja ražas novākšanas un pārpilnības svētkus.  Vakara gaitā muzeja dārzā varēs darināt lāpas, vīt augu viju, uzzināt ugunsrituāla norises pamatprincipus, kopīgi kurt guni un svinēt Rudens saulgriežus. Tāpat varēs arī dziedāt spēka dziesmas, iemācīties un kopā dejot latvju dančus, un baudīt uguns performanci. Darbosies arī bērnu radošās darbnīcas.

Atstājiet komentāru