2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 1.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 1.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Likvidēta Sēlpils piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība, kas darbojās gandrīz 30 gadus, ziņo Staburags. Fiziski kooperatīvs savu darbību beidza septembra beigās un jau oktobrī lielākā daļa biedru pienu pārdeva uzņēmumam SIA “Jēkabpils piena kombināts”. Sapulcē bija 20 no kopumā 54 kooperatīva biedriem un viņu pārstāvji. Pienu pēdējā laikā nodeva vien mazāk kā puse no viņiem.  Šogad sadarbību ar kooperatīvu pārtraukuši septiņi piena ražotāji, no kuriem pieci saistībā ar veselības problēmām un cienījama vecuma sasniegšanu. Klāt nav nācis neviens jauns biedrs. Uz kooperatīva likvidācijas brīdi tam nav neviena kredīta, kā arī nav nodokļu parādu.

Dzimtā pilsēta nav īsti klimatneitrāla, – to Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas skolnieces secinājušas pēc dalības Gētes institūta starptautiskā projektā "Klimatneitrāla pilsēta". Pirms tam par klimata ietekmi uz vidi skolnieces nav īsti aizdomājušās, bet nu projektā piedāvā savus risinājumus zaļākai dzīvei pilsētā. Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas skolēni pērn pilotprojektā atzīti par labākajiem. Gan skolotāja, gan audzēknes atzīst, ka dalība projektā attīstījusi ne vien izpratni par klimatu, bet arī paplašinājusi redzesloku, veicinājusi sadarbību un izpratni, kā notiek lēmumu pieņemšana pilsētas vai valsts līmenī, un cik grūti atrast kompromisu.

Skrīveros svinīgi atklāts atjaunotais Andreja Upīša ielas posms un kultūras centra pagalms. Projektu sāka vēl pirms administratīvi teritoriālās reformas, tagad tas ir visa novada ieguvums. Skrīveru centrs var lepoties ar vēl vienu sakārtotu un skaistu vietu, ar drošu satiksmi un ērtu piekļuvi. Skrīveros šovasar īstenoti četri projekti, saistībā ar kuriem kultūras centra ēkai sakārtota lietus ūdens novadīšanas sistēma, atjaunota nama fasāde un sakārtots pagalms — atjaunots Andreja Upīša ielas posms, kas ved gar kultūras centru, izbūvēts jauns stāvlaukums un laukums, kurā varēs rīkot brīvdabas pasākumus, ierīkots apgaismojums. 

Turpinām ziņas

Dienvidkurzemes reģionā Ziemupē un Papē “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajās teritorijās līdz 2027.gada nogalei atbrīvos atklātās piejūras kāpas no invazīvās Krokainās rozes. Uzņēmumā informē, ka abās vietās darbi plānoti 10 hektāru kopplatībā un darbos plānots pielietot inovatīvus un dabai draudzīgus risinājumus.

No oktobra sākuma līdz decembra beigām Latvijas ūdeņos liegts iegūt lašus un taimiņus. Šajā laika periodā Valsts vides dienests zivju resursus sargā pastiprinātā režīmā. Mēneša laikā veikta 151 iekšējo ūdeņu un jūras piekrastes pārbaude, atrasti un izņemti 85 nelegālie zivju tīkli no kuriem 16 jūras piekrastē. Izņemti 23 nēģu zvejai paredzēti bunduļi un divi nēģu murdi. Pēc dienests inspektoru novērojumiem un no sabiedrības saņemtajiem ziņojumiem secināms, ka zivju migrācija un nārstošana oktobra beigās sākusi pārvietoties uz mazajām upēm līdz ar to arī kontroles darbs tiks pastiprināts tieši mazajās upēs. Pārbaudēs aktīvi tiek izmantots ar termokameru aprīkots bezpilota lidaparāts, kas arī diennakts tumšajā laikā ļauj pamanīt pārkāpumu veicējus.

Un vēl

Piektdien, 4. novembrī pulksten 12 Aizkraukles novada Interešu izglītības centra zālē ikviens Aizkraukles novada seniors aicināts uz tikšanos ar profesoru, gastroenterologu Anatoliju Danilānu. Tikšanās tēma — padomi, kā dzīvot ilgi un laimīgi.

Atstājiet komentāru