2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 27.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 27.septembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

No 1. novembra Aizkraukles iedzīvotājiem par patērēto megavatstundu siltumenerģijas būs jāmaksā 114 eiro un 12% pievienotās vērtības nodoklis, juridiskajām personām — 160 eiro un 21% PVN. No šī gada 1. jūnija iedzīvotājiem un juridiskajām personām maksa ir 90,77 eiro par megavatstundu, bet iepriekšējā apkures sezonā tā bija 43,55 eiro par megavatstundu. Maksas pieaugums radies dabasgāzes un šķeldas cenas pieauguma dēļ. 

Amerikas Savienoto Valstu bruņoto spēku virspavēlniecība Eiropā sarūpējusi dāvinājumu Latvijas valdībai -176 vienguļamās gultas ar matračiem, kas paredzētas ukraiņu bēgļu atbalstam Latvijā. Valsts vārdā dāvinājumu saņēma Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks ģenerālis Intars Zitāns. Vēstniecībā skaidroja, ka projektu realizēja ASV vēstniecības Aizsardzības sadarbības birojs sadarbībā ar Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, kuram ir koordinējošā loma valsts atbalsta sniegšanai Ukrainas bēgļiem Latvijā. Finansējumu 27 tūkstoši ASV dolāru apmērā nodrošināja ASV Bruņoto spēku virspavēlniecības Eiropā Civilās sadarbības programma. Gultas piešķirtas deviņām Latvijas pašvaldībām, lai nodrošinātu Ukrainas bēgļu izmitināšanu – Bauskai, Liepājai, Saldum, Alūksnei, Talsiem, Ogrei, Valkai, Ķekavai un Cēsīm.

Turpinām ziņas

Pagājušās nedēļas nogalē pļaviņieši un pilsētas viesi pulcējās stāvlaukumā Raiņa ielā, lai pēc rekonstrukcijas darbiem svinīgi atklātu ilgi gaidīto Raiņa ielu. Grants seguma vietā Raiņa ielu un tai piegulošās šķērsielas tagad klāj asfaltbetona segums, tāpat visā ielas garumā izbūvēts trotuārs gājējiem un velobraucējiem. Raiņa iela Pļaviņās ir viena no pilsētas galvenajām ielām, pa to uz skolu dodas arī daudzi skolēni. Tā bija sliktā tehniskā stāvoklī, un savu laiku bija nokalpojušas arī komunikācijas. Raiņa ielas atjaunošanu Pļaviņās veica SIA « Ošukalns » .

Atzīmējot Pasaules tūrisma dienu, sestdien, 1. oktobrī Jelgavas reģionālais tūrisma centrs organizē ikgadējās auto orientēšanās sacensības komandām “Pasaules Tūrisma dienas rallijs 2022”. Tas būs izklaidējošs un izzinošs pasākums visiem, kuri vēlas iepazīt Jelgavas apkārtnes tūrisma objektus un mazāk zināmas vietas, likt lietā atjautību un pavadīt dienu svaigā gaisā. Auto orientēšanās sacensībām aicinātas pieteikties komandas divu līdz piecu cilvēku sastāvā. Maršruts 90 km garumā vedīs no Jelgavas valstspilsētas uz Svētes un Zaļenieku pagastiem. Dalībniekiem pārvietojoties pa sacensību norises teritoriju, būs jāatrod vairāki kontrolpunkti un jāizpilda dažādi atjautīgi uzdevumi. Tūrisma rallija sākums un noslēgums būs Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa pagalmā. Rallijam iepriekš jāpiesakās. Plašāka informācija tīmekļa vietnē visit.jelgava.lv.

Latvijā aizvien populārāka kļūst vīnogu audzēšana. Vīnogu izstādē Bauskā uzrunātie audzētāji priecājas, ka energoresursu cenu kāpums viņus ietekmēšot mazāk nekā, piemēram, dārzeņu audzētājus. Arī vīnogu raža šogad esot laba, vien laika apstākļu ietekmē vīnogās šogad esot pārāk maz cukura. Jau sesto reizi septembrī, kad vīnogām jābūt pašā pilnbriedā, Bauskas pilī tika rīkota vīnogu izstāde. Šogad tajā piedalījās desmit Zemgales un Kurzemes vīnogu audzētāji, kuri uz izstādi bija atveduši 150 vīnogu šķirnes. Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrībā lēš, ka pašreiz Latvijā vīnogas tiek audzētas aptuveni 30 līdz 40 hektāros. Latvijā audzētās vīnogas galvenokārt tiek izmantotas vīna un sulas ražošanai.

Un vēl

Daugavpilī sācies jau 11. mūzikas un mākslas festivāls "Daugavpils ReStArt" ar mērķi atklāt mūzikas un mākslas daudzveidību. Šajā reizē 18 dažādu mūzikas, mākslas, teātra, kino un citu radošo jomu pasākumos ikviens mūzikas un mākslas baudītājs varēs atrast sev vispiemērotāko. Ideja šāda festivāla rīkošanai dzima pirms 11 gadiem, un tas ir kļuvis par ikgadēju mūzikas un mākslas pasākumu. Šonedēļ Daugavpilī Vienības nama koncertzālē 15 gadu jubilejas koncertu rīkos orķestris "Daugavpils Sinfonietta". Vēl mūzikas un mākslas festivāla "Daugavpils ReStArt" apmeklētājus gaida Daugavpils metāla pūšamo instrumentu ansambļa "Brass" koncerts "Rudens tauru skaņās". Savukārt kora mūzikas koncerts festivālā notiks 5. oktobrī. Tas būs veltīts Latgales kordiriģentes Terēzes Brokas piemiņai.Mūzikas un mākslas festivāla "Daugavpils ReStArt " pasākumi Daugavpilī ritēs līdz 22. oktobrim.

Atstājiet komentāru