2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 3.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 3.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pēc Saeimas vēlēšanām vairākās pašvaldībās varētu mainīties domju priekšsēdētāji, jo tie ievēlēti parlamentā, liecina līdz šim apkopotie Centrālās vēlēšanu komisijas vēlēšanu rezultāti. Līdz šim apkopotie vēlēšanu rezultāti liecina, ka vietas Saeimā varētu būt ieguvuši Salaspils domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars un Kuldīgas domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa no "Jaunās vienotības" saraksta. No Nacionālās apvienības saraksta Saeimā, visticamāk, ievēlēts Siguldas novada mērs Uģis Mitrevics. Sagaidāms, ka "Apvienoto sarakstu" Saeimā pārstāvēs Ādažu domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks, kā arī Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns un Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Atis Deksnis.

Šogad aprit 140 gadi, kopš dzimis gleznotājs un grafiķis Indriķis Zeberiņš. Kuldīgas novada muzejā sarīkota izstāde "Cik jauki, cik jauki gan dzīvot pasaulē" – veltīta savam izcilajam novadniekam Zeberiņam, īpaši izceļot viņa ieguldījumu grāmatu ilustrācijā. Izstādes  nosaukums patapināts no paša Indriķa Zeberiņa – šādu frāzi viņš lietojis, parakstot vēstules. Izstāde veidota tā, ka stikla vitrīnās kārtotas grāmatas ar Zeberiņa ilustrācijām, bet oriģinālie zīmējumi izlikti pie sienas. Izstādītas arī divas mākslinieka gleznas, viena no tām ir viņa pēdējā glezna "Ogre rudenī". Indriķim Zeberiņam veltītā izstāde Kuldīgas novada muzejā skatāma līdz 20. novembrim. Ieeja muzeja izstāžu un ekspozīciju ēkā ir bez maksas.

Turpinām ziņas

Pļaviņās mainīsies sadzīves atkritumu apsaimniekotājs. SIA “Pļaviņu komunālie pakalpojumi” Pļaviņu apvienības teritorijā atkritumus turpinās izvest līdz 1. decembrim. Jaunais atkritumu apsaimniekotājs šajā teritorijā drīzumā tiks noskaidrots iepirkumā. Saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu no 2024. gada 1. jūnija Aizkraukles novadā būs trīs atkritumu apsaimniekošanas zonas: viena — Aizkraukles pilsētā un Aizkraukles pagastā, otra — Jaunjelgavas apvienības un Neretas apvienības teritorijā, trešā — Pļaviņu apvienības, Kokneses apvienības un Skrīveru pagasta teritorijā. Iepirkuma konkursu plānots izsludināt 2024. gada sākumā, un katrā zonā sadzīves atkritumus izvedīs viens atkritumu apsaimniekotājs. Uzņēmums “Pļaviņu komunālie pakalpojumi” nolēmis konkursā nepiedalīties un jau šogad atkritumu izvešanu pārtraukt vairāku iemeslu dēļ, un tie visi ir saistīti ar līdzekļu trūkumu. 

Pļaviņās no 1.novembra dubultosies maksa par apkuri, siltumenerģijas tarifs pieaugs par 94,2% – līdz 97,48 eiro par megavatstundu, liecina oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” publicētais Sabiedrisko pakalpojumu regulēšana komisijas padomes lēmums. Tajā skaitā siltumenerģijas ražošanas tarifs pieaugs par 93,3% – līdz 72,56 eiro par megavatstundu, siltumenerģijas pārvades un sadales tarifs pieaugs 2,1 reizi – līdz 21,86 eiro par megavatstundu, bet siltumenerģijas tirdzniecības tarifs pieaugs par 23,4% – līdz 3,06 eiro par megavatstundu. Šobrīd Pļaviņās siltumenerģijas gala tarifs ir 50,2 eiro par megavastundu. 

Arī Liepājas siltumapgādes uzņēmums “Liepājas enerģija” paziņojis par paaugstinātu centralizētās siltumapgādes tarifu oktobrī – no līdzšinējiem 54,95 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa – no oktobra tas pieaugs teju trīskārt – līdz 154,18 eiro par megavastundu. Taču, ņemot vērā valsts atbalstu, mājsaimniecībām par apkuri oktobrī būs jāmaksā 109,42 eiro par  megavatstundu bez PVN. Rēķinus ar paaugstināto tarifu “Liepājas enerģijas” klienti saņems novembrī.

Un vēl

Rundāles pils muzejs šogad ar sarīkojumiem un izstādēm atzīmē savas darbības 50 gadu jubileju. Nupat, 30. septembrī, atklāta ļoti īpaša ekspozīcija«Durvis uz vēsturi: Rundāles pils muzeja darbība arhitektūras un mākslas izpētē». Izstāde iekārtota piecās telpās, tādējādi to sadalot apakštēmās, piemēram, atsevišķa ekspozīcija stāsta par hercogu Bīronu pilīm, kas apzinātas un pētītas vēl bez Rundāles – Jelgavā, Vircavā, Svētē, Zaļeniekos un Lustē. Ir telpa, kas vēsta par sadzīvi ekspedīcijās. Skatāmie eksponāti, to fragmenti ir no muzeja fondiem, tie ekspedīcijās vākti un tādējādi glābti no iznīcības. Pieņemts lēmums šajā izstādē parādīt ne tikai lietas, kas ir skaisti restaurētas, kādas var skatīt, piemēram, visur citur pilī, bet apmeklētājiem rādīt, kādas tās ekspedīcijas laikā ieraudzītas, atrastas un paglābtas.

Atstājiet komentāru