2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 4.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 4.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Līdz šī gada beigām jūrā netālu no Liepājas plānots pabeigt būnas būvniecību. Tā ir vienīgā šāda veida hidrotehniskā būve Baltijas valstīs, un tās funkcija ir apturēt smilts migrāciju un krasta eroziju. Mērķis ir arī pasargāt Liepājas attīrīšanas iekārtas no ieskalošanas jūrā. Pagaidām gan acīmredzams efekts no turpat 7 miljonus vērtās būnas ietekmes uz krasta līnijas izmaiņām nav manāms, taču šoruden vēl nav bijis arī lielo vētru, kas veicina krasta nobrukumus.

Šonedēļ apstiprināts Balvu novada ģerbonis, kas 2. novembrī ir reģistrēts Ģerboņu reģistrā, liecina informācija pašvaldības mājaslapā. Tajā attēlota melna vilka galva un sudraba saule uz karmīnsarkana fona, kas simbolizē spēku, neatlaidību, bagātību un auglību. Vilka galva ir bijis Balvu pilsētas simbols jau no 1938. gada, tāpēc tas rotā arī Balvu novada ģerboni. Pašvaldībā skaidro, ka vilks ir spēka un neatlaidības simbols, jo medījumam tas seko ilgi un pacietīgi, bet melnā krāsa simbolizē gudrību.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Elejas postenis jau gadu desmitiem ir ātrākais palīgs Elejas, Vilces, Sesavas un citiem apkaimes pagastiem, ja gadījusies ugunsnelaime. Kopš pagājušās nedēļas postenis strādās tikai apmēram divas nedēļas mēnesī. Arī Jaunjelgavas, Neretas, Viesītes un Aknīstes posteņos darbs notiek rotācijas kārtībā. Izveidojusies situācija neapmierina pašvaldības, tāpēc Jelgavas pilsētas un Jelgavas novada Civilās aizsardzības komisijas sēdē tika pieņemts lēmums nosūtīt iebildumu vēstuli atbildīgajām amatpersonām un jaunajai Saeimai.

Turpinām ziņas

Saeimas vēlēšanas pamatīgi paretinājušas pašvaldību deputātu rindas. Vairāk nekā ceturtā daļa jeb 26 no 14. Saeimas deputātiem līdz šim bija pašvaldību deputāti, viņu vidū arī četri novadu mēri – Salaspils, Siguldas, Ādažu un Kuldīgas. Pašvaldībām kopumā šāds rezultāts ļauj cerēt, ka jaunais parlaments vairāk ieklausīsies reģionu vajadzībās. 

Tikmēr pašvaldībās ievēlēti jauni mēri. Otrdien par Ādažu novada domes priekšsēdētāju ievēlēta līdzšinējā mēra vietniece attīstības jautājumos Karīna Miķelsone, kurai šis ir pirmais sasaukums deputātes amatā, bet pirms tam ir vairāku gadu pieredze dažādu būvprojektu, kā arī Attīstības nodaļas vadībā. Savukārt vakar mēru vēlēšanas notikušas divās pašvaldības. Par Siguldas novada domes priekšsēdētāju ievēlēta bijušā mēravietniece Līga Sausiņa. Salaspils novada domes ārkārtas sēdē par domes priekšsēdētāju ievēlēts "Jaunās Vienotības" pārstāvis Raivis Anspaks. 

Savukārt vakar Kuldīgas novada domes ārkārtas sēdē neizdevās ievēlēt Kuldīgas novada domes priekšsēdētāju. Domes priekšsēdētāja amatam ārkārtas sēdē tika izvirzītas divas kandidatūras - Inese Astaševska un Kristīne Ansone. Divos balsojumos abas kandidātes saņēma vienādu atbalstu – 7 balsis. Līdz jaunā domes priekšsēdētāja ievēlēšanai, domes priekšsēdētāja pienākumus pilda domes priekšsēdētāja vietnieks Artis Roberts no partijas “Kuldīgas novadam”. Jauns domes priekšsēdētājs jāievēl 2 mēnešu laikā.

Lai aktualizētu jautājumu par palīdzības sniegšanu Ukrainai, gatavojoties ziemas sezonai, un pārrunātu turpmāko sadarbību, Ogrē pulcējās Latvijas pašvaldību vadītāji. Tiekoties arī ar Ukrainas pārstāvjiem, izskanēja, ka būtiski ir dalīties labās prakses piemēros un zināšanās, lai tad, kad atjaunošanu varēs uzsākt, Ukrainas pašvaldības jau būtu gatavas sākt īstenot dažādus projektus. 

Un vēl

No šī gada 3. novembra tiek uzsākta publiskā apspriešana, kurā iedzīvotāji aicināti izvērtēt un izteikties par biogāzes un enerģijas ražotnes būvniecības ieceri Bauskas novada Brunavas pagasta “Liepiņās”. Objekta sabiedrisko apspriešanu Bauskas novada būvvalde pieprasījusi tāpēc, ka konkrētos gadījumos to paredz Ministru kabineta noteikumi «Par publiskas būves sabiedriskās apspriešanas kārtību».  Biogāzes ražošanas negatīvā ietekme parasti ir saistāma ar emisijām gaisā un smakām, kas var ietekmēt tuvējo iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Taču būvniecības iecerē sniegta informācija, ka visa šķidrmēslu uzpildi biogāzes tvertnē un digestāta izlādi paredzēts veikt pa hermētiskiem cauruļvadiem un šāds process neradīs smaku emisijas.

Atstājiet komentāru