2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 23.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 23.septembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Vienreizlietojamās preces ik gadu Latvijā rada vairāk nekā 30 tūkstoš tonnu atkritumu. Liepājā sākta vides izglītības iniciatīva "Nepērc lieku, nāc ar savu!" ar mērķi mazināt šādu atkritumu daudzumu, kas vairums ir vienreizējās lietošanas trauki. Akcijas laikā iedzīvotāji aicināti samazināt to patēriņu. Ierosmei atsaukušies vairāk nekā divi desmiti pilsētas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu, kas turpmāk savus klientus lūgs vairāk izmantot pašu līdzpaņemtos traukus.

Konkursā "Energoefektīvākā ēka Latvijā 2022", kuru divpadsmito gadu organizē Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Latvijas Būvinženieru savienību un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, godināti laureāti – nami Rīgā, Valkā un Ventspilī. Konkurss "Energoefektīvākā ēka Latvijā 2022"tika   izsludināts aprīlī. Šogad konkursā kopumā saņemti 16 projektu pieteikumi; konkursa otrajā kārtā tika vērtētas 14 ēkas astoņās Latvijas pilsētās.

Kopš jūlija vidus Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī apmeklētājiem skatāmas jaunas, interaktīvas un inovatīvas vēstures ekspozīcijas. Tās izvietotas torņa 3., 4. un 5. stāvā un veidotas kā laikmetīga interjera instalācija, kur redzamos eksponātus papildina multimedijos integrētas jaunākās tehnoloģijas. Ekspozīciju konceptuālais moto ir "Duālā realitāte" – tas sniedz iespēju Jelgavas vēsturi aplūkot interaktīvi, informāciju atklājot pakāpeniski. Vēstures faktus var izzināt caur dažādām maņām – ir gan vizuālie, gan skaņas efekti, gan iespēja virtuāli pielaikot senās rotas un vēsturiskos kāzu tērpus.

Turpinām ziņas

Šūšanas un trikotāžas izstrādājumu ražošanas uzņēmumā “VS Teks”, kas ir viens no lielākajiem darba devējiem Preiļu novadā, elektrības sprieguma, ko piegādā ražotnei, paaugstināšanās dēļ jau mēnesi nedarbojas vienīgā lielo izmēru adīšanas iekārta. Uzņēmums cieš zaudējumu un ilgi gaida, kad “Sadales tīkls” palīdzēs atrisināt problēmu. Dāņu koncerna meitas uzņēmums “VS Teks” Preiļos darbojas jau 26 gadus, nodarbina ap 100 cilvēku un ražo formastērpus un ikdienas apģērbu Skandināvijas tirgum. Uzņēmums ir viens no lielākajiem nodokļu maksātajiem Preiļu novadā.  “Sadales tīklā” norāda, ka šajā situācijā problēma ir nevis tā pakalpojumā, bet gan klienta iekārtas iestatījumos, jo tie neatbilstot Eiropas Savienībā noteiktajām sprieguma svārstību robežām. Lai nodrošinātos pret sprieguma palielināšanos, kas var kaitēt elektroiekārtām, “Sadales tīkls” ieteicis uzstādīt sprieguma stabilizēšanas ierīces. 

Aizkraukles novada uzņēmēji 5. Oktobra vakarā tiek aicināti uz uzņēmēju tikšanos, kura norisināsies kafejnīcā “Panna Cafe Koknese”. Šī būs jau piektā novada uzņēmēju tikšanās reize. Pasākumā uzņēmēji tiksies ar pašvaldības vadību, uzzinās par uzņēmuma SIA “IMIga” attīstību un sadarbības iespējām, klausīsies pieredzes stāstus par sadarbību ar profesionālajām izglītības iestādēm un skolēnu darbu vasarā, aktualizēs – uzņēmēja viedokli par poligona ietekmi uz ekonomisko attīstību un diskutēs par citām aktualitātēm. 

Un vēl

Jaunjelgavā tapusi krāsojamā grāmata, kurā Jaunjelgavas mākslas klases audzēkņi iedzīvinājuši un ieglabājuši nākotnei gan dažādus vēsturiski nozīmīgus arhitektūras objektus, gan mūsdienīgas celtnes. Ideja par krāsojamās grāmatas veidošanu radās Jaunjelgavas “Kultūras veicināšanas biedrības” pārstāvjiem un māksliniekiem kādā no mākslas plenēriem, kas norisinājās Jaunjelgavā un kurā tika gleznota Jaunjelgavas arhitektūra un ainavas. Krāsojamā grāmata “Krāsainā Jaunjelgava” ir Jaunjelgavas mākslas klases visu audzēkņu darbs kopā ar pedagogiem. Grāmatas tiks piešķirtas Jaunjelgavas vidusskolai, Tūrisma informācijas centram, Aizkraukles novada kultūras pārvaldei, kā arī citiem sadarbības partneriem.

Atstājiet komentāru