2024.gada 17. maijs

Dailis, Herberts, Umberts

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2022.gada 26.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Preiļu novada aktualitātes 2022.gada 26.oktobrī

Preiļu novada aktualitātes pulksten 11.00 un 16.00

Oktobrī sākās pieteikšanās valsts atbalstam siltumapgādes un apkures izmaksu segšanai mājsaimniecībām un pirmo trīs nedēļu laikā Preiļu novada pašvaldība saņēmusi 2 tūkstoši 979 pieteikumus siltumapgādes un apkures izmaksu atbalstam. 

Kā liecina pašvaldības apkopotā informācija, 546 pieteikumi saņemti no Preiļu pilsētas mājsaimniecībām, 215 no Preiļu pagasta, 120 no Aizkalnes pagasta, 126 no Pelēču pagasta, 338 no Aglonas pagasta, 185 no Galēnu pagasta, 280 no Riebiņu pagasta, 103 no Rožkalnu pagasta, 309 no Rušonas pagasta, 169 no Saunas pagasta, 110 no Silajāņu pagasta, 104 no Sīļukalna pagasta, 144 no Stabulnieku pagasta, 110 no Upmalas pagasta, kā arī 120 no Vārkavas pagasta iedzīvotājiem. Uz 21. oktobri izskatīti 2397 pieteikumi no saņemtajiem 2979.

Visaktīvāk - 2955 reizes - ir pieprasīts vienreizējs atbalsts 60 eiro apmērā par malku, kas iegādāta jau no maija, bet par kuru nav maksājumu apliecinoša dokumenta, 23 pieteikumi par granulu/brikešu iegādi ar maksājumu apliecinošu dokumentu, 1 pieteikums par malkas iegādi ar maksājuma apliecinošu dokumentu.

Veiksmīgi noslēgušās visas trīs izsoles pašvaldībai piederošajiem kokmateriāliem. Šī vērtīgā koksne tika iegūta gādājot malku novada iestāžu apkurei. Strādājot pie apkures cenu samazināšanas, Preiļu novads malkas sagādi šogad veica pašu spēkiem. Pēc tam, kad noslēdzās meža izstrāde, malka tika nogādāta iestāžu kurtuvēs, bet lietaskoks sadalīts trīs frakcijās – finierkluči, papīrmalka, zāģbaļķi, tas viss nodots izsolēs.  Kokmateriāli tika izsolīti kopumā par 144 tūkstoši 365 eiro. Iegūtie finanšu līdzekļi nonāks pašvaldības budžetā.

Turpinām aktualitātes

Šonedēļ pašvaldības darbinieki un SIA “Preiļu saimnieks” atbildīgie speciālisti apsekoja pilsētas puķudobes un daudzgadīgo krūmu stādījumus. Tika konstatēts, ka daudzās no dobēm apstādījumi jāmaina. Augi ir pārauguši vai, augot stādījums kļuvis par biezu, tādēļ nepieciešams tos retināt. Šonedēļ sākti arī pirmie darbi un bārbeļu krūmi no Rīgas ielas apļa tiks pārvietoti uz Vecvītolu parku Vārkavā. To vietā tiks stādītas puķes, kas vairāk piemērotas šai dobei un saglabās gan krāsu, gan apjomu.

Uz Preiļu 2. vidusskolas sporta manēžas sienas tapis gleznojums Ukrainas atbalstam. Gleznojums Ukrainas atbalstam veidots pēc Preiļu sadraudzības pilsētas Ņižinas mākslinieces Jekaterinas Vasečko ideju skicēm. Šī gada novada svētku laikā ikvienam interesentam bija iespēja piedalīties balsošanā par vairākām idejām, kā rezultātā tika izvēlēta skice ar simbolisku vēstījumu – “Viss būs!”. Gleznoja ukraiņu māksliniece Natālija Havrišova, kura Preiļos radusi patvērumu no kara šausmām Ukrainā, un Preiļu Mūzikas un mākslas skolas Mākslas nodaļas audzēkņi. 

Sienas gleznojuma tapšanu organizēja Preiļu novada pašvaldība un Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs ar Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvniecības Briselē un PLATFORMA jeb Eiropas valstu pašvaldību un to asociāciju koalīcijas atbalstu. Projektu līdzfinansēja Eiropas Savienība.

Gada sākumā tika pieņemts lēmums neuzstādīt pārvietojamo moduļa ēku autoostas vajadzībām, bet renovēt esošo celtni. Autoostā notiek publiskās tualetes izbūve. Jau pabeigti darbi, kas saistīti ar ēkas pieslēgšanu centralizētajiem ūdensapgādes un kanalizācijas tīkliem. Šobrīd tiek veikti iekšdarbi, ko plānots pabeigt līdz decembrim. Pēc atklāšanas iedzīvotājiem tiks nodrošināta jauna publiskā tualete, kas būs piemērota arī personām ar kustību traucējumiem.

Un vēl

Preiļos uz tikšanos aicina 29. oktobrī pulksten 20 pie Kapelas “Leģendu nakts 2022” pasākumā Preiļu parkā.  Ceļā varēs sastapt parka sargus, vārtsargus, bruņinieku, Balto dāmu, raganiņas un grāfu ar grāfieni, noteikti būs klāt arī citi leģendu tēli un maģijas pieskaņa! Pasākuma apmeklētājus lūdz ģērbties attiecīgi laikapstākļiem! Aicina ņemt līdzi savus lukturīšu, jo brīnumu taka ne vienmēr būs gaiša un tumsā izejama! Ieeja bez maksas.

30. oktobrī plkst. 13.00 Raiņa muzejs “Jasmuiža” aicina uz vasaras sezonas noslēguma pasākumu “Jasmuiža laiku lokos”. Muzeja kamīnzālē Raiņa muzejs “Jasmuiža” vadītāja Solvita Kleinarte stāstīs par Jasmuižas vēsturi no pirmsākumiem līdz mūsdienām, par muižas īpašniekiem, apbūvi, kā arī Jasmuižas iedzīvotājiem un uzvārdiem 1897. gada Tautas skaitīšanas dokumentos. Savukārt Jasmuižas muižas īpašnieku Kuzņecovu dzimtas pārstāve Irēna Tarasova (dzim. Kononova) dalīsies ar stāstu par Jasmuižas dzirnavu vēsturi. Ingrīda Kampāne pastāstīs par Jasmuižas katoļu baznīcu, kā arī Grocišku muižu. Apmeklētāji pie kamīna un dzīvās uguns varēs baudīt aromātisku zāļu tēju un kūku.

Atstājiet komentāru