2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 8.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 8.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Lietošanai derīgas sadzīves tehnikas ziedošanas akcijā "Sasildi Ukrainu" saziedotas 85 sildierīces, ko Vidzemes plānošanas reģions jau drīzumā nogādās Odesas apgabala pārvaldei. Tajā skaitā 24 sildierīces tika ziedotas "ZAAO" Cēsu "Eko" laukumā, 21 - Krimuldas "Eko" laukumā, bet desmit - Limbažu "Eko" laukumā. Akcijas rīkotāji norāda, ka pirmdien "ZAAO" visus ziedojumus nogādāja Valmieras pašvaldības Kocēnu apvienības telpās, kurās Vidzemes plānošanas reģions organizēs sūtījuma sagatavošanu.

Salaspils pamatskola, kurā pēc Valsts valodas centra veiktajām pārbaudēm no amata atstādināti pieci pedagogi, nebūt nav unikāla. Inspektori plānveida pārbaudes pašlaik veic skolās un bērnudārzos visā Latvijā, un līdz šim secināts, ka vidēji 10 līdz 30 procenti no pedagogiem, ar kuriem runāts, valodu nepārvalda pietiekamā līmenī, lai varētu strādāt ar bērniem un viņus mācīt. Šāds pedagogs ir no amata jāatstādina, un viņam dots laiks līdz trim mēnešiem, lai nokārtotu valodas eksāmenu. Valodas centrā atzīst, ka ir skaidrs, ka daļa no šiem pedagogiem izglītības sistēmā neatgriezīsies. 

Šī mācību gada pirmajos divos mēnešos, tātad septembrī un oktobrī,  inspektori runājuši ar aptuveni 300 skolotājiem, no kuriem 52 ir administratīvi sodīti. Kā ziņots, no nākamā gada septembra arībērnudārzos izglītības process notiks tikai valsts valodā un uz to pakāpeniski pāries arī pamatskolās. Vidusskolās šāda kārtība ir spēkā jau vairākus gadus.

Jelgavniece Signe Lūsiņa sarakstījusi pasaku grāmatu bērniem, tā mudinot jaunākā vecuma lasītājus dziļāk pētīt Jelgavas vēsturiskos notikumus, kultūru un ievērojamu pilsētnieku dzīvesstāstus. Savā jaunākajā grāmatā "Jelgavas pasakas" gide un latviešu valodas skolotāja Signe Lūsiņa liek grāmatas galvenajiem varoņiem žurkulēnam Jurkam un vabolēnam Harim izstāstīt stāstus 19 pasakās. Grāmata ļauj ieskatīties skaistās un senās Jelgavas pilsētas dzīvē no cita skatu punkta. Pasakās atspoguļoti Dziesmu svētki, tās stāsta arī par to, ka Latvijā gaisa balons tapis tieši Jelgavā, tagadējā Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzeja telpās, vēl tiek atspoguļots stāsts par skaisto Kurzemes hercogieni Doroteju. 

Turpinām ziņas

Rundāles multifunkcionālajā centrā notiks pirmā Saeimas priekšsēdētāja Frīdriha Vesmaņa piemiņai veltīts pasākums. Šogad aprit 100 gadi, kopš Latvijas Republikas pirmās Saeimas sēdes 1922.gada 7.novembrī. Sestdien, 19.novembrī, plkst.15 notiks atceres brīdis Rundāles Sudmaļu kapos, bet pulksten 16 Rundāles multifunkcionālajā centrā – filmas “Vesmaņa atgriešanās. Many happy returns” pirmizrāde. Filma veidota, lai iepazīstinātu sabiedrību ar Vesmaņa personību un viņa veikumu Latvijas Republikas veidošanā. Filmas pamatā ir paša Vesmaņa rakstītā dzimtas hronika un foto arhīvs. 

Jaunjelgavas kultūras centrā pirms jaunās pašdarbības sezonas sākuma tika nolaistas lielās zāles lustras, lai veiktu ikgadējo apkopi. Bez tīrīšanas un vadu pārbaudes šogad veiktas pārmaiņas — halogēnspuldzes un kvēlspuldzes nomainītas pret LED energoefektīvajām spuldzēm. Balstoties uz vēstures liecībām, kultūras centra griestu lustras un sānu lampas godam savu darbu veic kopš 1934. gada. Šo faktu apliecināja arī elektriķis, jo, pārbaudot gaismekļu tehnisko kārtību, atklājās veci pītie vadi. Jaunās lampas patērē sešas reizes mazāk elektroenerģijas. Kultūras centrā pret LED lampām jau nomainīti 75 procenti gaismekļu, pakāpeniski tiks nomainītas visas spuldzes. 

Un vēl

15. novembrī pulksten 17 Ogres Centrālajā bibliotēkā un 25. novembrī pulksten  16  Andreja Pumpura Lielvārdes muzejā tiks prezentēta dokumentālā filma par novadnieku  – ornitologu Kārli Griguli. Filma tapusi projektu konkursā “R.A.D.I. – Ogres novadam”.  Ievērojamais putnu pētnieks Kārlis Grigulis dzimis 1884. gada 16. februārī Ilūkstes apriņķa Salienas pagasta Lielbornes muižā. Kārlis Grigulis ir arī daudzu populārzinātnisku brošūru un bērnu grāmatu autors. Lielvārde, tagad Ogres novadā, par Kārļa Griguļa dzīvesvietu kļuva 1929. gadā. Uz filmas prezentāciju aicināti visi interesenti, ieeja bez maksas.

Atstājiet komentāru