2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 31.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 31.oktobrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Valsts prezidents Egils Levits un Ordeņu kapituls 17. oktobrī nolēma atbilstoši par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā apbalvot ar Atzinības krustu un iecelt par Atzinības krusta komandieri Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta senatori Ināru Gardu no Aizkrukles. Ināra Garda deviņus gadus strādājusi Aizkraukles rajona tiesā par tiesnesi un tiesas priekšsēdētāju, deviņus gadus – Zemgales apgabaltiesā par tiesnesi un apgabaltiesas priekšsēdētāja vietnieci, trīs gadus par tiesnesi Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātā. Valsts apbalvojumus saņem izcilas personības visdažādākajās jomās no visas Latvijas. 

Preiļu novada Galēnu vārds Latvijā saistās ar domātāja, reliģiju pētnieka, dzejnieka Roberta Mūka vārdu. Roberts Mūks jeb īstajā vārdā Roberts Avens Galēnos dzimis un nodzīvojis sava mūža pirmos piecus gadus. Godinot viņa piemiņu un popularizējot radošo devumu, Galēnos darbojas Roberta Mūka muzejs un katru gadu tiek rīkots radošo darbu konkurss. Tas šogad notika jau 17. reizi. Konkursa tēma katru gadu ir kāda Roberta Mūka atziņa. Šogad skolēnu iedvesmu rakstīt palīdzēja veicināt Mūka filozofijas grāmatas nosaukums „Iztēle ir realitāte”. Konkursā piedalījās 193 skolēni.

Lai gan bišu drava uz Jelgavas poliklīnikas jumta tika izvietota sezonas otrajā pusē, tā līdz sezonas beigām ir devusi 21 kilogramu medus. Jūlija vidū pašā Jelgavas centrā tapa pirmais Latvijas urbānais jumta bišu dārzs ārpus Rīgas – pēc Jelgavas poliklīnikas un Latvijas Biškopības biedrības savstarpējās vienošanās uz veselības aprūpes iestādes jumta tika izvietoti trīs bišu stropi. Dravas mērķis ir pētnieciskos nolūkos iegūt medus paraugus, veikt tā fizikāli ķīmiskās analīzes un apkopot datus par medu pilsētvidē. Urbānā biškopība ir izplatīta daudzās pasaules pilsētās un Eiropā.

Turpinām ziņas

Patriotu mēnesī jau no 1. novembra Bauskas muzejā būs skatāma Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ceļojošā izstāde «Valsts prezidenta institūcija Latvijā». Izstāde veltīta Latvijas Valsts prezidentiem laika posmā no 1922. līdz 1940.gadam un no 1993. līdz 2019.gadam. Ar fotogrāfiju un aprakstu palīdzību ieskicēts valsts amatpersonu veikums dažādos vēstures periodos. Izstādes atklāšana notika 28. septembrī ārtelpā pie Rīgas pils; pēc tam tā sākusi savu ceļu pa Latviju. Bauskas muzejā izstāde būs apskatāma no 1. līdz 20. novembrim.

Biedrība "Caritas Madona", sadarbībā ar Madonas novada bibliotēku aicina ziedot vilnas zeķes, cimdus, šalles, cepures un termoveļu, lai sasildītu kara nomocītos civiliedzīvotājus un salstošos karavīrus Ukrainā. Šoreiz prioritāte – pieaugušie, tātad lielie izmēri. Ziedojumus aicināts nodot līdz Lāčplēša dienai, 11.novembrim, Madonas novada bibliotēkā vai jebkurā Madonas novada pagastu bibliotēkā.  Tālāk tās centralizēti tiks nogādātas Rīgā, un ar biedrības "Tavi draugi" atbalstu – tālāk uz Ukrainu. 

Un vēl

Šodien pulksten 19 Ogres novada OMMS Lielajā zālē kamermūzikas koncertu ar nosaukumu “1353” sniegs latviešu mūziķi Ēriks Kiršfelds (čells) un Toms Ostrovskis (klavieres). Koncerta repertuāra izvēle balstīta divu Ukrainā, Doņeckas apgabalā dzimušo mūziķu, komponistu Nikolaja Kapustina un Sergeja Prokofjeva daiļradē. Doņeckas apgabals no Rīgas atrodas 1353 kilometru attālumā, tāpēc koncertam izvēlēts nosaukums, kas iezīmē attālumu starp abām pilsētām, taču abu skaņražu mūziku šajā sarežģītajā laikā var uztvert kā starptautisku kultūras tiltu.

Atstājiet komentāru