2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 11.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 11.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pieminot vēsturiskos 11. novembra notikumus, šodien pilsētas un novada iedzīvotāji aicināti vienoties kopīgā Preiļu novada Lāpu gājienā. Pulcēšanās gājienam pie Preiļu Romas katoļu baznīcas un kopīga gaismas ceļa veidošana šodien pulksten 17. Arī pie pieminekļa represētajiem būs iespēja nolikt ziedus. Lāpas un svecītes jānodrošina gājiena dalībnieki. Gājienā drīkst nest arī Latvijas valsts karogu. 

Arī Līvānos, tāpat kā daudzviet visa Latvijā, šodien norisināsies Lāčplēša dienas lāpu gājiens no Kultūras centra līdz Atbrīvošanas piemineklim. Lāpu gājiena laikā no pulksten 17.15 līdz 17.30 tiks ierobežota satiksme: Rīgas ielā posmā no Līvānu novada Kultūras centra līdz Stacijas ielai, jo josla virzienā no Rīgas tiks izmantota lāpu gājienam un Stacijas ielā posmā no Rīgas ielas līdz Fabrikas ielai  - Līvānu Atbrīvošanas piemineklim.

No šodienas, 11.novembra Līvānos, Fabrikas ielā iespēja piedzīvot gaismas instalāciju, kas definēta kā vides reklāma produktam “Kāpēc nav jābaidās no tumsas?”. Tās radīšanai iedvesma gūta izmantojot vienu no mārketinga elementiem - lietotāju atsauksmes. Šoreiz tās lasāmas lietošanas reālajā vidē - tumsā. Autori aptaujājuši vairāk nekā 120 cilvēkus par to, kāpēc viņi nebaidās no tumsas. No atsauksmēm izvēlētas radošākās, patiesākās, unikālākās atbildes, atainojot dažāda vecuma cilvēku viedokli.  Gaismas instalācija būs apskatāma katru dienu no pulksten sešiem līdz deviņiem vakarā pārvietojoties pa gājēju ceļu un iedarbinot kustību sensoru, kas ļaus izlasīt uzrakstus uz trotuāra.

Tukuma novadā pieminekļa demontāžas gaitā atklāti vairāk kā 50 Sarkanās armijas karavīru apbedījumi. Pēc pašvaldības iniciatīvas uzsāktu demontāžas darbu laikā zem demontējama pieminekļa negaidīti atklājās 50-55 karavīru apbedījumi. Pēc dokumentiem tur tiem vairs nevajadzēja atrasties. Pārapbedīšanu organizēja biedrība "Leģenda" un tās vadītājs Tālis Ešmits. Pārapbedīšanas ceremoniju vadīja Nacionālo Bruņoto spēku kapelāns priesteris Ilmārs Kravalis un pareizticīgo priesteris tēvs Maksims. 

Turpinām ziņas

Par Kuldīgas novada domes priekšsēdētāju ceturtdien domes ārkārtas sēdē tika ievēlēta Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas direktore Inese Astaševska no saraksta "Kuldīgas novadam". Domes priekšsēdētāja amatam tika virzītas divas pretendentes - Astaševska un būvniecības uzņēmuma SIA "Asfora" valdes priekšsēdētāja Kristīne Ansone no Nacionālās apvienības. Par Astaševsku nobalsoja astoņi deputāti, pret bija pieci, savukārt par Ansoni nobalsoja pieci deputāti un pret bija astoņi. Jauns domes priekšsēdētājs bija nepieciešams, jo līdzšinējā Kuldīgas novada vadītāja Inga Bērziņa ir ievēlēta 14.Saeimā no saraksta "Jaunā vienotība" un amatu pašvaldībā ir atstājusi.

No nākamā gada pieaugs Liepājas sabiedriskā transporta biļešu cenas, bet abonementa biļešu cenas nemainīsies un tiks ieviesti arī abonementi īsākam termiņam.  Viena brauciena biļetes cena iepriekšpārdošanā no 1. janvāra palielināsies no 0,70 līdz 0,90 eiro, viena brauciena biļetes cena pie transportlīdzekļa vadītāja – no 1 līdz 1,50 eiro, desmit braucienu biļetes cena – no 6,60 līdz 8,50 eiro, vienas dienas biļetes cena – no 2,50 līdz 3 eiro. Tiek prognozēts, ka sabiedriskā transporta pārvadājumu izmaksas par vienu kilometru nākamgad pieaugs vidēji par 21,5%, salīdzinot ar 2022. gadu. 

Un vēl

Ēkai Pļaviņās, kur savlaik bija universālveikals, vēlāk banka, bet tagad iekārtota pilsētas un bērnu bibliotēka, šogad aprit 65 gadi. Atzīmējot šo jubileju, rīt, 12. novembrī pulksten 13 bibliotēkā būs pasākums “Pastāvēs, kas pārvērtīsies”. Uz to cilvēki aicināti nākt ar stāstiem par universālveikalu, banku, skaistumkopšanas salonu un dalīties atmiņās par savu laiku dzeltenajā mājā. Bibliotēkas darbinieki priecāsies, ja kāds padalīsies ar fotogrāfijām, kuras uzņemtas šajā ēkā

Atstājiet komentāru