2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 22.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2022.gada 22.novembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Āfrikas cūku mēris pagājušajā nedēļā Latvijā konstatēts 43 mežacūkām, kamēr nedēļu iepriekš saslimšana tika konstatēta 20 mežacūkām, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotā informācija. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta astoņām mežacūkām Tukuma novadā, kā arī sešām mežacūkām Rēzeknes novadā. Tāpat mēris pagājušajā nedēļā konstatēts pa piecām mežacūkām Balvu un Krāslavas novados. Vīruss konstatēts arī pa divām mežacūkām Kuldīgas, Augšdaugavas, Dienvidkurzemes un Ventspils novados. Saslimšana pagājušajā nedēļā konstatēta arī vienai mežacūkai Aizkraukles novada Vietalvas pagastā, pa vienai mežacūkai arī Jelgavas, Ludzas, Madonas un Ogres novados.

Šonedēļ, 26. un 27. novembrī, norisināsies tradicionālā Bauskas novada amatierteātru skate. Pirmā skates diena 26. novembrī norisināsies Īslīces kultūras namā, un savu sniegumu žūrijai izrādīs Bauskas un Rundāles apvienības amatierteātri. Savukārt otrā skates diena tiks aizvadīta Vecumnieku tautas namā 27. novembrī. Te savu veikumu rādīs Vecumnieku un Iecavas apvienības amatiertrupas.

Naktī uz pirmdienu Liepājas tramvaju depo ieripojis 14. un pēdējais no Horvātijas rūpnīcā pasūtītajiem jaunajiem zemās grīdas tramvajiem, līdz ar to var uzskatīt, ka vecās paaudzes vagonu nomaiņa pilnībā noslēgusies. Kā rāda uzņēmuma “Liepājas tramvajs” apkopotā statistika, jau pašlaik gandrīz pilnībā visi pasažieru pārvadājumiem tramvajos Liepājā tiek izpildīti ar jaunajiem vagoniem. Oktobrī kopskaitā uz tramvaja līnijas nobraukti gandrīz 55 tūkstoši kilometru un 99,58% no visiem maršrutā veiktajiem pārvadājumiem veikti ar jaunās paaudzes tramvajiem. 

Turpinām ziņas

24. un 25. novembrī Valmieras muzejā, kā arī attālināti ZOOM platformā norisināsies konference “Jauno vēsturnieku zinātniskie lasījumi VIII”. Vēstures studenti un topošie zinātnieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezentēs savus jaunākos pētījumus. Aicināts ikviens interesents. Tēmu loks būs gan tematiski, gan hronoloģiskā tvērumā plašs: arheoloģiskās liecības, historiogrāfijas jautājumi, 20. gadsimta diplomātiskie, kultūras un sociālās vēstures jautājumi. Konferences programma skatāma Valmieras muzeja mājaslapā valmierasmuzejs.lv un muzeja Facebook lapā. Interesenti aicināti noklausīties visus priekšlasījumus vai arī sev interesējošo.

Talsu novada muzejam nākamgad apritēs simtā jubileja, ko jau šobrīd aizsāk "Retumu kabinetu" izstāde. Muzeja trīs stāvos apskatāmas dažādas vērtības, kuras medījuši un savā īpašumā savulaik ieguvuši kolekcionāri. Turklāt vairākas no šīm kolekcijām ir bijušas kā pamats muzeju izveidei. Kolekcijas izvietotas skapjos. Savā ziņā tos tāpēc sauc par retumu kabinetiem – ar priekšmetiem piepildītas mēbeles savulaik iezīmēja jaunu virzienu interjerā. Šobrīd gan muzejā viss izkārtots pieticīgāk. "Retumu kabinetu" izstāde ir iespēja arī Talsu novada muzejam no krājumiem izcelt vērtības, kuras ikdienā apmeklētājiem nemaz nav pieejamas.

Un vēl

Valsts svētku priekšvakarā pirmā sēde Aizkraukles novada domes sastāvā bija jaunajai deputātei Elitai Kaņepējai, kura stājusies 14. Saeimā ievēlētā deputāta Mārtiņa Daģa vietā. Abi minētie deputāti balotējās un ievēlēti no politiskās partijas “Jaunā Vienotība” vēlēšanu saraksta. Kopā Aizkraukles novada domē ir 19 deputātu. Dome veica izmaiņas vairākās domes pastāvīgajās komitejās – turpmāk Elita Kaņepēja strādās Finanšu un tautsaimniecības jautājumu komitejas un Sociālo jautājumu komitejas sastāvā.

Atstājiet komentāru