2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 7.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 7.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Lai nodrošinātu nepārtrauktu apgaismojuma kvalitāti un efektivitāti Pļaviņu HES tunelī, tajā notiek apgaismojuma maiņa, turpinot augustā iesāktos darbus. Tādēļ laikā no 8. novembra līdz 2. decembrim Pļaviņu HES tunelī ir noteikti autotransporta satiksmes ierobežojumi. Satiksme tiks organizēta pa vienu braukšanas joslu, izvietojot attiecīgus ceļu satiksmes organizēšanas tehniskos līdzekļus. Šis ir vienīgais autotunelis Latvijā. Uzstādot jaunu LED apgaismojumu, uzlabosies tā kvalitāte. Jaunie gaismekļi ir energoefektīvi un patērē mazāk elektrības. Kopumā tunelī tiks nomainītas 200 gaismekļi. Darbu pasūtītājs ir AS “Latvenergo”.

Maizes un konditorejas izstrādājumu ražotājs SIA "Liepkalni" pērn strādāja ar 8,47 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,1% mazāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa saruka par 21,3% un bija 280 tūkstoši 84 eiro, liecina "Firmas.lv" publiskotā informācija. Kompānijas finanšu gada pārskata vadības ziņojumā norādīts, ka 2021. gads uzņēmumā pabeigts saglabājot nemainīgi stabilus saražotās produkcijas un finanšu rādītājus. Vienlaikus, lai palielinātu eksportu uz Igauniju, 2021. gadā uzņēmums iegādājās 30% sadarbības uzņēmuma Igaunijā OU "Parnamaed" kapitāldaļas. Tāpat vadības ziņojumā skaidrots, ka sakarā ar paredzamu energoresursu, izejvielu, transporta un citu izmaksu pieaugumu 2022. aprīļa mēnesī slēgta viena no uzņēmuma struktūrvienībām, veikals-konditoreja Ķekavas novada, Krustkalnos.

Ādažu novadā veido saules paneļu parku 4,8 hektāru platībā. Saules paneļu uzstādīšana sākta nekustamajā īpašumā "Rajas", kas atrodas 2,8 kilometru attālumā no Carnikavas centra un 4,4 kilometru attālumā no Ādažu centra. Darbi uzsākti pirms vairākām nedēļām, tos plānots pabeigt nākamā gada pavasarī. Iecerēts, ka saules paneļu parks būs viens no lielākajiem Latvijas mērogā. Kopumā plānots uzstādīt 14 tūkstoši paneļu. Paredzētā nododamā jauda gadā būs aptuveni 3 tūkstoši 350 megavatstundu.

Turpinām ziņas

Salaspils pamatskolā, Valsts valodas centram pārbaudot skolotāju zināšanas, izrādījās, ka gandrīz pusei no pārbaudītajiem tās nav pietiekamas. Nu skolai jācer, ka skolotāji ātri papildinās valodas zināšanas un varēs atgriezties mācību iestādē. Valsts valodas centra darbinieki Salaspils pamatskolu apmeklēja pagājušajā nedēļā. Vizītes mērķis – pārliecināties par pedagogu latviešu valodas zināšanu līmeni. No 11 pedagogiem, kas izvēlēti pārbaudei, 5, tātad aptuveni pusei, latviešu valodas zināšanas esot nepietiekamā līmenī, lai varētu strādāt skolā. Direktorei nekavējoties nācās atstādināt fizikas skolotāju un četrus sākumskolas pedagogus. Atstādinātajiem pedagogiem esot doti trīs mēneši laika, lai valodu apgūtu un nokārtotu valsts valodas eksāmenu. Ja to izdarīs, darbā drīkstēs atgriezties.

Bauskas pils muzejs nupat, 3. novembrī, savā kolekcijā guvis neparastu mūzikas instrumentu – dubulto virdžinālu. Tas ir unikāls guvums mūzikas pasaulē ne tikai Latvijas, bet visas Baltijas mērogā, jo šāda, 17. gadsimta virdžināla prototipa kopija, līdz šim Baltijā nav bijusi. Mūzikas instruments izgatavots pēc 1623. gada virdžināla prototipa, kura oriģinālautors ir Johaness Rukers no Rukeru dzimtas. Oriģināls šim instrumentam glabājas Vācijā, Štutgartē. Dubultvirdžināls Bauskas pilī nav nonācis nejauši. Pils muzeja speciālistu galvenā misija ir rādīt apmeklētājiem vēstures liecības par Bauskas pili un Kurzemes un Zemgales hercogisti 16. un 17. gadsimtā, un virdžināls ir tipisks šī laika mūzikas instruments.

Un vēl

Gulbenes un Rēzeknes pusē sestdien no rīta novērots pirmais sniegs, mikroblogošanas vietnē "twitter" pavēstījis LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis. Viņš arī publicējis attēlus, kuros redzams, ka sestdien uzsnigusi ļoti neliela sniega kārta.Ar pirmā sniega attēliem cilvēki dalījušies arī sociālajos tīklos. Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem zemākā gaisa temperatūra sestdien no rīta bija -3 grādi Alūksnē. Tā ir arī zemākā gaisa temperatūra valstī kopš pavasara.

Atstājiet komentāru