2024.gada 17. maijs

Dailis, Herberts, Umberts

Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 7.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 7.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aizkraukles novadā vislielāko balsotāju uzticību izpelnījās Pļaviņietis Mārtiņš Daģis no “Jaunās Vienotības”, kurš vienīgais no vietējiem kandidātiem ievēlēts 14. Saeimā. Jaunos pienākumus viņš sāks pildīt no novembra. Par jaunā Saeimas deputātu sasaukuma galveno uzdevumu viņš uzsver enerģētiskās un kurināmā krīzes pārvarēšanu gaidāmajā ziemā un turpmāk. Par jaunās valdības izveidošanu Mārtiņš Daģis ir optimistisks — ievēlēti pietiekami erudīti cilvēki, lai paveiktu to bez lielas aizķeršanās, lai arī šo procesu grūti prognozēt. Aizkraukles novada domes deputātu rindās, visticamāk, viņu nomainīs pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta speciāliste un Pļaviņu Zaļā tirgus pārvaldniece Elita Kaņepēja, kura ir nākamā “Jaunās Vienotības” sarakstā. 

14. Saeimas vēlēšanu rezultāti viesīs izmaiņas arī novadu domēs. Par jaunu priekšsēdētāju būs jāvienojas četru domju deputātiem, kas gan nebūšot liela problēma. Ādažos liels izaicinājums būs mācību gada vidū atrast jaunu skolas direktoru, kas arī kļuvis par jaunās Saeimas deputātu. Saeimas vēlēšanu provizoriskie rezultāti rāda, ka turpmāk  Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks no "Apvienotā saraksta" un opozīcijas līdere – ilggadējā Carnikavas novada priekšsēdētāja Daiga Mieriņa no Zaļo un Zemnieku savienības strādās jaunajā Saeimā. 

Saeimā ievēlēts arī Salaspils domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars un Kuldīgas domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa no "Jaunās Vienotības" saraksta, kā arī Siguldas novada mērs Uģis Mitrevics  no Nacionālās apvienības. Kā norādīja Salaspils domes priekšsēdētāja vietniece, pozīciju Salaspils domē veido viena partija, tāpēc ievēlēt jaunu priekšsēdētāju, visticamāk, nebūs problēmu. Līdzīga situācija esot arī Kuldīgas novadā. No pašvaldību vadības Saeimā ievēlēts arī Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns un Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Atis Deksnis, kuri abi pārstāv "Apvienoto sarakstu".

Pēc deviņu mēnešu darba Jaunmoku pils jumts atguvis vēsturisko izskatu. Lielākais ieguvums gan neesot vizuālais izskats, bet remontdarbu laikā veiktie energoefektivitātes darbi, kas jau dodot jūtamus rezultātus. Jaunmoku pils esot jaunākā pils Kurzemē un  Zemgalē. Tā uzbūvēta 1901. gadā pēc arhitekta Vilhelma Bokslafa projekta. Lielāko pārbūvi pils piedzīvojusi pagājušā gadsimta 70. gados. Toreiz jumts ticis salikts vismaz no piecpadsmit dažāda veida dakstiņiem. Jumta un to konstrukciju nomaiņa uzsākta 2021. gadā, un to izdevies paveikt bez nepieciešamības pēc papildu finansējuma – par nepilniem 475 tūkstošiem eiro.

Turpinām ziņas

Aizdomās par dzimumnoziegumu pret nepilngadīgajiem policija aizturējusi Carnikavas pamatskolas skolotāju. Viņam kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. Skolas direktors uzsver, ka šādiem cilvēkiem nav vietas skolā un uzteic bērnus par drosmi vērsties pēc palīdzības. Valsts policijā Latvijas Televīzijai apstiprināja, ka 2. oktobrī pedagogam piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, bet plašākus komentārus policija pagaidām izmeklēšanas sākumposmā sniegt atsakās. Šis nav pirmais gads, kad gados jaunais skolotājs strādā skolā. Līdz šim par viņu saņemtas sūdzības par mācību stundu kvalitāti. Direktors aicina audzēkņus neklusēt, ja pedagogs vēl kādam ir darījis pāri.

Salaspils novada Jauncekulē ir diezgan daudz māju, kurās dzīvo ģimenes ar bērniem, kuri iet skolā, taču šogad skolas autobuss nolēmis Jauncekulei mest līkumu. Vecāki, paši nespējot nodrošināt transportu uz 15 kilometrus attālo skolu, bērniem izvēlas mācības Rīgas skolās, uz kurieni var nokļūt ar satiksmes autobusu. Salaspils novada pašvaldība aizbildinās ar lieliem izdevumiem, lai nodrošinātu skolēnu pārvadājumus, esot jāiegādājas jauns autobuss, kas maksā 240 tūkstoši eiro. Savukārt sabiedriskais transports, kas piestāj Jauncekulē ved uz Rīgu, līdz Salaspilij nekursē. Autotransporta direkcija, kuras paspārnē esošie autobusi pārvadā arī skolēnus, uzsver, ka viss ir pašvaldības plānotāju pārziņā. Tikmēr vecāki izvēlas skolot bērnus Rīgas skolās uz kurām sabiedriskais transports ir pieejams.

Un vēl

Atzīmējot Eiropas rudens putnu dienas 2022, Lubāna mitrāja informācijas centrā apskatāma dabas fotogrāfa un putnu entuziasta Andreja Jesko foto izstāde ''Putni Lubāna mitrājā''. Lubāna mitrāja informācijas centrā ir uzstādītas 18 unikālas putnu fotogrāfijas, kuras sniedz apmeklētājiem priekšstatu par putnu daudzveidību un krāšņumu  Lubāna mitrāja teritorijā. Ikviens aicināts piestāt pie mājīgā namiņa un, malkojot tēju vai kafiju, aplūkot izstādi, iepazīt Lubāna mitrāja lielāko vērtību - putnus.

Atstājiet komentāru